Вкуси живота по неповторим начин

Испанският художник Салвадор Дали вкусвал живота по неповторим начин. Имал навика, когато не се чувства емоционално добре, да се разхожда в градината си на върха на скалите.

Избирал идеална праскова, затоплена от слънцето, хващал я в ръка и се възхищавал на златистата й обвивка.  След това отхапвал само веднъж. Устата му се изпълвала със сладък сок. Вкусвал бавно. После изплювал отхапаното и хвърлял прасковата в морето.  Смятал, че това е идеалният миг и е получил от него повече, отколкото ако изяде цяла кошница праскови.

Бащата на позитивната психология, Мартин Селигман, в една от книгите си препоръчва подобна стратегия, за да преживяваме по-голяма наслада. Първата хапка е най-вкусна. Вкусовите рецептори са изострени и ние имаме възможността да се насладим на сладостта на храната. С всяка следваща хапка насладата прогресивно намалява. Разбира се, това не означава, че след първата хапка следва да изхвърляме вкусната храна.

Просто не се нахвърляйте върху храната като гладен вълк. Забавете темпото. Насладата изисква време.  След първата хапка изчакайте около тридесет секунди и след това отхапете още веднъж.

Целенасоченото забавяне ще ви позволи да извлечете максимално удоволствие. Продължавайте така хапка по хапка без да бързате. Позволете на усещанията да се разлеят и да предизвикат позитивни емоции у вас. Ако в даден момент почувствате, че сте заситени, спрете. Точна като Салвадор Дали, вие сте вкусили живота по неповторим начин. Останалото е лакомия.  Тази стратегия ще ви предпази и от преяждане, което в дългосрочен план води до натрупване на излишни килограми.

Стратегията на “хапката и тридесетте секунди” можем да използваме не само по отношение на храната. Бихме могли да се наслаждаваме умерено, затова пък интензивно, на всичко красиво – на изгрева и залеза, на приятния допир на хладката вода, на задушевните разговори, на играта с децата, на общуването с любимия/любимата. Възможностите са безброй.

Ключът към умението да вкусваме живота по неповторим начин се крие в забавяне на темпото и умереността.

Желая ви повече мигове, изпълнени с чувствена наслада, която да ви носи позитивни емоции и щастие. И не забравяйте, когато не се чувствате в най-добрата си форма, моментът е идеален за една неповторима “хапка”. Подобни моменти имат потенциала да променят състоянието на духа ви.

Опитайте!

етикети