Изключителните – невероятна възможност за всички нас

Каквото и да правиш, можеш да го направиш основно по два начина:

  1. Зле, много зле, плачевно зле.
  2. Добре, много добре, повече от добре и изключително.

Второто е най-трудно и най-ценно. Точно изключителното би следвало да забелязваме, да поощряваме и да възнаграждаваме.

Целта е една:

Повече изключения, които да заместват правилото.

 

Иван е специалист поддръжка в голяма българска фирма. При всеки дъжд покривът на фирмата тече и създава неудобства и опасности.

Преди него фирмата е ползвала услугите на една камара специалисти. Щом и той се заема с това предизвикателство, познайте как предшествениците му са си свършили работата?

Иван отделя точно две седмици за ремонта на покрива. Какво прави и как го прави е професионална тайна. Приключва с ремонта и продължава със следващата задача.

Седмица по-късно се излива пороен дъжд. Покривът не тече. Нито капка.

След около десет години течове, Иван слага точка на сагата. Той превърна невъзможното в реалност благодарение на своите знания, умени, опит и находчивост.

Как бихте определили работа му?

Добра, достатъчно добра, повече от добра…

Лично за мен е изключителна. Да направиш нещо, което никой за близо десетилетие не е успял да направи, е изключително.

Работодателите плащат заплати, дават бонуси и социални придобивки за добра, достатъчно добра и повече от добра работа. Немалко фирми имат работещи системи за стимулиране на персонала. Чудесно.

Изключителните са извън стандартната система.

През повечето време тяхната работа е повече от добра. При подходяща възможност те правят изключителни неща. Това е момента да забележим, оценим и да възнаградим изключението.

Защо?

За да го подкрепим.

Колкото повече го правим, толкова по-често ще го виждаме. Другите гледат и се вдъхновяват.

Когато подкрепяме изключителните, ние създаваме възможност все повече хора да проявяват своя потенциал и да се присъединят към онези, които през повечето време вършат работата си повече от добре, а през останалото са просто изключителни.

Ако разширим кръгозора си, веднага ще осъзнаем, че ние сме повече от добри и изключителни не само на работното място. Ние сме себе си навсякъде.

Това е невероятна възможност за всички нас.