Успявай

Кой е казал, че ще бъде лесно?

колко струва доверието

Хиляди обещават бърз успех и гарантирано щастие. Гласовете им се чуват от всички посоки и са доста примамливи. От теб се иска да се разделиш с някаква сума пари и ще получиш магическата формула в 5-10 стъпки.

Ако случайно не постигнеш бърз успех и трайно щастие, то най-вероятно не си следвал точно инструкциите. Проблемът е в теб. Наистина, ако вярваш в подобни глупости, проблемът е в теб.

Съществуват по-ефективни начини, но не и магически решения. Затова колкото по-ясно осъзнаваш, че никога няма да бъде лесно, толкова по-лесно ще ти бъде.

Миналият месец имах невероятното удоволствие да се насладя на мноноспектакъла на Камен Донев „Народно творчество“. Останах повече от възхитен. Той играеше, говореше, пееше, танцуваше повече от два часа без да спре за миг.

След края на моноспектакъла ентусиазирано обсъждахме уникалното представление. Някой каза, че Камен Донев е невероятно талантлив човек. Бум! Това е една от най-любимите ми теми.

Съгласен съм, че той е надарен от съдбата. Но само талант не стига.

Често забравяме колко къртовски труд полагат талантливите хора във времето, за да шлифоват дарбите си и да ги превърнат в стойностно изкуство.

Ето и един пример:

Камен Донев танцуваше и след края на всеки танц продължаваше да говори без да е задъхан. Това означава само едно – той е в супер добра форма. А формата изисква постоянна поддръжка. С примера си Камен Донев ми показа, че таланта си е талант, а останалото е здрава, умна и дисциплинирана работа.

Възхищавам се на всеки, който е загърбил бързите и лесни пътища.

Възхищавам се на всеки, който е решил да запретне ръкави и да тръгне по стръмния път.

Възхищавам се на всеки, който полага усилия година след година и благодарение на това дарява своето изкуство на другите.

Кой е казал, че ще бъде лесно? Не знам.

Обаче определено заслужава един здрав шамар, за да се осъзнае и да избере трудния път, който винаги е най-краткия.

Не искам и не очаквам да постигам всичко лесно-лесно. Не искам и не очаквам да постигам всичко бързо-бързо. Искам и се стремя да развивам правилната нагласа, необходимите качества и умението да избирам „най-кратките“ пътища, за продължавам да реализирам потенциала си и да правя своето нещо по най-добрия начин.

Искрено се надявам все повече хора да избират най-доброто за тях в дългосрочен план и да даряват другите със своето изкуство. Убеден съм, че това е един от най-сигурните начини да живеем по-добре и да по-щастливо.

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

4 коментара

Публикувай своя коментар

  • Много Благодаря за припомнянето! И моята нагласа е, че всичко е в нас. Също така мисля, че като възнамериш „нещо“ с любов – тихичко и с най-подходящия за теб ритъм и постоянство – „нещата“ се случват.
    И аз харесвам Камен Донев – подобни осъзнавания витаеха и при мен след представлението.
    Всеки, ако прави с любов, търпение и постоянство, това към което се е фокусирал – няма начин да не изпита удовлетворение за себе си, а това не остава незабелязано и за околните.
    Пак Благодаря!

    • И аз ти благодаря! Радвам се, че сме на една честота, което лично на мен ми вдъхва оптимизъм и позитивен заряд.

  • Труд, труд и пак труд. Трудът го е имало преди нас затова ще го има и след нас.