Вдъхнови се

Кой е казал, че ще бъде лесно

Хиляди обещават бърз успех и гарантирано щастие. Гласовете им звучат от всички посоки и са доста примамливи. Често от нас се иска да се разделим с определена сума пари и в замяна ще получим “магическата формула” в пет-десет стъпки.

Ако случайно не постигнем бърз успех и трайно щастие, то най-вероятно не сме следвали точно инструкциите. Проблемът е в нас.

Последното е вярно само и единствено, ако вярваме на подобни глупости. Ако се блазним и търсим кратки пътища към благоденствието, то наистина проблемът е в нас.

Съществуват ефективни начини и доказано работещи практики, но не и магически решения.

Затова колкото по-ясно осъзнаваме, че никога няма да бъде лесно, толкова по-лесно ще ни бъде.

Скоро имах невероятното удоволствие да се насладя на мноноспектакъла на Камен Донев „Народно творчество“. Останах повече от възхитен.

Той играеше, говореше, пееше, танцуваше и забавляваше пълната зала повече от два часа без да спре за миг. Уникален.

След края на моноспектакъла ентусиазирано обсъждахме представлението. Някой каза, че Камен Донев е невероятно талантлив човек.

Бум! Това е една от най-любимите ми теми.

Съгласен съм, че той е надарен от съдбата. Но знам че само талант не стига.

Често си позволяваме лукса да забравяме колко къртовски труд полагат надарените хора във времето, за да шлифоват дарбите си и да ги превърнат в стойностно изкуство независимо с какво се занимават.

Ето и един пример:

Камен Донев танцуваше и след края на всеки танц продължаваше да говори без да е задъхан. Това означава само едно: той е в супер добра форма. А формата изисква постоянна поддръжка.

С примера си Камен Донев ни показа, че талантът си е талант, а останалото е здрава, умна и дисциплинирана работа.

Възхищавам се на всеки, който е загърбил бързите и лесни пътища.

Възхищавам се на всеки, който е решил да запретне ръкави и да тръгне по стръмния път.

Възхищавам се на всеки, който полага усилия година след година и благодарение на това дарява своето изкуство на света.

Кой е казал, че ще бъде лесно? Не знам.

Обаче определено заслужава един здрав шамар, за да осъзнае (в тези думи има и леко чувство за хумор; насилието не води до нищо добро), че с насаждането на подобно убеждение повече вреди.

За себе си съм решил, че стръмният път е най-краткият път. Не искам и не очаквам да постигам всичко лесно-лесно. Не искам и не очаквам да постигам всичко бързо-бързо.

Искам и се стремя да развивам постоянно правилната нагласа, необходимите качества и умението да избирам верните пътища, за продължавам да реализирам потенциала си и да правя своето нещо по възможно най-добрия начин.

Надявам все повече хора да избират най-доброто за тях в дългосрочен план и да не забравят че всичко стойностно се постига с много умна работа, вдъхновение, отдаденост, дисциплина и постоянство.

Залогът не е никак малък. Никак.

В крайна сметка ние решаваме дали ще развиваме своите дарби ден по ден и дали ще предлагаме своето изкуство на света. С други думи, ние решаваме дали да живеем пълноценно.

Кой е казал, че ще бъде лесно? 

Наистина не знам. Ала със сигурност знам следното:

Ако забравим за лесните пътища, ако живеем и работим с вдъхновение, ако избираме стръмното, то шансовете са на наша страна.

Убеден съм, че това е един от най-сигурните начини да живеем по-добре, по-успешно и по-щастливо.

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

8 коментара

Публикувай своя коментар

 • Цветан Иванов е най- добрият психолог, когото познавам, твърдя го от личен опит. Знае как да те мотивира да сбъдваш мечтите си, как да те изкара от пасивното положение в, което се намираш и да те накара да действаш. Силно го препоръчвам на хората, които имат някакъв проблем и се чудят към кого да се обърнат. Не се колебайте да го потърсите за лична консултация, няма да съжалявате. Успех на всички!

  • Благодаря ти за прекрасните думи. Оценявам го. Усмивки от мен!

 • И по „лесният“ и по „трудният“ все е стръмно, съгласен ли си!? Изборът е равен на гледната точка и се получава „в равното“ Точният резултат!? Може би – не, а със сигурност на 100%, е важна собствено поетата отговорност, че за „положеното“ ще получиш „заслуженото“. Ето, това ни убягва до момент на осъзнаването му. Но пък, съгласи се, че без този „Личен опит“ за всеки, придвижването по- и по-към себе си /възможностите си/ не би било, не би се случило изобщо. Много полезна статия, но ми се ще да разберем, че дори най-верните съвети могат да ни затруднят, ако не сме готови, не сме имали Своя Опит, т.е. за мен това означава именно „стръмният път“, който ще извървявам, за да Бъда винаги това, което искам и да осъзная колко силно го искам. Благодаря ти, винаги ме вдъхновяваш и това е едно от много хубавите неща, които научавам за себе си… но винаги чрез хората и ситуациите „около“ мен.

  • Личната отговорност е ключова. Да, всеки върви по своя път и се учи от самия живот. Относно съветите: опасни са. Затова аз не обичам да давам съвети, а да споделям своето мнение, гледна точка, опит… Така другият запазва своята отговорност да решавам сам за себе си. И още една причина: Ако нещо работи за теб, не означава че ще работи за мен. Различни сме.
   И аз ти благодаря и се надявам всеки сам да реши на база здрав разум дали има нещо полезно за него в тази статия, защото тя е едно мое споделяне.

   • Добре, извинявай, аз също споделих на база споделеното, моето си виждане, съвсем не за да „знам“ нещо повече или как „трябва “ да е. Извини ме пак.

    • Не мисля, че има за какво да се извиняваме един на друг. Ние просто си общуваме и това е прекрасно.

 • Хубаво е когато имаш избор. Но по-важното е да вярваш в себе си, че целите които си си поставил са напълно реалистични. Само те показват че сме избрали правилния път за развитие.

  • Винаги имаме избор. Макар понякога той да е сведен до избор между възможност А и възможност В. Реалистичните цели са голяма работа. От друга страна има цели, които изглеждат невъзможни, но точно те ни предизвикат да превръщаме невъзможното днес във възможно утре. Смятам, че имам нужда и от двата вида цели.

Възползвайте се от безплатната ми услуга “Задайте ми въпрос” и направете следващата крачка по пътя към по-добрия и по-щастливия живот днес.

задайте ми въпрос