По-щастливи

Как говориш със себе си за себе си – градивно или деструктивно?

Представете си как вървите по улицата. Приближава ви пиян до козирката мъж, който не ви познава, и ви казва:

– Ти си ужасен. От теб нищо не става. Дъниш се постоянно. Нищо не си постигнал в този живот и нищо няма да постигнеш.

Въпросът е „Ще му повярвате ли?“.

Повечето хора отговарят с „Не“. Първо, това е непознат. Второ, той е доста пиян и не знае какво говори.
Това мисловно упражнение научих преди години от бащата на Позитивната психология Мартин Селигман. Може да ви изглежда семпло, обаче чрез него можем да опознаем по-добре себе си и да направим доста важен избор за благоденствието ни. М. Селигман продължава така (цитирам по памет):

– На този случаен пияница не бихме повярвали. Но в главата ни често звучи подобен глас, на който вярваме. Вярваме, защото думите идват от самите нас и, следователно, би трябвало да са истина.

В тази хипотетична ситуация М. Селигман ни запознава с вътрешния диалог, който всеки от нас води със себе си в една или друга степен. Как говорим със себе си за себе си е изключително важно.

Ежедневно водим два основни вътрешни диалога:

1. Диалог със себе си за себе си.

2. Диалог с другите.

Мислите притежават невероятна сила и те създават нашата реалност повече отколкото предполагаме. Поради тази причина мислите и двата диалога оказват положително или отрицателно влияние върху вътрешният ни свят, върху отношението ни към външният свят и върху нагласите ни към другите.

В тази статия бих искал да се фокусираме върху първия диалог: Как говорим със себе си за себе си.

Вътрешният диалог можем да го определим като градивен или деструктивен. Забележете, че не използвам думите „позитивен“ и „негативен“. Причината е само една: в негативното винаги се съдържа семето на позитивното. Определенията „градивен“ и „деструктивен“ са по-точни и полезни в ежедневието.

Няколко примера за деструктивен диалог:

– “Няма да се справя.”

– “Няма да успея.”

– “За нищо не ставам.”

– “Голям глупак/глупачка съм”

– „Няма да стане.“

– „Отново се издъних.“

– „Няма смисъл. Няма да одобрят идеята ми.“

– „Няма да получа увеличението на заплатата, което искам.“

– „Не мога да се оправя с тези деца. Ужас.“

Прочетете още веднъж тези мисли, насочени към себе си, и ми кажете:

– Вдъхновяват ли ви?

– Събуждат ли енергията във вас?

– Стимулират ли ви към градивни действия?

Съмнявам се. Подобни деструктивни послания към себе си, действат демотивиращо. С нищо не ни помагат, но, за сметка на това, чудесно ограбват съзидателната ни енергия и блокират личностният ни потенциал.

Следствието е, че вместо да се мотивираме и вдъхновим, ние си вкарваме автогол. Най-парадоксалното е, че деструктивните мисли често не отговарят на обективната истина. Ние им вярваме, както казва М. Селигман, предимно защото идват от самите себе си. И е прав.

В основата си те са лоши мисловни навици. Колкото по-активни и силни са, толкова повече се превръщаме в най-големия враг на самите себе си. Вместо да градим себе си, реалността си, живота си, отношенията си с другите, ние рушим и се самоограбваме. Ето колко е важен вътрешният диалог със самия себе си, който се състои от мисли и мисловни навици.

Какви предпочитате да бъдете – строители или разрушители? Всеки от нас прави този избор. Всеки.

Как да бъдем градивни строители?

Първата стъпка е да осъзнаете какви мисли и послания отправяте към себе си през по-голямата част от времето. Задачата е да чуете как говорите със самите себе си. Това не е толкова лесно. Фоновият шум е доста силен и повечето от мислите ни са автоматични и полуавтоматични. Затова заострете вниманието си и осъзнато наблюдавайте. Още по-добре, в рамките на седмица записвайте как говорите със себе си. Може да останете учудени!

Втората стъпка е да направите анализ на мислите си. Какви мисли и послания преобладават в потока на вътрешният ви диалог – градивни или деструктивни?

Ако прецените, че говорите със себе си повече деструктивно, значи е време за промяна. Целта е да станете най-добрия приятел на самите себе си. А най-добрите приятели вярват във вас, вдъхновяват ви, подкрепят ви и ви окуражават.

Бъдете най-добрият приятел на самите себе си. Не на последно място, това ще ви помогне да бъдете по-добри приятели за важните в живота ви хора.

Целта на анализа е да получите яснота. Благодарение на нея можете да си поставите точна и конкретна цел. Например „Избирам в градината на съзнанието ми да цъфтят красиви цветя и всеки ден до я подхранвам с градивни мисли и послания към себе си“.

