Успявай

В какво се състои разликата между незаменимите и заменимите?

незаменим ли си

Незаменимите са хора, които виждат недостатъците и активно търсят начини да ги превърнат в предимства.

Заменимите действат в рамките на полето на недостатъците и чакат някой да предложи решение и да реализира позитивна промяна.

Разликата между тях се изразява в това, че заменимите стигат до средата, а незаменимите стигат до самия край.

На територията на фирма „Успявай“ АД пушенето е забранено. Пушачите с нетърпение чакат почивките, но някои от тях не издържат и редовно посещават съблекалните за по една бърза цигара.

Хигиенистките всеки ден събират купчина фасове и накрая съобщават този факт на прекия си ръководител. Осветляват проблема, но не предлагат решение.

Някой би казал, че това не е тяхна работа. Нима?

Аз лично бих добавил към всяка една длъжностна характеристика следното изречение:

– Предлага възможни решения на проблемите с цел реализирането на позитивна промяна и допринасяне за просперитета на организацията.

Често подценяваме своя потенциал и този на другите. Всеки път, когато не даваме възможност на потенциала да се прояви, губим. Не губи един. Губим всички.

Предлагането на решения носи допълнителни ползи:

– Хората се чувстват по-ангажирани и мотивирани.

– Могат да работят с принос, което повишава удовлетворението от работата им.

– Чувстват се значими, защото гласът им е важен и се чува. Самочувствието и самоувереността им нарастват.

– Когато решенията не са запазена марка на неколцина избраници, се създава и подхранва култура на единство и чувство за принадлежност. Също така се поощрява инициативността на всеки един.

– Венецът на ползите е чувството за смисъл. Когато поведението ми е от значение за общия просперитет, аз намирам смисъл в това, което правя.

Въпросът е как да насърчаваме себе си и другите да се присъединят към групата на незаменимите?

Отговорът в голяма степен се крие в един-единствен въпрос. Този въпрос притежава потенциала да създава и подхранва атмосферата, културата, ценностите, подхода и начина на действие във всяка организация.

Ако искате да вървите по пътя на незаменимите и да вдъхновявате другите да вървят по този път, повтаряйте като развален грамофон въпроса:

– Какво предлагаш?

Дайте време на себе си и на другите да свикнат с тази малка промяна и очаквайте големи резултати. Няма как да бъде иначе, защото всеки ще има подкрепяща среда, в която да мисли и да работи на върха на своите възможности. А те, по последни данни, са необятни.

Навикът да задаваме въпроса „Какво предлагаш?“ и вдъхновението да търсим и намираме отговорите е сигурен начин да продължаваме да вървим по пътя на позитивната промяна и напредъка. Само и единствено на този път ние се срещаме с безграничния човешки потенциал, който твори чудеса.

Задавайте си въпроса „Какво предлагаш?“ възможно по-често и бъдете сигурни, че той ще ви превърне в незаменими хора, от които светът има нужда повече от всякога.

Задавайте въпроса „Какво предлагаш?“ възможно по-често на другите и  бъдете сигурни, че той ще ги вдъхнови да стават все по-незаменими хора, от които светът има нужда повече от всякога

Вместо заключение:

В какво се състои разликата между незаменимите и заменимите? Моят личен отговор е следния:

 1. Задавам ли достатъчно често въпроса „Какво предлагаш?“.
 2. Какви отговори давам и какви отговори приемам.

P.S. Бъдете незаменими навсякъде – на работа, у дома, сред приятелите… Навсякъде, където сте!

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

6 коментара

Публикувай своя коментар

 • Благодаря за добрата статия, както и всички останали.

  Само че аз съм от хората с решенията и досега не съм попадала на някой, който да ги иска! При това, решенията ми са креативни, лесни и ефективни за всички замесени. Хората ме гледат странно, че изобщо имам дързостта да ги предложа, когато никой не ме е питал за решение. Други си ги присвояват, а след това открито нехаят за развитието им.

  Не мисля, че има желание за решения. На хората им харесва да имат проблеми. Така живеят в удобната стара идентичност и статукво. Там са си добре.

  • Здравей и благодаря за коментара. Радвам се, че си човек на решенията, защото аз съм дълбоко убеден, че светът има нужда от повече хора с този тип мислене. Аз лично познавам достатъчно хора, които са търсачи на решения и това ми вдъхва оптимизъм. Пожелавам ти да намериш решение как да промениш нещата и хората да те гледат с благодарност.

 • Или казано с мои думи-когато съобщаваш проблем предложи и идея за отстраняването му.И занапред трябва да не допускаме този проблем.А това спомага за позитивното мислене.

  • Да. Проблем без идея е повече оплакване. Определено е по-добре да се използват възможностите.