Приемането – тестът на Хакуин

За добро или зло, нещата никога не се развиват точно така, както бихме искали. Животът е пълен с изненади! Подготвените винаги са с предимство.

Да си подготвен означава да си приел факта, че всекидневно нещата се случват, но, твърде често, по-различно от очакванията ни. Не ние управляваме вселената.

Ние сме част от нея. Приемането е качеството, което ни позволява да бъдем по-изкусни навигатори по пътищата на живота и да извличаме най-доброто от случващото се с нас и около нас.

Хората, които са развили умението да приемат и го практикуват, уверено се изправят и посрещат ситуациите такива, каквито са – независимо дали са по вкуса им или не.

Хората, които са развили умението да приемат и го практикуват, трудно биват изваждани от строй. Те са по-устойчиви и действат със завидна лекота.

На другия полюс са онези, които очакват всичко да е по мед и масло, сякаш са повелители на вселената. Е, никой не е. Тези, които не приемат този факт, често ще ги чуете да мрънкат, да се оплакват, да недоволстват.

Те не живеят щастливо, защото само понякога живият живот съвпада с техните представи и очаквания на 100 %.

Тестът на Хакуин – в каква степен съм развил и използвам качеството приемане? Да видим!

В книгата „Пътят на мирния войн“ на Дан Милман открих следната история:

В едно малко рибарско селце в Япония живеела млада, неомъжена жена, която родила дете. Родителите й се почувствали опозорени и настояли да научат кой е бащата. Тя се страхувала и не искала да им каже. Рибарят, когото обичала, й казал тайно, че заминава да си търси късмета и ще се върне, за да се ожени за нея. Родителите й продължили да настояват.

Отчаяна, тя ги излъгала, че бащата е Хакуин – един монах, който живеел на хълма.

Разгневени, родителите занесли малкото момиченце до вратата му, чукали, докато той им отворил, и му подали бебето с думите:

– Това дете е твое, трябва да се грижиш за него!

– Така ли? – казал Хакуин, взел бебето в обятията си и помахал на родителите за сбогом.

Минала една година и истинският баща се върнал да се ожени за момичето. Отишли при Хакуин да го помолят да им върне детето.

– Трябва да вземем дъщеричката си – казали те.

– Така ли? – отвърнал Хакуин и им подал детето.

Представете се, че на вашата врата се почука и някой ви връчи бебе с думите:

– Това дете е твое, трябва да се грижиш за него!

Бихте ли реагирали като Хакуин? Да или не? Това е теста.

Лично аз не съм сигурен за себе си (усилено работя по въпроса). В тази история виждаме силата на приемането в действие. Благодарение на него Хакуин приема детето за свое и не изпитва негативни емоции – гняв, яд, злоба, възмущение…

Съответно, поведението му е по-различно. Не вдига скандал на родителите, не влиза в конфронтация, не избухва от възмущение заради лъжата. Приема събитието и продължава да с живота си.

Приемането е трудна работа, особено когато животът майсторски ни поставя в неочаквани ситуации. Но то се отплаща достойно на всеки, който го култивира. Неговата награда е по-малко негативни емоции, по-конструктивно поведение, по-спокоен, по-хармоничен и по-щастлив живот.

Кой не би искал това за себе си?!

Аз искам.

Неприемането ограбва спокойствието, хармонията и щастието. С годините осъзнах, че животът често ни изненадва, а приемането ми предоставя възможност да продължа напред усмихнат, по-спокоен, по-уверен и по-щастлив.

Трудно е систематично да култивираме умението да приемаме и да следваме с усмивка ритъма на живота. Въпреки това, приемането е по-добрия избор. Чрез него живеем по-щастливо.

Как да развиваме и да практикуваме приемане?

Хакуин чудесно отговаря на въпроса. В ситуациите, които се не са по вкуса ви, задайте въпроса „Така ли?“ и продължете.

Всеки от нас е имал и ще има стотици възможности да тренира приемане. Добрата новина е, че със всяко приемане ставаме по-изкусни майстори. След известен брой приемания можем да постигнем нивото на Хакуин. Важното е да напредваме приемане след приемане.

План за действие:

1. В какви ситуации у вас се надигат негативни емоции? Те са сигурен знак, че не приемате. Осъзнаването на тези ситуации ще ви покаже кога и къде имате възможност да тренирате.

2. Задавайте въпроса „Така ли?“ и се усмихвайте вътрешно на себе си. Можете да си изберете друга дума/фраза, която ви допада. Например аз изключително използвам „Да”. Бъдете креативни. Понякога си казвам „Добре!“ или „Избирам да приема“.

3. В определени ситуации очаквайте (подготвените са с предимство) у вас да се надигнат негативни емоции – раздразнителност, яд, гняв, съжаление, болка… Дишайте! Емоциите са като вълни. Надигат се и спадат. Дишането помага да укротим развихрилите се емоции.

4. Продължавайте да тренирате. Приемането не означава примирение. Приемането е сила, с която поемаме отговорността да продължаваме по собствения си път независимо от обратите и изненадите, които животът ни поднася. Успяват тези, които не се отказват и продължават. Факторът настойчивост е от голямо значение.

5. Отбелязвайте разликата в емоционалното ви състояние. Това подхранва мотивацията ви да продължавате да култивирате все по-високи нива на приемане, което прави целия процес по-естествен и по-лек. Стремете се към майсторство.

6. Трупайте малки успехи, за да пожънете големи резултати. Тоест, ежедневно тренирайте с по-дребните за приемане ситуации. Успехът се храни с успех. Когато почувствате, че предишното трудно е сегашното лесно, вдигнете нивото и завоювайте следващия си малък успех. Така ще започнете да работите на следващото ниво по трудност. Работете докато отново не почувствате лекота. Прилагайте принципа лесно-трудно-лесно-трудно и използвайте пълноценно силата на приемането – насладете се заслужено на неговите дарове!

Уилям Джеймс казва:

„Бъдете готови да приемете нещата такива, каквито са. Приемането на онова, което вече се е случило, е първата стъпка към преодоляването на последиците от всяко нещастие.“

Аз бих добавил:

„Приемането е първата стъпка към щастието ни.“