Невероятната възможност да творим добро

Ежедневно разполагаме с невероятната възможност да творим добро. И това е един от ключовете към трайното щастие.

Позитивната психология убедително доказва, че хората които правят чистосърдечно добро, са по-щастливи.

Народната мъдрост отдавна е направила това откритие, ала сега на нейна страна застава и науката за човешкото процъфтяване.

Соня Любомирски е един от първите психолози, които научно изследват връзката между добрите постъпки и щастието. Резултатите от нейната работа са недвусмислени:

Всеки, който прави чистосърдечно добро, живее по-щастливо.

След нея и други изследователи потвърждават този факт.

Хората на вярата нямат нужда от научни изследвания, за да реализират невероятната възможност да творим добро. Те живеят с тази истина и просто го правят. А научните потвърждения само могат да ни вдъхновят още повече да осъзнаем, че:

– Когато даваме, ние не се лишаваме и „богатството“ ни не намалява.

Напротив!

– Когато даваме, ние се обогатяваме и правим света по-добър и по-щастлив за всички нас.

Как да използваме невероятната възможност да творим добро?

Не е нужно да правим някакви големи или велики дела. Дребните жестове, зад които прозират загриженост и добронамереност, са напълно достатъчни.

Няколко добри дела, които днес имах привилегията да извърша:

– Купих кутийка бонбони “Тик-так” за дъщерята на мой колега и му я подарих с поздрави на малката принцеса.

– На връщане от работа видях на спирката своя колежка. Спрях и й предложих да я закарам до тях. Тя ме попита в коя посока съм, а аз й отговорих с въпроса тя в коя посока е. След като се качи ми сподели, че й е станало лошо на работата. Пожелах й бързо да се оправи.

– Обадих се на мой приятел да го поздравя, който чака дете със съпругата си. Пожелах им да са здрави, щастливи и да се гледат с много любов.

– Постих любимата ми книжарница. Станах свидетел на немного добро обслужване на един млад клиент и се застъпих за него. След като не получих задоволително отношение от служителите, се свързах със служителката на позицията “Директор продажби” и заедно разрешихме ситуацията. Госпожата се оказа истински професионалист. Тя върна усмивките на лицата ни.

– Удовлетворен от невероятният й професионализъм, намерих мобилния телефон на шефа й и се обадих. Споделих му какъв невероятен служител имат в лицето на директора, отговарящ за продажбите.

Възможностите да творим добро са навсякъде около нас. 

Преди години, когато за пръв път прочетох за връзката между добрите постъпки и щастието, започнах да практикувам целенасочено. Исках да изпробвам написаното и да се уверя в достоверността му. Също така исках да бъда по-щастлив.

Днес спокойно мога да заявя, че съм по-щастлив, а натрупаният опит ми дава увереност да апелирам да използваме невероятната възможност да творим чистосърдечно добро възможно най-често.

Всеки нов ден ни предлага поне една възможност направим поне едно добро дело от сърце. Всеки ден.

И това е един от ключовете към трайното щастие. Да го използваме!