Свят с достойни хора

Да работиш като чистач не е престижно в нашето общество. И въпреки това необходимостта от тази професия е безспорна. Омаловажаваме труда на чистачите до границата на незачитането му… до един момент.

По-точно до момента, в който няма кой да ни почисти боклуците.

Всяка голяма фирма се затрупва в собствената си мръсотия, когато чистачите отсъстват за два дни. И по необходимост служителите се организират и започват да чистят – всеки го прави у дома (почти всеки).

Сблъскваме се с парадокс. От една страна, имаме нужда от чистота, а от друга, не ценим труда на хората, които са поели отговорност за чистотата.

Това се отнася за всички професии, които обществото не смята за престижни. Направете списък и ще видите, че не е кратък. Затова в този епизод заснех строителите. Хората, които влизат в дупката и си цапат ръцете. Хората, които създават от векове подслон, уют и място, което да наречем свой дом.

Надеждата ми е за малко да се замислите за подценяването, омаловажаването и непризнаването. Зад тях се крие един по-богат свят с достойни хора, от които има какво да научим за изкуството да живеем.

Представяме ви „Строителите“  – вижте видеото в моя канал в youtube.