Вдъхнови се

Докторът, който заеква – един вдъхновяващ пример

докторът, който заеква

Преди три седмици ми се наложи да отскоча до спешното отделение в болницата без да подозирам, че съдбата ми е приготвила среща с невероятен доктор, който заеква.

Ето как се случи всичко:

По време на тренировка чух пукане в гръдния ми кош и почувствах лека болка. Изстрелях се към спешното и на регистратурата в болницата ме насочиха към спешен кабинет номер девет.

Посрещна ме любезен и приветлив доктор. Обясних му какво е станало и къде чувствам болка.

Докторът ме прегледа и ми съобщи, че най-вероятно нямам спукано или счупено ребро, а става въпрос за спукан ребрен хрущял. Назначи ми рентгенова снимка, за да изключи възможността от по-сериозни наранявания и евентуални усложнения. Снимката потвърди диагнозата му.

При първоначалният преглед бях леко обезпокоен и исках да разбера какво ми е състоянието. След като се върнах при него да разгледа снимката, той ми каза, че няма нищо притеснително. Почувствах се по-спокоен.

В този момент започнах да го слушам много по-внимателно. Обясняваше ми как ще протече възстановяването, какви обезболяващи мога да приемам, ако чувствам болка и т.н.

Докато говорихме, ми направи впечатление, че докторът леко заеква. Вниманието ми автоматично се фокусира върху този факт. Речта му беше бавна, спокойна и на моменти си поемаше въздух между отделните думи.

След като му пожелах всичко добро и напуснах кабинета, продължих да мисля за него.

От прегледа и консултацията останах с чувството, че е истински професионалист. Плюс това отношението му към мен като пациент беше превъзходно. Бях възхитен и си пожелах все повече лекари да бъдат като него.

Този доктор не е като всички останали. Сигурен съм в това. Фактът че заеква, говори много.

По статистика в света около 68 милиона души заекват, или приблизително 1% от населението на земята.

През годините учените издигат различни теории защо някои хора заекват, но все още няма консенсус какви точно са причините. Въпреки това, различни специалисти работят с хората, които заекват, и постигат невероятно добри резултати заедно.

Идеята е, че заекването не е „дефект“, който обрича човека на непълноценен живот. Напротив!

Заекващите са изключително мотивирани да работят със специалисти и, точно както моя доктор, успяват да постигнат ниво на заекване, което е едвам забележимо и се справят чудесно във всеки един житейски аспект.

Хората, които имат видими „недостатъци“ – с нещо са различни от другите, влагат повече усилия и старание в постигане на целите си. Пътят им не е никак лесен. Всеки от тях преживява и преодолява трудности, които на останалите не са познати. Но си струва.

Докторът, който ме прегледа е нагледен пример за това. Абсолютно съм уверен, че той е преживял своята вътрешна борба, избрал е посоката на действие и, в крайна сметка, е успял. Също така съм сигурен, че в хода на своята трудна работа, той е развил качества на характера, които са го направили различен и по-добър – силен, устойчив, борбен, внимателен, човечен…

В наглед неблагоприятни ситуации, независимо от естеството им, ние имаме избор как да ги посрещнем. Имаме избор как да действаме. Имаме избор.

Трудностите могат да пречупят някои, но също така могат да извадят най-доброто от хората и да ги вдъхновят да се издигнат над ударите на съдбата и да утвърдят силата на човешкия дух.

Всеки от нас притежава огромна вътрешна сила. Използваме ли я градивно? Повече от важен въпрос. 

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

Добави коментар

Публикувай своя коментар