Брутално честен със себе си

Да умееш да си брутално честен със себе си е невероятно качество. Всеки, който го притежава е с една огромна крачка по-напред.

Защо?

Семпло: Да признаеш пред себе си, че точно ти си отговорен, е повече от постижение.

Човешки навик е да пазим егото си. Измисляме приемливи оправдания и сами им вярваме. Колкото по-скоро откажем да играем главната роля в тази трагикомедия, толкова по-добре за нас.

Истината може да не е винаги приятна, но тя ни дава предимство. Знаем къде сме и какво можем да направим, за да се придвижим напред и да подобрим ситуацията.

Когато съм брутално честен със себе си, аз отварям нови хоризонти; разширявам границите; отварям пространство за нови възможности… За да го направя, единствено трябва да напусна зоната си на комфорт. Трудно е, болезнено е, плашещо е, но си заслужава всичките усилия на света.

“Истината ще те направи свободен” – свободен да решаваш и да поемаш отговорност. А това е единственият начин да живеем автентично чрез делата и постъпките си.

Няколко пример как всеки от нас може да е брутално честен със себе си:

Той владее английски език. Ти виждаш колко му е полезно това знание. Започни да учиш. Дори една дума на ден е добро начало.

Тя идва навреме на работа и дава всичко от себе си. Не мрънка. Не се оплаква колко ниска й е заплатата в сравнение с това, което би трябвало да получава.  Ти също можеш да влагаш най-доброто от себе и да ставаш все по-добър и ценен ден след ден. Това е по-важно от 100 лева повече, та дори и от 1000.

Той спортува и изглежда добре. Не търси оправдания. Дори става в 05’30 сутринта, за да “открадне” време за тренировка. Теб кой те спира?

Тя сама си поставя нова вдъхновяваща цел и запретва ръкави. Създава по-доброто си бъдеще. Отглежда го, като грижовен градинар. Отхвърля ограниченията, страховете, мислите за провал. Тя е активен мечтател.  Ти също имаш някоя друга позабравена мечта. Убеден съм.

Всички разполагаме с невероятен потенциал. Всички.

Едно от задължителните условия, за да го използваме и да променяме живота си към по-добро е да не се страхуваме да сме брутално честни със себе си. Само от тази позиция имаме невероятната възможност да поемем лична отговорност и да решаваме какво и как да правим.

В крайна сметка, ние сме капитаните. Да, можем да прехвърляме отговорността към другите, но това не е никак добра идея. По-лесно е, но не ни носи ползи.

Умението да си брутално честен със себе си всеки ден е трудно и болезнено на моменти. Ала то сваля булото на заблудите и ни помага да виждаме ясно.

След това е време за действия. Действия, чрез които да продължаваме да градим своя по-добър, по-успешен и по-щастлив живот.

P.S. Да си брутално честен със себе си е въпрос на избор. Нито повече, нито по-малко.