По пътя към успеха и щастието с Петър Дяксов

Петър Дяксов е на 27 години. Занимава се с дигитален маркетинг и онлайн търговия от близо 8 години.

Изучавал е „Бизнес мениджмънт“ в Англия и въпреки че е имал възможност за сигурна и успешна кариера в Англия, той решава да се завърне в България и да гради своето бъдеще тук.

Понастоящем живее в Пловдив и собственик е на IT фирмата Tendrik.

През свободното си време се занимава с обществени и социални инициативи, спортува и се забавлява с приятели.

Щастлив съм, че Петър Дяксов се съгласи да даде интервю за читателите на ”shtastieto.com”. Искрено вярвам, че всеки от нас може да се вдъхнови от неговата история, за да живеем по-успешно и по-щастливо.

Ето и въпросите към него:

Разкажи ни малко повече за себе си?

Основател съм на Tendrik – фирма, която предлага цялостни онлайн решения – от изработката на уебсайт/онлайн магазин до цялостни стратегии за дигитален маркетинг. Изключително щастлив съм от развитието на фирмата и на моя екип.

Основател и управител съм на онлайн парфюмерията Fragrances.bg. Освен това от 2017 година ще бъда национален президент на една от най-активните младежки организации в България – JCI Bulgaria.

В свободното си време, колкото и оскъдно да е то, посещавам или организирам семинари, бизнес събития и инициативи с обществена насоченост, играя тенис и се срещам с позитивни приятели.

Планираше ли да се завърнеш в България или беше решил да останеш в Англия?

Още от самото си заминаване исках да се върна в България. Имал съм идеи да остана и да натрупам опит, но в крайна сметка реших да се завърна веднага след като завърших образованието си там.

До ден днешен вярвам, че това бе едно от най-добрите решения, които някога съм взимал.

Кои бяха най-големите предизвикателства пред теб, след като се върна?

Имах нужда от известен период на адаптация. Трябваше да приема, че много неща вече не бяха същите, а и през времето, което аз бях прекарал в чужбина, аз също доста се бях променил.

Едно от нещата, които не се бяха променили, беше обкръжението ми.

Трябваше да намеря нова среда от хора, която да ме провокира да се развивам и изграждам като личност.

Как би описал работата си с няколко думи?

Динамична – интернет се развива със страхотни темпове, не можеш да си позволиш да пропуснеш дори и един месец – нещата доста бързо се променят.

Интересна – имам възможността да се срещам с различни бизнеси, от малки до големи; да им помагам да се развиват и да подобрят своя онлайн имидж; да развият своя бизнес онлайн.

Мотивираща – имам възможността да работя със страхотен екип от млади и амбициозни професионалисти, които ми помагат да давам най-доброто от себе си и да ставам по-добър с всеки изминал ден.

Как реши да се занимаваш точно с това  – откъде се зароди тази твоя страст?

Не съм го избрал аз, то ме избра. През 2009 година стартирах моя пръв онлайн магазин, който за съжаление не беше голям успех.

Важното е човек да не спира да опитва и да не се предава пред трудностите, с които задължително се сблъскваме по пътя.

Моят втори опит беше изключително успешен – става въпрос за един от най-големите специализирани онлайн магазини за маркова парфюмерия в България – fragrances.bg.

Магазинът се развива всекидневно и се счита за един от най-успешните в своята ниша.

Какъв човек си извън работа и с какво се занимаваш извън работно време?

Към момента съм вицепрезидент в организацията JCI (Junior Chamber International). Занимаваме се с различни социални дейности – организиране на събития, семинари, обучения…

Освен това аз самият водя обучения и лекции, свързани с личностно развитие, дигитален маркетинг, онлайн търговия и предприемачество.

Най-голямо удовлетворение ми доставя да вдъхновявам други млади хора и да ги подкрепям да се развиват.

Обичам да пътувам (въпреки че рядко ми се отдава толкова много възможности) и, когато имам възможност, да се забавлявам.

Считаш ли се за успешен човек, в какво се изразява успехът за теб и кое е най-голямото ти постижение до момента?

Не. Въпреки че много хора ме описват като такъв, аз смятам, че все още съм в началото на своя път към успеха. По-успешен съм от вчера, но и много по-малко успешен, отколкото ще бъда утре.

Успехът за мен се изразява в това да успея да се докосна до колкото се може повече хора и да им повлияя позитивно.

А в бизнес план успех бих определил като това да изградя световно известен български бранд/компания, която да е лидер в своята ниша.

Считам моята фирма Tendrik за най-големия си успех до момента. Това е компания с млад и амбициозен екип и все повече хора виждат професионализма на фирмата. Вярвам в нейното успешно бъдеще.

Какво те вдъхновява?

Усмивката на хората. Възможността да правя хората щастливи и да знам, че част от причината за тяхното щастие съм аз.

Труден ли е пътят към успеха?

Много е лесен, ако не ти се налага да спиш и да спираш да работиш 24 часа. Ако си робот също.

Истината е, че успехът е субективно понятие и, честно казано, достигането му понякога води до задоволство и демотивация.

Важното е да продължаваш да работиш, да не спираш да се развиваш и да правиш неща, които правят теб и хората около теб щастливи.

Успехът и щастието сами ще те последват.

Кои са твоите лични примери за успешни хора?

Илон Мъск, Ричард Брансън, Стив Джобс, Мохамед Али и Дан Колов.

Хора, които са успяли да променят статуквото и да дадат нещо стойностно на нас и нашия свят.

Какво послание би искал да отправиш към всички, които желаят да процъфтяват – особено на по-младите хора?

Да действат.

Единственото нещо, което всеки един от нас може да промени, е настоящето. Трябва да правим тези неща, които ще дадат положително отражение в бъдещето.

Трябва да намерим подходяща среда с хора, които да ни вдъхновяват, подкрепят и помагат на нашето развитие. Не след дълго успехите и щастието сами ще дойдат.

Каква е твоята дефиниция за щастлив и успешен живот?

Да правиш нещата, които те правят щастлив. Обаче не и без да вземеш предвид щастието на другите хора. Важно е да бъдеш социално ангажиран.

Твоите действия да имат отзвук в обществото и въздействат положително на хората около теб.

Благодаря още веднъж на Петър Дяксов, който се съгласи да сподели своите отговори с нас.

Искрено се надявам в България да срещаме все повече хора като него, които да работят за себе си, за другите и за страната ни със сърце и любов.

Поради тази причина съм решил да ви запознавам с повече българи, които уверено вървят по пътя на успеха и по-щастливия живот – затова дръжте щастието по-близо до себе си.

P.S. Препоръчвам ви една невероятна статия от личния блог на Петър Дяксов – Доброволчеството като мисия, който аз следя редовно.

В него можете да намерите полезна и актуална информация за света на лидерството, предприемачеството, маркетинга, бизнеса и различни инициативи.