Бизнесът ти може да процъфтява

Бизнес означава работа. Умните бизнесмени се грижат за бизнеса си, за да процъфтяват. Преди няколко дни отиваме на пазара в близост до нас, за да купим букет цветя. Продавачката ни обслужи превъзходно. Предложи ни красив букет, картичка, услужи ни с химикал, за да я надпишем и ни изпрати с усмивка и добри пожелания.

Вчера отивам да купя букет рози. Имаме нов повод. Директно се насочвам към същата продавачка. Посреща ме с усмивка и ме пита дали сме останали доволни. След това ми предложи чудесен букет, украси го и ми даде съвети как да го съхраня до утре сутринта. Накрая ми направи и отстъпка.

Благодарих й. Не се възползвах от отстъпката, защото съм доволен от чудесното обслужване. Пожелахме си приятна вечер и се разделихме с усмивка.

Жената работи за себе си. Още при първата покупка ми показа, че държи на клиентите си. При втората ни среща отново ми предостави качествено обслужване. И спечели. Спечели редовен клиент.

Цветя се купуват по най-различни поводи. Вече тя е моя човек. Върши работа и осигурява приятно преживяване. Дали е толкова трудно? Не!

Жената е ангажиран професионалист и работи за клиентите си. Стреми се да ги спечели и успява. Дали прави нещо магическо? Не. Просто работи с чувство. Влага емоционален труд и печели.

Бизнесът й е малък. Но тя прави всичко възможно, за да процъфтява. Отлично знае (показва го), че за да печелиш би трябвало да се стремиш към две основни цели:

– Да привличаш нови клиенти.

– Да превръщаш новите клиенти в лоялни клиенти.

По този начин си осигуряваш постоянен паричен поток и сигурност в нашия несигурен свят.

Отвъд парите

Чрез нейното отношение към бизнеса тя печели не само пари. Например редовните клиенти индиректно й казват: „Ние сме доволни от теб“.

Как се чувства тя? Най-малкото приятно.

В кратките моменти на интеракция общуването е позитивно. Това осигурява обмен на позитивна енергия. След срещата с нея си една идея по-щастлив. Тя също. В края на деня си тръгва удовлетворена. Направила е най-доброто за днес. Била е полезна на клиентите си. Осигурила им е приятно преживяване. Това е дар. В нито една длъжностна характеристика няма да видите изискване „Да прави клиентите по-щастливи“.

Но професионалистите не разчитат на заповеди и команди. Те установяват собствени високи стандарти и ги покриват ежедневно. Те разбират, че в бизнеса всичко е лично и се справят чудесно.

Бизнесът ти може да процъфтява. Ключът е ангажираност, влагане на емоционален труд и здрав разум. Когато се заемеш с тази задача и работиш упорито, си по-щастлив. Това подхранва мотивацията ти да продължаваш да поддържаш високи стандарти, да осигуряваш щастливи преживявания на клиентите и да им бъдеш полезен.

Немалко хора пропускат да осъзнаят, че на първо място те са в човешкия бизнес. И чак след това предлагат стоки и/или услуги. Това осъзнаване има потенциала да промени всичко.

Ключът е у теб – ангажираност, влагане на емоционален труд и здрав разум. Няма никакво значение дали работиш за себе си или имаш работодател. Ключът не се интересува от това. Твоето благополучие се интересува.

А ти интересуваш ли се?