Стефан Монев за благодарността – тайната на щастието

Стефан Монев e мой приятел, с когото се запознахме чрез фейсбук. Той е човекът зад невероятна страница „Аз съм благодарен!”.

За мен благодарността е най-важното чувство, когато става въпрос за щастие. Затова следя постовете му с интерес, вдъхновявам се, споделям и съм благодарно щастлив.

Предложих му да направим интервю и, за мое щастие, той прие.

Представям ви въпросите, които му отправих и неговите отговори:

Въпрос: Как се роди идеята за страницата „Аз съм благодарен!” във фейсбук?

Отговор:

По необикновен начин, спонтанно. Малко дълга е историята, но държа да се проследят всички стъпки, защото всяка е важна.

Непрекъснато чувах да се говори за филма „Тайната“ по всички медии. Разбирах основното – че нашите мисли и емоции привличат неща в живота ни, но исках да науча още.

Попаднах на сайта на Роси Вакъвчиева – Себепознание.com. Там разбрах повече за закона на привличането. И започнах да го прилагам в живота си.

Всичко давах да го гледам филма „Тайната“. И сигурно, най-лесното беше да си го изтегля от някой торент и да го гледам. Да, но аз сърфирах в интернет единствено с телефона си. Възможностите ми бяха ограничени. Така си мислех.

Продължавах обаче да търся информация за законите на Вселената. Упражнявах наученото. Това, което четях и прилагах, ме изкара от депресията, в която бях изпаднал.

Един ден попаднах на книга в интернет с името „Тайната“. Това бяха субтитрите на филма. Не привлякох филма, но привлякох субтитрите му. Изтеглих книгата, но от обикновения си телефон нямаше как да чета формата, в който беше тя. Оставих я.

След няколко седмици случайно открих сайт, който променя форматите на файловете. Веднага се сетих за книгата. Съмнявах се да стане от телефона ми.

За мое учудване, стана. Прочетох я на един дъх на телефона си.

Странно е за хората, но в този обикновен телефон, с леко одраскан дисплей, ми е цялата библиотека, която ме вдъхновява и мотивира. Приложението, с което прочетох книгата го бях теглил много отдавна и вече мислех да го трия, защото не го ползвах, но ето че ми беше от полза.

Прочетох „Тайната“ няколко пъти. Продължих да чета и от сайта на Роси. Там попаднах на статия за благодарността и прочетох името Луиз Хей. Потърсих книги на тази жена и намерих.

Прочетох книгата „Благодарността – начин на живот“, и в края на четенето вече имах ясната идея и цел да направя блог на тази тема, където хората да пишат за какво са благодарни. Чувствах необходимост да споделя тази велика тайна с колкото може повече хора!

Реших, че най-добре ще бъде „Аз съм благодарен!” да е фейсбук страница. Срещнах чисто технологични трудности при направата й, но не се отказах и успях.

В началото нямах профилна снимка, не можех да кача такава, не можех да публикувам връзки, не можех да споделям други страници. С времето си привлякох начини за всичко това. Целенасочено използвам думата „привличане“.

След като стартирах страницата, разбрах, че има много аналогични страници на моята на различни езици в различни държави. Почувствах се прекрасно.

И в България трябваше да има такава страница, и аз я направих по необикновен начин – на телефона си. Разказах го толкова подробно, защото сам разбираш, че нещата са навързани. Аз просто свързвах с линия всяка точка със съседната й, за да получа сегашното. Ако една точка липсва, фигурата щеше да е различна.

Ето така действа закона на привличането!

Въпрос: Какво за теб е благодарността?

Отговор: За мен благодарността е сила. Благодарността е да си осъзнат. Благодарността е радост. Енергията, с която се свързваш с Бог, за да творите заедно. Ако оставим настрани закона на привличането, и погледнем чисто научно, да си благодарен е по-здравословно във физически и емоционален аспект.

Въпрос: Как благодарността промени живота ти?

Отговор: Хубав въпрос, който се надявах да ми го зададеш. Първо, промени светогледа ми. Преди в трудностите виждах как се провалям, а сега виждам възможности и благодарност на всяка крачка.

Благодарността ме събра с други благодарни хора чрез страницата. С благодарност, смея да кажа, си намерих (привлякох) работа, за която всеки ден благодаря. Имах нужда от такава. Благодарих за парите и работните места на хората в живота ми и работата ме намери. Неща, които преди съм се страхувал да правя, сега ги правя като очаквам най-доброто.

Благодарността ме накара да се чувствам полезен и значим. Благодарността е моето личностно развитие и растеж. Закона на благодарността работи и се убеждавам всеки ден в това. Дори мисля, че това интервю е плод на благодарността ми!

Въпрос: Редовно публикуваш в страницата „Аз съм благодарен!”. Какво те вдъхновява и как успяваш да си толкова креативен и разнообразен на тази тема?

