Изпълни сърцето си с добро – Metta

Медитацията добросърдечна обич, на английски език loving-kindness, е практика, която е част от така наречената майндфулнес медитация. Наричат я още Metta, названието идва от Пали (древен език, подобен на санскрит) и се превежда като приятелско отношение, а в същността си изразява безусловна любов, изпълнена със загриженост и не очакваща нищо в замяна. 

Най-близката любов до тази е любовта на майката към нейното дете.

Добросърдечната обич (един от преводите на български) е неизбирателна, точно както дъждът пада върху всичко живо на Земята и му помага да расте без да преценява дали е лошо, или добро. Сърцевината на Metta е да изпитваме и отправяме добри чувства към всички съзнателни същества. Защо ли?

Има поне две причини:

1. Всички съзнателни същества искат да бъдат щастливи и да не страдат. Точно като нас самите.

2. Всички ние сме свързани един с друг, независимо дали го съзнаваме или не. Аз съм Ти и Ти си Аз.

В тази статия няма да се фокусирам върху оригиналния начин за практикуване на добросърдечната обич. Бих искал да ви предложа, ако мога да го нарека така, една моя вариация на добросърдечната обич, която има потенциала да изпълни сърцето ни с добри помисли и чувства; да ни направи по-отворени и чувствителни към другите, по-състрадателни; изпълнени с повече разбиране и позитивна енергия. Нещо, което няма да остане незабелязано от другите и с времето ще подобри отношението ни с тях.

Всеки ден срещаме или се сещаме за множество хора. Близки, приятели, познати, случайни минувачи. Всяка среща или спомен за някого са възможност да отправим своите благопожелания към другия.

Например

Вървите по улицата и се разминавате с бременна жена – пожелавате й с цялото си сърце да роди живо и здраво дете и да му се радва дълги години.

Вървите по улицата и виждате човек с гипсирана ръка – пожелавате му с цялото си сърце скорошно възстановяване.

Вървите по улицата и виждате влюбена двойка как се държат за ръце и мило си говорят – пожелавате им с цялото си сърце да запазят щастието си.

Близък ваш приятел е в тежка ситуация – пожелавате му с цялото си сърце да намери сили в себе си да премине през предизвикателството.

Партньорът ви е изнервен и напрегнат – пожелавате му с цялото си сърце да намери спокойствие в себе си.

Ваш приятел започва нова работа – пожелавате му с цялото си сърце да пожъне успехи и да бъде щастлив.

Стига да отворите сърцето си, сигурен съм, че ще намерите стотици поводи да практикувате добросърдечна обич.

Разбира се, това е само първата крачка по пътя на това да сме щастливи заедно. Втората е, когато имаме възможност да демонстрираме добросърдечната си обич с дела.

Но както знаете, първата стъпка винаги е най-важна. Когато сърцето и помислите ни са изпълнение с доброта и обич, това ще се прояви и в делата ни. Опитайте и забележете как тази практика ще промени емоционалното ви състояние. Доста вероятно е да почувствате как доброто у нас поражда вътрешно щастие.

Доста вероятно е!