Самоупование – никога не е късно да направиш поредната крачка

Животът те среща със страхотни хора!

Мен ме срещна с Дарина. Една невероятна млада жена, която имам честта да познавам и да наричам свой приятел.

С най-голямо удоволствие давам думата на Дарина!

Бях позабравила тази дума, докато скоро не я прочетох в една книга. Неслучайно точно тя ми направи впечатление – смятах, че съм загубила способността да намирам сили в себе си, но се оказа, че не е така. Добре, че един добър приятел ми го припомни.

Самоупованието е грижа, но ти сам да се погрижиш за себе си. Това е като топла прегръдка, която сам можеш да си дадеш. Прегръдка от теб за теб. Това дава стабилност отвътре, душевен уют и покой. Колкото повече се уповаваме на себе си, толкова по-трудно някой или нещо може да разклати нашия вътрешен свят.

Древните са казали:

В нас има достатъчно мъдрост и ресурс да се справим с всякакви проблеми.

Наистина е така, но първо трябва да спомним, че носим този дар в нас самите!

Да се уповаваш на себе си означава, когато се налага, да си нариташ здраво задника, за да се изправиш и да направиш първата крачка. Или поредната.

Невинаги можем да разчитаме на помощ отвън. Да се издърпаш за косите от блатото, както барон фон Мюнхаузен – колко мъдрост има в детските книжки! Или казано по друг начин: помогни си сам, за да ти помогне и Господ.

Защото ние, хората, сме разумни същества и проявяваме себе си като правим своите избори всеки ден, всеки час, както и учейки се от грешките си. Разбира се, тук важи в пълна сила моделът „проба-грешка”. Падаш, ставаш и продължаваш. Ако продължаваш да падаш твърде често, анализираш, правиш изводи, взимаш поука, без излишно драматизиране. Опознаваш се.

Обаче, има една подробност – двигателят на целия този процес е желанието да опитваш, да търсиш, да учиш, да не спираш и, в крайна сметка, така се опознаваш.

Може да се изненадаш от това, което научаваш за себе си. Нищо. Продължавай! Рано или късно, този процес ще започне да работи за теб.

Дори когато нямаш желание да си отвориш очите сутрин и да посрещнеш поредния ден, направи усилие. Никога не знаеш какво ще ти донесе той. Когато си изградим навика да се уповаваме на себе си, не губим излишно време в чакане на нещо и някой. Ние самите дирижираме живота си, ние караме нещата да се случват, т.е. не сме пасивни странични наблюдатели. Тогава ние живеем истински. Дерзайте!

Да се самоуповаваш означава да можеш да видиш светлината в тунела (но не от насрещния влак!), дори когато те разкъсват ужасни съмнения и страхове. Да, точно така. Самоупованието помага да побеждаваш страховете си. Да се обичаш дори, когато си ужасно объркан, уплашен и самотен. Дори, когато няма кой да ти хване ръката и да ти каже две мили думи. Кажи ги сам на себе си. Точно така – ти самият! Кажи си:

„Обичам се дори когато съм уплашен, объркан. Аз съм си най-големият приятел. Мога да си дам нужната подкрепа сега, в този момент. След нощта винаги идва прекрасното утро!”.

Защото да се самоуповаваш, това е да се довериш първо на себе си, след това на другите хора и на света. Самоупованието е вяра, доверие, и като всяка сила тя трябва да се уравновесява. Вяра в нас, вяра от нас към света. Само уравновесената сила работи добре.

Да чакаш пасивно някой друг да ти помогне е равносилно на това да се откажеш да поемеш отговорност за себе си. Доста години ми отне да осъзная, че аз съм тази, която отговаря за себе си, че пасивността и колебанието ми доникъде не водят; че аз решавам кой път да избера, с какво да запълня дните си; че трябва всеки ден да полагам усилия, за да се чувствам в хармония със себе си и света; че аз отговарям за здравето си; че никога не е късно да поема отговорност за себе си, защото никога не е късно да направя първата крачка към позитивната промяна, или поредната.