По-щастливи

Споделяйте позитивните си чувства и се наслаждавайте на повече щастие

Една от базовите човешки потребности е потребността от признание. Благите думи и навременните похвали са балсам за душата, стоплят сърцето и предизвикват усмивка на лицето.

Позитивните психолози откриха, че за да процъфтяваме е нужно да поддържаме определено съотношение между позитивните и негативните емоции. Оптималното съотношение е 3:1 в полза на позитивните емоции.

Свързващото звено между потребността от признание и позитивните емоции е искрената похвала казана навреме.

Кога за последен път получихте похвала, комплимент, признание?

Кога за последен път ви упрекнаха, укориха или ви направиха забележка?

Кога за последен път вие похвалихте, направихте комплимент, удовлетворихте потребността от признание?

Кога за последен път упрекнахте, укорихте или направихте забележка?

Още по-важен е въпроса колко често го правите? Струва си да помислите и върху това. Какво е съотношението, което вие поддържате? За съжаление, в повечето взаимоотношения съотношението не е в полза на позитивните емоции. За щастие, вече знаем какво е тяхното значение и влияние.

Ако желаем отношенията ни с другите да процъфтяват, един от най-лесните начини е да споделяме по-често позитивните си чувства. Разполагаме с достатъчно знание, за да направим информиран избор и да започнем да инвестираме в изграждането и поддържането на процъфтяващи взаимоотношения – у дома, с приятелите си, с познатите и непознатите, с колегите и клиентите … Време е!

Още една основателна причина

Друго откритие в позитивната психология е ролята на социалната подкрепа. Тя е един от ключовите фактори за нашето процъфтяване. Често хората спестяват добрите думи поради някакви емоционални бариери. Но никога не е късно да се променим и да започнем да споделяме повече и повече позитивните си чувства.

Да допринесеш за щастието на друг човек е велико нещо.

Признанието и споделените позитивни думи са най-бързия и най-достъпния начин. Бъдете щедри и споделяйте!

Ако досега не сте го правили съзнателно и често, в началото ще ви е леко непривично. Но ви гарантирам, че след като го направите двадесет пъти, думите сами ще започнат да се леят от устата ви. Просто вземете твърдо решение и започнете. Ще забележите как позитивното споделяне вдъхновява хората да бъдат по-добри, да вярват повече в себе си, да се представят по-добре. Ще забележите и промяна в отношението им към вас. Ще забележите промяна и в самите вас.

Изпробвано!

Накрая ви предлагам да изгледате Епизод 4 – „Кажи го“ с надеждата да ви вдъхновя да споделяте все повече и повече позитивните си чувства един с друг, за да живеем по-щастливо! Малките промени водят до големи щастливи резултати. Знам, че не ми вярвате. Затова пробвайте сами. Поне двадесет пъти! Към видеото – клик!

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

Добави коментар

Публикувай своя коментар

Видео клипове за повече успехи и щастие от Цветан Иванов

Ще се радвам да се абонирате за моя канал в youtube, за да получавате още полезна информация за успеха и щастието.

Вземи своята е-книга „Напомняне за щастие“ напълно безплатно сега!