Точен ли си?

Случвало ли ви се е да имате уговорка и другият да не я спази? Чувството е неприятно. Неоправданите очаквания предизвикат негативни емоции у хората. Това се повтаря всеки път, когато очакванията се разминат с реалността. Всеки път.

Има хора, които умеят да управляват емоциите си. При тях негативните емоции са по-спокойни, но въпреки това остава лек горчив привкус.

Причината?

Липсата на точност е вид лъжа. Ако аз обещая да ти се обадя в 17’00 часа и не спазя обещанието си, чисто и просто съм те излъгал. Хората са невероятно креативни. За всеки случай ще измислят минимум две социално приемливи обяснения и основателни извинителни причини. Аз предпочитам думата “оправдания”. Тя попада точно в целта и сваля ненужните маски.

Възхищавам се на хората, които държат на думата си.

Възхищавам се на хората, чиято дума е закон.

Възхищавам се на хората, които са честни, открити и надеждни.

Тези хора се ползват с превъзходна репутация. Тя винаги ги изпреварва и им отваря вратите преди да са почукали. С тях се работи лесно и приятно. С тях се общува лесно и приятно. На тях може да се разчита и всичко върви по-лесно и по-приятно.

Точен ли си?

Задайте си този въпрос и бъдете искрени със себе си. Така ще разберете важни неща за вас самите:

– Човек на думата ли сте или майстор на социално приемливите извинения?

– Възприемат ли ви другите като надеждни?

– Тежи ли думата ви?

– Каква е репутацията, която винаги ви изпреварва и пристига преди вас?

– Как се работи с вас? Лесно и приятно? Или … ?

– Гласуват ли ви доверие?

Въпросите са мощен инструмент за самопознание. Отговорите на мощните въпроси осигуряват най-важната информация:

Къде се намирате в момента?

Отговорът ще ви покаже вашата стартова точка. Втората стъпка в процеса е да предприемете конкретно действие и да продължите напред. Независимо от стартовата ви точка, пред вас стои една невероятна възможност. Тя чака да я сграбчите и да станете по-добри.

Последното което ви препоръчвам да направите, е да вземете твърдо решение (не обикновено решение, а твърдо решение) какъв искам да бъда. Твърдото решение ще ви вдъхнови и ще активира силите ви. То ще ви осигури необходимото гориво да вървите напред.

След като решите “Какъв искам да бъда?”, работете всеки ден и влагайте 100% от себе си. Не се пестете. Докато работите ден по ден, внимателно наблюдавайте как другите започват да променят отношението си към вас и как всичко, към което се стремите, започва да се случва по-леко и по-приятно.

Точен ли си? Надежден ли си? Може ли да се разчита на теб? Думата ти тежи ли? С каква репутация се ползваш? Спазваш ли поетите ангажименти и дадените обещания? Гласуват ли ти доверие? Вдъхновяваш ли другите?

Промяната на света започва от теб!

Замислете се върху написаното и потърсете отговорите в себе си. Попитайте другите и вижте какво ще ви отговорят. Ако откриете разминаване между представата ви за себе си и тази на другите за вас, чудесно! Разполагате с безценна обратна връзка.

Действайте, работете със себе си, ковете успехите си и живейте по-щастливо!

Точността е важен аспект в отношенията: лични, социални и работни. И все пак, с нея въпросът не се изчерпва.

Какво друго ще направите, за да продължите да ставате по-добри?

Ще ви задам повече от важен въпрос:

Кой е най-важният човек?

Отговорът е във вас. Открийте го и го запишете. След това ще знаете за какво, за кого и защо го правите. Отговорът ще ви позволи да надскочите рамките на мотивацията и вие ще се качите на следващото ниво: отвъд мотивацията е вдъхновението.

Кой е най-важният човек и какво прави най-важният човек? Вие знаете най-добре. Пожелавам ви попътен вятър!