Денят е днес!

Често си позволяваме да живеем с илюзията “Има достатъчно време”. Грешка.

Времето е най-ограниченият ресурс на нашата планета. Не можеш да го купиш, не можеш да го върнеш назад, не може да го вземеш назаем.

Хората, които се отнасят с респект към времето, знаят:

– Всеки ден е безценен дар и всеки ден се брои!

Струва си да си напомняме този факт и да го използваме в своя полза.

Аз, ти, тя, той разполагаме с 24 часа. Нито повече, нито по-малко. Тайната е да знаем какво искаме и да използваме ефективно времето, за да влагаме умни усилия в реализирането на желанията и целите ни.

Преди да започнем да действаме според правилото “Всеки разполага с 24 часа”, има една ключова стъпка, която трябва да предприемем – да вземем решение:

Ще се отнасяме ли с уважение към безценния дар или с неуважение?

С това решение започва всичко. То е първото и най-голямо предизвикателство пред нас. Вземете ли твърдо решение, вероятността да се отклоните от избрания курс става минимална. Самото решение ще стимулира мисълта, мотивацията, волята и вътрешните ви ресурси.

Следващата стъпка е да следвате взетото решение. Това е втория избор и следващото предизвикателство. Внимавайте! Не допускайте в съзнанието ви да проникне мисълта “Винаги има утре!”.

От опит знаем колко бързо времето лети. Дните се изнизват неусетно и една слънчева сутрин разбираме, че е време за жътва. В този момент актуален става въпроса:

Какво си посял?

Лично аз имам навика да надценявам времето. Например всеки път, когато мислено си кажа “Спокойно, имаш достатъчно време”, закъснявам. За да не изпадам в неудобни ситуации и да не си създавам излишни главоболия, предпочитам да действам, воден от мисълта:

– Денят е днес!

С времето “Денят е днес!” се превръща в позитивна нагласа и навик. Те ми напомнят, че времето е сега, а не утре. Ползите са повече от една:

– Ефективно управляваме времето, с което всички разполагаме. Точно 24 часа.
– Ставаме по-решителни, дисциплинирани и последователни в усилията си.
– Започваме все по-малко да отлагаме и все повече да действаме.
– Логично, успяваме да реализираме повече от решенията, които сме взели и зад които стоят нашите съкровени копнежи.
– Всяко успешно реализирано решение подхранва мотивацията ни да продължаваме напред.
– Подобряваме Аз-образа си. Започваме да възприемаме себе си като сериозни и отговорни хора, които се справят. Това ни изпълва с допълнителни вътрешни сили и ни прави по-смели в мечтите и целите ни.
– Подобряваме отношенията си с другите – интимни, лични и професионални. Околните също си изграждат представа за нас. Хората на действието се наслаждават на по-позитивна представа в съзнанието на последните.
– Дните отминават и с тях самият живот. Колкото по-млади сме, толкова по-малко ни занимава тази тема и сме по-склонни да живеем с илюзията “Времето е пред мен!”. Да, но то лети неусетно. Законът действа и не пита дали ти харесва или не. Днес на двадесет и пет, утре на петдесет и пет.

Смятам, че е твърде важно, и затова ще си позволя да повторя:

Всеки ден е безценен дар и всеки ден се брои! От нас зависи каква ще бъде жътвата – оскъдна или богата. Ако искате вашата да е богата, напомняйте си:

– Денят е днес!

Утре? Утре е обещано никому! Денят е днес. Действайте сърцато и се наслаждавайте на богат урожай.

P.S. Как да прилагаме принципа “Разполагам с нови 24 часа”?

Един отговор за всички няма. Всеки от нас е уникален. Мога да предложа единствено насока, с надеждата да ви бъде полезна и да ви помогне да живеете всеки ден пълноценно:

Това, което се каня да направя, или да не направя, ще осмисли ли моя неповторим ден?

Ако заспиваме удовлетворени, значи сме изпълнили задачата си и сме дали своята лепта за един по-добър свят за всички нас. Светът има нужда от теб. Действай и живей пълноценно всеки ден.