Кои са твоите места за кратки освежаващи почивки?

Денят беше горещ и натоварен. След като се прибрах от работа, веднага се отбих в магазина до нашия вход. Купих бутилка студена минерална вода и пакетче Nescafe cool. Приготвих си освежаваща напитка с две бучки лед и се паркирах на терасата.

Навън вече подухваше свеж ветрец. Прекрасно.

С времето се научих сам да си осигурявам подобни преживявания. Работните дни са натоварени и дори най-приятната работа на света води до натрупване на напрежение.

Десет-петнадесет минути прекарвам напълно потопен в най-прекрасното място на света – “тук и сега”.

Оставям всичко настрана и се отдавам на непосредственото преживяване. Наслаждавам се на освежаващата напитка. Гледам необятното небе. Усещам галенето на свежия ветрец. Сливам се с природата. Почивам си и се зареждам със свежа енергия.

Животът не е спринт. За мен животът е маратон. Подобни кратки освежаващи почивки са изключително полезни в дългосрочен план за всички нас.

Другият плюс е, че чрез тях поддържам добър баланс „работа-почивка“.

Терасата е едно от най-любимите ми места за освежаване. Например всяка сутрин си приготвям кафе и винаги го пия на любимото си място, където се възползвам от възможността да се докосна до природата и да позволя на благотворните й сили да си свършат работата.

Имам и други любими места, където се потапям изцяло в настоящия момент, ала терасата е основното и най-често посещаваното от мен. Графикът е семпъл:

Едно посещение сутрин. Едно посещение след края на работния ден.

Този ритуал ми помага да подхранвам навика да се грижа за динамичния баланс „работа-почивка” и резултатите са повече от добри.

Чувствам се освежен, изпълнен с нови сили, по-щастлив, по-вдъхновен и, най-вече, се прибирам у дома с усмивка. Усмивка, с която дарявам част от личното си щастие на любимите ми хора.

Кои са твоите места за кратка освежаваща почивка?