По-щастливи

Позитивното често се крие в негативното

„Големите кризи и непредвидените обстоятелства ни показват колко по-големи са жизнените ни сили в сравнение с това, което предполагаме.“ – Уилиям Джеймс

Неоспорима истина е, че всички искаме да бъдем щастливи и да не страдаме.

Ако сутринта ни предложат, как бихме искали да изживеем днешния ден – да се радваме, забавляваме, да се любими, да творим, да сме енергични и жизнени, или да страдаме, да ни боли, да изпаднем в криза, да ни се стоварят куп проблеми на главата – какъв би бил нашия избор?

По-вероятно е да изберем вариант номер едно. Никой не се събужда с мисълта „Дано днес денят ми е ужасно труден и изпълнен с проблеми, неприятности и негативни преживявания!“

Въпреки нашите желания и предпочитания животът ни предлага от всичко. Няма как да избегнем страданието, болката, нараняванията, трудностите, негативните преживявания и емоции. „Тъмната страна“ неизбежно е вплетена тъканта на живота.

Може би този факт не е повод да увесваме нос. Може дори да е повод за радост.

В един хипотетичен експеримент попитали група участници дали биха се съгласили да бъдат включени към машина, която ще им осигури само и единствено позитивни преживявания и ще ги направи недосегаеми за негативните емоции. Учудващо, предвид факта, че всички искаме да сме щастливи и да не страдаме, болшинството от участниците отказали да се лишат от „тъмната и трудна половина“ на човешкото съществуване.

Какво ли означава това?

От една страна, здравият разум ни подсказва, че в негативните преживявания и емоции има нещо, от което се нуждаем. Ако не беше така, би било логично еволюцията отдавна да ги е изкоренила от нашето битие. Вероятно благодарение на негативното, имаме възможността да израстваме като духовни същества. Трудните ситуации са чудесна възможност да извадим наяве латентните сили скрити в нас.

Например, когато сме силно влюбени си мислим, че не бихме преживяли раздялата. Но когато се случи, разбираме, че не е толкова лесно да бъдем сломени. С времето преодоляваме загубата и отново си стъпваме на крака и отваряме сърцето си за любовта. Ако загубим работата си, в началото ни е трудно, но с времето се мобилизираме, продължаваме напред и често си намираме дори по-добра работа.

Опитът ни учи, че в нас дремят неподозирани сили, които се проявяват в трудните житейски моменти. Под въздействието на този поучителен опит осъзнаваме, че ние можем да се справяме. Лека-полека вярата в собствените ни способности укрепва и подхранва самочувствието и вътрешна ни увереност. Никога няма да опознаем вътрешните ни сили, ако не се посрещаме храбро трудностите, изпитанията и житейските кризи.

Вероятно, затова болшинството участници в споменатия експеримент отказват да се освободят по изкуствен начин от негативните преживявания и емоции, защото на едно подсъзнателно ниво, ние знаем, че имаме нужда от изпитания – в тях се проявяваме и израстваме, и в крайна сметка, ставаме това, което в действителност сме.

Опитай:

Спомни си трудните периоди в живота ти. Замисли се как си се облагодетелствал от тях, по какъв начин си израснал, какви уроци си научил, как си се променил?

Потърси в спомените си, и следващия път, когато се окажеш в затруднено положение, усмихни се – разполагаш с чудесна възможност да станеш по-силна, по-мъдра и по-богата личност.

Ако дори за миг дори се усъмниш в собствените си възможности, припомни си думите на Уилям Джеймс, че нашите жизнени сили са по-големи в сравнение с това, което предполагаме. Те ще ти напомнят, че няма защо да се страхуваме!

Това е позитивното на негативното. Преминавайки през негативното, ние даваме живот на позитивното – израстване, сила, устойчивост, опит, мъдрост, достойнство, търпение, реализиран потенциал, състрадание, и най-вече, удовлетворение от напълно заслуженото щастие, с което се отличават здравите и зрели личности.

Позитивното често се крие в негативното.

Факт, който си струва да си напомняме и да използваме в своя полза, за да живеем по-щастливо и на върха на своя потенциал.

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

Добави коментар

Публикувай своя коментар