По-щастливи

Елиминирай. Добавяй. Процъфтявай.

елиминирай. добавяй. процъфтявай
елиминирай. добавяй. процъфтявай

За да добавиш, е необходимо свободно пространство. Понякога елиминираме с удоволствие. Например продаваме старата си кола и я заменяме с нова. Щастливи сме. Друг път за да добавим, от нас се изисква да вземем съзнателно решение. Например спираме да пием газирани напитки и ги заменяме с вода. Решили сме да се погрижим за здравето си.

Обичаме да трупаме. Вероятно самият процес ни дава чувство за сигурност и благополучие. Ах, колко обичам пролетните почиствания. Внасят свежест и променят нашия свят. Между другото, елиминирането и добавянето са естествени процеси. Ежедневно се случват в природата и в самите нас, а ние сме част от нея.

Какво бихме могли да елиминираме, за да добавим? Стотици неща. Точно поради тази причина се нуждаем от ръководен принцип:

Елиминирай всичко, което ти вреди. Добавяй всичко, което подпомага твоя цъфтеж.

Преди да вземем решение кое ще изхвърлим от живота си, или ще му ограничим достъпа, и кое ще добавим, би било добре да оценим решението спрямо горния принцип. В този случай вероятността да подхраним личното си процъфтяване нараства.

Невинаги промените идват със стопроцентова гаранция. Затова проучваме, интересуваме се от опита на другите, пробваме. За наше щастие към днешна дата сме натрупали достатъчно сигурни знания, които ни подпомагат при взимането на решения.

Тютюнопушенето е вредно за нашето здраве и това на околните – превръщаме ги в пасивни пушачи. Две мнения по въпроса няма. Науката се е произнесла с точни данни. Спокойно можем да елиминираме пушенето и да добавим повече кислород. Дори да започнем да ограничаваме броя на изпушените дневно цигари, пак е страхотно начало.

Изборът какво да добавим и какво да елиминираме е личен. Различни сме. Намираме се на различни етапи. Имаме различни навици. Уникални сме.

За мен е добре да огранича престоя си в интернет и да добавя повече живо общуване. За теб би могло да е добре да ограничиш мързела и да добавиш три посещения във фитнеса. Аз спортувам редовно, което автоматично означава, че имам свободното пространство да се фокусирам върху други позитивни промени. Различни сме.

Това е само пример, за да видиш, че подходът „елиминирай, добавяй, процъфтявай“ изисква критичната ти преценка. Тук идва ред на втория принцип:

Прави периодични прегледи и преценявай какво още можеш да направиш, за да живееш по-щастливо.

Принципите уважават индивидуалността. Готови рецепти слагат всички под един знаменател. Принципите почитат нашата уникалност. Готовите рецепти застъпват масовото начало. Винаги е по-добре решението да е ушито по наша мярка. Уникални сме.

  • Какво ще добавиш?
  • Какво ще елиминираш или ограничиш?

Говорим за нашето благополучие. Говорим за нашия живот. Поговори със себе си за себе си и действай. Не чакай настъпването на „идеалния момент“. Природата се обновява всеки ден, а ние сме част от нея.

Внасяй позитивни промени и живей в хармония с природата и със своята природност. Ти заслужаваш най-доброто. Затова използвай подхода „елиминирай, добавяй, процъфтявай“ и живей по-щастливо.

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

Добави коментар

Публикувай своя коментар