По-щастливи

Мечтайте! Мечтите се сбъдват и правят света по-красив

she2

– Имам мечта!

Тези думи са изречени от Мартин Лутър Кинг през 1963 година във Вашингтон от стъпалата на паметника на Ейбрахам Линкълн. Тази сакрална фраза запалва голяма част от американския народ и го вдъхновява да върви напред по пътя на политическите и социалните реформи с цел подобряване качеството на живот.

Мечтите притежават невероятна способност – те ни изпълват с енергия, ентусиазъм, решимост, целеустременост и вътрешна сила, с които преобразяваме света. Животът без мечти е скучен, монотонен, еднообразен, безсмислен, празен и беден. Като блато, в което бавно и сигурно затъваме ден след ден.

Представете си, че братята Райт никога не бяха мечтали да полетят. Може би все още щяхме да пътуваме с каруци. Ами ако Александър Бел не бе мечтал да изобрети телефона, сигурно все още щяхме да разчитаме на пощенските гълъби и вестоносците.

Мечтите превръщат желаното по-добро бъдеще в реалност. Всяка реализирана мечта подобрява качеството на живота. Мечтайте и превръщайте мечтите си в реалност. Така ние оставяме своя позитивен отпечатък в света, които се превръща в нашето наследство.

Да осъществиш една мечта не е лесно. И в това се състои предизвикателството към нас. Приемем ли го, можем единствено да спечелим. В това предизвикателство ние изваждаме на светло заложения в нас потенциал, израстваме – интелектуално, емоционално, духовно, и ставаме по-добри личности, които допринасят за красотата и щастието в света.

Двете сътворения

Мечтите се раждат първо в съзнанието ни. Затваряме очи и ясно ги виждаме и чувстваме. Яснотата ни вдъхва сили и ни помага да повярваме, че е възможно.

Второто сътворение се случва чрез нашите конкретни действия. Действията правят разликата между мечтите и фантазиите. Мнозина мечтаят, малцина следват мечтите си. Действията са пропуск, който ни позволява да се присъединим към малцината. Имате мечта?! Направете първата крачка и вече сте на прав път.

Магията на мечтите

Американският магьосник Дейвид Блейн решава да подобри световния рекорд по задържане на въздух. Докторите му казват, че когато човек спре да диша, след шестата минута настъпва необратимо увреждане на мозъка. В крайна сметка той успява да постави рекорд, като задържа дишането си за седемнадесет минути. Мечтата е превърната в реалност, въпреки „очевидната“ невъзможност.

Може би в това се крие притегателната сила на мечтите – те предизвикват най-доброто в нас, стимулират ни да израстваме като личности и да постигаме „привидно“ невъзможни неща.

Следването на мечтите ни прави двойно по-щастливи:

Докато ги реализираме, ние сме фокусирани, отдадени, посветени и усилията са ни целенасочени. Това състояние на пълна отдаденост е силен източник на щастие.

Постигането на всяка една мечта ни прави по-щастливи. Чувстваме се горди и удовлетворени от себе си. Изпълнени сме с благодарност и признателност. Ставаме по-уверени и по-смели. Всичко това допринася за чувството ни за щастие. Освен това ще има какво да разказваме на внуците си.

Не на последно място, реализирането на нашите съкровени мечти удовлетворява три фундаментални човешки потребности:

1. Потребността от самоактуализация: Да разкрием и реализираме човешкия си потенциал и да го насочим към значими и важни жизнени проекти. Тази посока на действие ни отвежда до смисъла, който също е един от най-силните източници на личното ни щастие.

2. Потребността от постижения: Да постигаме успехи, чрез които утвърждаваме себе си. Всеки успех казва на съзнанието и подсъзнанието ни : „Аз мога.“, „Аз съм способен.“, „Аз имам възможност да правя нещата да се случват.“, „В моя власт е да превръщам желаното бъдеще в красива реалност.“. Увереността в собствените ни възможности нараства и ние ставаме все по-решителни да реализираме безкрайния си потенциал.

3. Потребността от перспектива: Мечтата отваря вратата на бъдещето и очите ни за изобилието от възможности. Действа вдъхновяващо. Чувстваме, че имаме поле за действие. Това укрепва чувството ни за свобода. Аз имам възможности, мога да действам и да правя всичко, което ме прави щастлив. Ограниченията отпадат и се понасяме на крилите на свободата.

Майка Тереза споделя: „Няма големи дела, има само малки дела, извършени с голяма любов“.

Благодарение на думите й се научих да не деля мечтите на големи, средни или малки. Мечтата си е мечта. Винаги красива, винаги стойностна, винаги заслужаваща най-доброто, на което сме способни. Следващите въпроси биха могли да ви бъдат полезни в реализирането на вашите собствени красиви мечти:

За какво мечтая? Как да превърна мечтите си в реалност? Коя е първата стъпка, която ще предприема? Какви трудности ще срещна по пътя? Как ще ги превъзмогна? Кой ме подкрепя? Вярвам ли достатъчно в мечтите си, за да мина през „огън и лед“ и да ги превърна в красива реалност? Какво ще ми донесе реализирането на моята мечта? Как мечтата ми ще направи моя свят и този на другите по-добро място за всички нас?

Задавайте си въпроси, търсете отговори, действайте, постоянствайте и градете щастието си.

Единственият човек , който може да ви спре – Вие.

Единственият човек, който може да е с вас неотлъчно и да ви подкрепя безрезервно докато не се увенчаете с успех – Вие.

Мечтайте и дерзайте! Ще бъде по-щастливи!

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

3 коментара

Публикувай своя коментар