Любопитен факт от света на психологията:

Изследванията показват, че всеки ден през съзнанието ни минават около 40 000 — 60 000 мисли. Уха! Съзнанието е доста трудолюбиво. Още по-интересното е, че около 90% от мислите ни се повтарят. Какво ще кажете?! Този факт заслужава минутка внимание.

Ако сте изградили лоши мисловни навици и говорите деструктивно със себе си всеки ден, представете си какви са дългосрочните последици от това. В светлината на тези факти, учудващо ли е, че все още хората, които твърдо поемата живота в свои ръце, живеят на върха на своя потенциал и са по-щастливи, са малцинство?

Третата стъпка се състои в изграждането и затвърждаването на градивни мисловни навици. Задачата е предизвикателна. От нас се изисква осъзнатост, фокус и последователност.

Любопитен факт номер две от света на психологията:

Навиците не изчезват. Те просто се заменят. Изводът е следния:

Ако искате да заличите навик, който ви вреди, заменете го с градивен такъв, който ви подкрепя и ви носи повече ползи в живота.

Добрата новина е, че няма да се наложи да чакате 5–10 години, за да почувствате позитивните ефекти от промяната на качеството на мислите и вътрешния ви диалог. Поставете си за цел да подобрите диалога със себе си и скоро ще почувствате позитивната разлика. Това ще ви зареди със сили и желание да продължите.

Как да преценим дали дадена мисъл (мисли) е градивна или деструктивна за нас?

Най-простият и най-ефективният начин е да си задаваме редовно следните три въпроса:

– Тази мисъл помага ли ми да се чувствам по-добре?

– Тази мисъл изпълвали ме с енергия за действия, чрез които да постигам целите си?

– Тази мисъл допринася ли за моя по-щастлив живот?

Отговорите са „Да“ или „Не“. Запазете „Да“ – мислите и ги утвърждавайте. Изхвърлете в кошчето за отпадъци „Не“- мислите и ги заменете с „Да“ – мисли.

Ето и един пример

Разполагате с пет дни да завършите нов проект. През съзнанието ви могат да минават хиляди мисли, но те само ви разсейват. Основните мисли са две:

– Ще се справя!

– Няма да се справя!

Оценете двете мисли според горните три въпроса и вече сте готови да направите информиран избор.

Това е. Очаква ви сериозна работа. Знам го от личен опит, защото всеки човек е склонен към деструктивни мисли. Така сме устроени. Важното е да умеем да ги различаваме, за да използваме възможността за избор и промяна.

Например шефът ви вика в кабинета си и ви се накарва, че не сте спазили срока за изпълнение на дадена задача. Излизате от кабинета в „чудесно настроение“. Ето тук е мястото, в което решавате какво ще си кажете, какъв диалог ще проведете със себе си, с какви мисли (градивни или деструктивни) ще отговорите на ситуацията.

Да предположим, че си кажете следното:

– Да шефът е прав. Този път наистина не спазих срока. Проявих мързел и безотговорност.

Това може би са негативни мисли, но отразяват честно ситуацията. Дали ще се превърнат в деструктивни или градивни, това всеки решава сам за себе си.

Деструктивен вариант:

– Пак се издъних. Всеки път така става. Очевидно не съм за тази работа. Нищо не правя като хората.

В кошчето.

Градивен вариант:

– Шефът е прав. Благодаря му за това, че беше откровен с мен. Да, не се чувствам добре, но аз съм отговорен. Твърдо решавам да работя последователно, да не се отпускам и да спазвам сроковете. Така шефът ще започне да ме възприема като съвестен служител и човек, а аз ще се чувствам по-добре. Благодаря за ритника отзад. Имах нужда от него. Сега е време за работа.

Една и съща ситуация, две различни реалности. Мислите наистина притежават невероятна сила.

Всеки от нас избира дали да бъде най-добрият приятел на себе си, и всичко започва от начина, по който мислим и говорим за себе си със себе си. Изграждайте целенасочено своя по-щастлив живот ден по ден, като отдавате предпочитание на градивния вътрешен диалог.

Заслужава си!

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

1 коментар

Публикувай своя коментар

  • Благодаря Ви за статиите.Днес препрочетох и някои от по старите статии,една от които е тази за конструктивното и деструктивното мислене.В живота си съм имала много възможности да проверя силата и на едното и другото мислене.И да не кажа във всички,но в почти всички случаи и най трудните за разрешаване проблеми или задачи с положителната нагласа и мислене се разрешават.Както и обратното,като ме завърти въртележката на негативизма и отричането се провалям в наглед прости неща.