Безценното умение да променяме гледната си точка

Умението да променяме гледната си точка е безценно. То ни позволява да променяме света без реално да го променяме. Благодарение на това умение, разполагаме с възможността да:

– Живеем по-добре и по-щастливо.

– Да сме по-състрадателни, по-толерантни и по-мъдри.

– Да градим и поддържаме пълноценни отношения с хората и света.

– Да превръщаме дразнителите и неуспехите във вдъхновение.

Възможно е да ви звучи твърде добре, за да е истина, но не е.

Умението да променяме гледната си точка ни позволява да се възползваме от изброените потенциални възможности. Ключът се състои в практиката.

Представете си, че партньорът ви има рожден ден. С последните си пари купувате любимата му/й торта за подарък. На връщане решавате да поседнете на пейката в кварталния парк и да си отдъхнете. Сядате и оставяте тортата до вас. Потапяте се в красотата на пейзажа. Тялом сте седнали на пейката, а духом се наслаждавате на мига.

Без да забележите към вас се приближава млада жена с тъмни очила и решава да се настани до вас. Сяда точно върху торта и я смачква. Изпадате в ужас. С последните пари сте купили подарък за любимия/любимата, а сега тази невнимателна жена ви стоварва на главата истинско бедствие.

Как ще реагирате в тази ситуация?

Малцина са тези, които биха останали невъзмутими и спокойни; които биха казал само „Опа!“; които със спокоен тон биха попитал „Изцапахте ли се?“. Подобни „ангели“ сред нас са истинска рядкост.

По-вероятният вариант е ясен – викове, крясъци, нерви, обвинения… Все пак това е вашия подарък, а и вече сте без пукната стотинка в джоба.

Да приемем че сте реагирали бурно, което е съвсем в реда на нещата. Поне на пръв поглед.

Жената сваля черните си очила и най-искрено ви се извинява. В този момент забелязвате, че тя е сляпа. Споделя ви как всеки ден идва да поседи на пейката и че това е едно от малкото удоволствия в нелекия й живот.

Промяната в обстоятелствата, ще промени ли реакцията ви?

Вероятно. Как да кажеш на сляп човек „Къде гледаш бе?“!?

Да, сигурно ще се почувстваме неприятно, че вместо красива торта, ще подарим сладка каша, но причината не е нито в нас, нито в жената. Дори вечерта с любимия/любимата можете да се посмеете, да имате какво да разправяте на внуците, да бъдете благодарни на съдбата, че сте угостили една сляпа жена с вкусна торта и по този начин сте споделили празника с човек, който живее по-трудно от вас.

Примерът е хипотетичен, но чудесно илюстрира потенциала на умението да променяме гледната си точка, и съответно емоционалното си състояние и начина, по който реагираме на външните събития.

След като знаем какво може да ни даде „Нейно величество гледната точка“ е време да започнем по-често да се обръщаме към нея , за да живеем по-щастливо.

Като студент известно време работих в едно магазинче. Давах само нощни смени. Една сутрин се прибирам и блажено си лягам в леглото. Желанието ми бе да се наспя добре.

Блокът, в който живеех тогава, имаше огромен заден двор. Там децата играеха, смееха се, вдигаха врява и се наслаждаваха на безгрижното си детство. Нямах нищо против тях, но точно тази сутрин ми пречеха да заспя. Идваше ми да стана, да се покажа на прозореца и да им се накарам.

Но знаех, че не съм прав. Кога да играят? Вечер ли? Какво са виновни те, че аз работя нощем?

Тогава си казах:

– Децата са бъдещето. Техният глъч, смях, игра са символ на самия живот. Радвай се, че има деца, които умеят да се радват на живота и да бъдат щастливи.

Тези мисли трансформираха емоционалното ми състояние моментално. Раздразнението изчезна, понесох се върху крилете на детския шум и Морфей ме отведе в своето царство. Заспах с щастлива усмивка. Това беше прекрасна възможност да поработя върху още едно безценно умение – приемането.

Животът ни поставя в най-различни ситуации с различна степен на трудност. Но независимо в каква ситуация се озовем, умението да променяме гледната си точка и да извличаме най-доброто от момента е на разположение. От нас зависи дали ще го използваме.

Ако човекът е Краля, то гледната точка е Кралицата. Съберем ли ги заедно, ще се наслаждаваме на царство, в което всички живеят по-щастливо.

Умението да променяме гледната си точка е безценно.

Развивайте го и го използвайте пълноценно. Заслужава си.