По-щастливи

Егоистично ли е да искаме да бъдем щастливи?

„Живот, който се основава на търсенето на лично щастие, не е ли по същността си насочен към Аз-а, не е ли егоцентричен?“ – Хауърд Кътлър

Всъщност поредица от изследвания показват, че точно нещастните хора са най-склонни към егоцентризъм и често се самоизолират от обществото, жертви са на мрачни настроения и дори стигат до враждебност.

За разлика от тях, щастливите хора като цяло са по-общителни, гъвкави и креативни. Те са в състояние да понасят всекидневните трудности на живота по-лесно, отколкото нещастните хора. И най-важното, резултатите сочат, че те обичат и прощават повече, отколкото нещастните.

Психолозите са изобретили интересни опити, с които показват, че щастливите хора излъчват определена откритост, готовност да протегнат ръка и да помагат на другите. Те, например успели да предизвикат щастливо настроение в участниците в един експеримент, като направили така, че лицата неочаквано да намерят пари в телефонна будка.

Преструвайки се на непознат, един от експериментаторите минавал покрай участниците и „случайно“ изтървавал купчина хартия. Изследователите искали да разберат дали участниците ще се спрат да помогнат на непознатия.

При друг сценарий духът на изследваните бил повишен чрез слушане на комедиен запис, след което към тях се приближавал човек в нужда (експериментатор) и искал пари на заем.

Изследователите открили, че изследваните лица, чувстващи се щастливи, били по-склонни да помогнат на някого или да услужат с пари, отколкото хората от „контролната група“, които имали същата възможност, но настроението им не било предварително подобрено.

Подобни изследвания позволяват да направим извода:

Схващането, че преследването и постигането на лично щастие води до егоизъм не е основателно. Оказва се, че търсенето на щастие се съпътства от ползи не само за индивида, но и за неговото семейство и въобще за обществото.

Имаме основание да смятаме, че колкото по-щастливи хора има, толкова повече хората ще си помагат един на друг. Какво по-хубаво от това?

Да се замислим колко важно е това в семейството ни, в общуването с приятелите ни, на работното място. Щастливи ли сме, ние неизменно ще караме и другите да се чувстват по-добре, нещата ще вървят по-гладко и ще се наслаждаваме на повече споделено удовлетворение.

Грижете се за собственото си щастие, защото ефектите са значим за нас, близките и социалното ни обкръжение.

Някои хора изпитват угризения, че са щастливи, защото, видиш ли, имало толкова много нещастие по света. Обичам да си повтарям, че светлината е тази, която разпръсква мрака! Така е и със щастието. Изследванията го потвърждават. Щастливият човек може да разпръсне мрака на нещастието и да помогне света да стане едно по-щастливо място. Имаме нужда от това.

Предпочитам да не изпитвам угризения. Предпочитам да съм вдъхновен и да вдъхновявам! Предпочитам да разпръсквам светлина.

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

Добави коментар

Публикувай своя коментар

Възползвайте се от безплатната ми услуга “Задайте ми въпрос” и направете следващата крачка по пътя към по-добрия и по-щастливия живот днес.

задайте ми въпрос