Успявай

Преди всичко не се колебай

Когато вървиш – върви. Когато седиш – седи. Преди всичко не се колебай. – Юн-Мън

Колебанието ми напомня на човек, който се е качил в колата си, настъпва газта и моментално удря спирачката. Тъкмо да тръгне, спира. След това пак прави опит да тръгне и отново спира. Оказва се, че въпреки добрите намерения, той седи на едно място.

Липсва му решителност да натисне газта и да потегли. Между импулса да действа и преминаването към действие се намесва колебанието, което действа като спирачка.

Доскоро чаках да ми донесат няколко книги. Случи се така, че в момента на бюрото ми седят шест книги, които искам да прочета. Тъй като всичките ми са интересни започвам да чета една от тях, след малко осъзнавам как съзнанието ми казва „Остави тази, вземи другата.“ Чувствам, че колебанието ме завладява и ми пречи да се фокусирам.

Реших да бъда търпелив и да взема една книга и да не я оставя докато не я прочета. Тогава да премина на следващата и така нататък. Мисля, че по този начин ще прочета книгите по-бързо и внимателно и съответно ще извлека повече ползи.

Понякога колебанието ни е предизвикано от твърде много стимули, които привличат вниманието ни. В моята ситуация реших да взема твърдо решение и да се придържам към него. Засега се получава.

Една от предпоставките за ефективно изпълнение е да посвещаваме достатъчно неразпокъсано време на една единствена задача (когато чета – чета).

Разбира се колебанието ни може да е предизвикано от други причини. Например поставили сме си дадена цел, започваме да работим за реализирането й, но в един момент осъзнаваме че се колебаем – „Заслужава ли си?“, „Ще успея ли?“, „Ще се справя ли?“.

В подобни ситуации зад колебанието прозира вътрешната ни несигурност и недостатъчната убеденост, че можем да се справим. Започваме да приличаме на шофьора, който натиска ту газта, ту спирачката. В крайна сметка оставаме на едно място, въпреки желанието да се придвижим напред.

Несигурността, която подхранва колебанието ни, е вид защитен механизъм, който има за цел да ни предпази от евентуален провал. Но ако се замислим, най-сигурният начин да се провалим е като не правим това, което искаме да правим. Не се проваля този, който не действа.

И така, втората причина за колебанието ни може да е страх – от провал или от успех, в дъното на които често откриваме недостатъчно висока самооценка за самите себе си и недостатъчна вярва в собствените ни възможности.

Как да се измъкнем от порочния кръг на колебанието и да започнем да действаме решително?

Първо следва да помислим кое ни кара да се колебаем.

Ако колебанието ни е предизвикано от излишеството на стимули, нека да определим приоритетите си, да проявим търпение и последователност. Тогава ще се справим по-бързо със задачите пред нас, отмятайки ги една по една.

Ако колебанието ни е предизвикано от страх, било от провал, било от успех, нека да помислим дали това ни помага. Нека да осъзнаем, че провалът е неизбежен и няма съвършени неща.

По-добре е да направим най-доброто, на което сме способни, и ако не сме доволни от резултата да извлечем съответните поуки. Този подход ни позволява да се усъвършенстваме и да ставаме все по-добри.

И последно, смятам, че е въпрос на навик – да се научим да действаме решително.

Планираме, действаме, анализираме резултата и извличаме поуки, благодарение на които ще подобрим изпълнението си следващия път. Така няма да позволим перфектното да стане враг на доброто или достатъчно доброто.

Колебанието ни кара да приличаме на магарето, което се чудило коя купа сено да изяде – първата или втората, и накрая си останало гладно.

Успехът не е вечен, а провалът не е фатален. Нека се учим и от двете. А решителните действия, след като сме определили какво искаме, след като сме планирали действията си и анализирането на резултатите, са чудесен гарант за повече сбъднати желания и повече постигнати цели.

Животът изисква от нас решителни действия, за да не стоим на едно място. Преди всичко не се колебайте.

Давайте най-доброто, на което сте способни в този момент, и знайте, че в следващия вие ще бъдете още по-добри.

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

Добави коментар

Публикувай своя коментар