Отговор: Вдъхновението ми са хората в страницата и моя живот. Често си мисля какви ли прекрасни неща им се случват на всички тези хора и чувствам благодарност за това.

Всяко „харесва ми“ и всеки коментар ми дават знак, че това, което съм написал или споделил, е стигнало до този човек, докоснало го е, накарало го е да се чувства добре, да се изпълни с благодарност.

Това пък ме кара аз да се чувствам благодарен и се получава един затворен кръг. Благодарността носи още благодарност. С това обяснявам креативността си на тази тема. „Колкото повече, толкова повече“ е казал Мечо Пух.

Въпрос: Позитивните психолози твърдят на основата на изследванията върху благодарността, че тя може да ни направи с 25 % по-щастливи. Теб направи ли те по-щастлив?

Отговор: Категорично „Да!”.

Прави ме щастлив както за моите, така и за нещата на други хора. Когато си благодарен достатъчно много, в един момент започваш да се чувстваш част от човека до теб и се изпълваш с благодарност за нещата в неговия живот – за неща, които физически не са твои.

Не знам дали с другите е така, но това чувствам аз. Мисля си дали в този случай процентите на щастието не се увеличават с още 25% за всеки човек?

Въпрос: Промени ли благодарността по някакъв начин отношенията ти с другите хора?

Отговор: Да! Уча се да ценя всеки човек в живота ми, да виждам повече положителните му страни и да приемам отрицателните му. По-общителен и по-сигурен съм в себе си. Отношението на другите към мен също е осезаемо по-различно. Отношението ми към самия мен е прекрасно.

Вярвам, че хората в живота ми са точните хора, с които да живеем. Те са там с цел. Те са дар и урок. Преди бях дръпнат с хората. Да си благодарен за изживяванията на друг човек, като и за своите, те прави по-близък и сплотен с този човек.

Въпрос: Помага ли ти благодарността в трудни моменти?

Отговор: Помага ми. Държи ме осъзнат. Винаги се опитвам да видя с какво точно разполагам и търся нещото, с което да реша проблема. Виждам уроци в трудностите. Те ме учат да виждам другата страна на монетата.

Във всяка трудност се стремя да видя ценното, и успявам.

Въпрос: Каква е твоята лична мисия? Предполагам, че имаш такава, щом полагаш ежедневни усилия в поддържането на „Аз съм благодарен!”?

Отговор: Моята мисия е да вдъхновявам българина по-често да чувства благодарност и да споделя за какво е благодарен с хората в живота си, или във фейсбук с хората от страницата ни.

Споделянето на благодарността действа мотивиращо и сплотяващо. Искам на страницата ми все по-често хората да пишат за какво са благодарни, и всички да се радваме на прекрасните си преживявания.

Благодарността, искрената благодарност, е силна трансформираща живота енергия. Щом утвърдиш благодарствена нагласа, всичко се получава по-леко и бързо.

Самият ти се чувстваш физически и психически по-добре, защото няма противопоставяне. Прост закон на живота!

Някои хора казват, че не може и не е правилно насила да извикваш това чувство, че то трябва да се появява спонтанно. Аз не мисля така.

Винаги има за какво да е благодарен човек. Не става дума за насилване, а за смяна на мирогледа.

Става въпрос да цениш нещата в живота си, да им се радваш, а не да недоволстваш и да приемаш всичко за даденост, и в същото време да искаш още и още. Е, няма как да си щастлив така!

Да си благодарен не значи да се откажеш от целите си за бъдещото, както някои хора го разбират.

Да си благодарен е да признаеш, да видиш, че имаш необходимото, за да си щастлив днес. Аз не откривам топлата вода. Не съм духовен учител или вещ психолог.

Питат ме как съм придобил толкова мъдрост. Не се мисля и за мъдър. Аз съм един млад мъж, който иска щастие за всички хора. Вярвам, че щастие има за всички в изобилие и то е в сегашно време.

Страницата „Аз съм благодарен!” е място, където хората да споделят щастието си!

Въпрос: Какво би пожелал на всички хора, които ще прочетат интервюто с теб?

Отговор: На всички щастливи хора пожелавам да продължават всеки ден да избират да са щастливи. Да забавят малко темпото, да се радват на сегашния момент и да изпитват всекидневна дълбока благодарност. Само така човек живее щастливо и е по-близо до реализирането на мечтите си!

Финални думи от мен:

Стефан, искрено ти благодаря за това, че се съгласи да бъдеш мой гост и да отговориш на въпросите ми. Желая ти много щастливи дни, за които да си безкрайно благодарен, както и да продължаваш да вървиш по своя път все така вдъхновен.

Благодарността за мен е фундамента на щастието.

Затова съм искрено щастлив, че в България съществува „Аз съм благодарен!”. Благодарен съм и на Стефан, който живее с действена вяра в сърцето си.