По-щастливи

Мощен подход за позитивни промени и повече щастие

позитивна промяна

Някои хора обичат реда повече от другите. Аз съм от другите. Повече обичам подредения хаос.

Като студент бях достигнал апогея си. Стаята ми изглеждаше сякаш някой е обърнал всичко нагоре с главата, за да намери нещо ценно в нея. Купчини от книги, учебници и тетрадки. Купчини от дрехи, готови за бърза употреба. Леглото… защо да го оправям? Нали довечера пак ще си лягам, евентуално. По онова време цъфтях в хаоса.

След това започнах да ставам по-подреден. Книгите в библиотеката. Дрехите в гардероба. Започнах да си оправям леглото. Но старият навик напомняше за себе си. Редът редовно се превръщаше в добре познатия и характерен за мен хаос.

После пак решавах да сложа нещата в ред… до следващия път. Днес не бих казал, че ми идва отвътре да съм подреден. Просто редът е по-комфортен и практичен. Трябва ми определена книга. Веднага знам къде да я намеря. Не губя половин час да я търся. С дрехите е същото.

Как се промених?

В работата си действах по същия начин. Подреждах, работех и скоро около мен цареше хаос. Цъфтя в хаоса, но започнах да се дразня, когато търсех нещо важно сега, а не можех да го намеря. Поставих си за цел да държа нещата подредени.

Стратегията беше семпла – идва нов документ, подреждам го на секундата; ползвам дадена папка и след като приключа веднага я връщам на мястото й; накрая на работния ден си подреждам бюрото и тогава тръгвам. Стратегията обещаваше положителни резултати, защото е семпла и конкретна – подреждаш веднага.

Семплите решения действат. Това ме окуражаваше. Прекрасно знаех, че за мен е трудно да поддържам подобен ред за по-дълъг период от време. Все пак съм човек на хаоса. Но вече имаше разлика. Когато всичко е разпределено по местата си, не губиш време в търсене. Знаеш какво ти трябва и къде да го намериш. Работата върви леко. Чувстваш се добре.

Ние можем да променяме навиците си. Не е лесно. Въпреки това е възможно.

Известно време подреждах, разхвърлях и стигах до болка познатата точката на моето недоволство. След това отделях час-два да подредя и си повтарях, че това е за последно. С времето взе да става по-лесно. Каква промяна внасяме в живота си е без значение. Процесът е общовалиден. В началния период стария навик се бори с новия.

Но щом твърдо сме избрали новия, нещата лека-полека се подреждат. Днес, само няколко години по-късно, съм в пъти по-подреден в сравнение с преди. Все още полагам усилия и работя по въпроса. Усмихвам се когато забележа как хаоса се прокрадва и как го пресичам в зародиш.

Да си подреден е функционално. Знаеш кое къде е и лесно го намираш при необходимост. Все едно вървиш по-добре утъпкана пътека.

Външната среда оказва влияние върху вътрешното ни състояние.

Цветето има нужда от подходяща среда, за да разцъфне. Ние също. Идеята е следната – променяйте външната среда и наблюдавайте как това се отразява на емоционалното си състояние.

За да процъфтяваме, е добре да се грижим за плодородната почва под краката си. Да внесеш желан ред в ежедневието си е чудесно начало. Помислете къде и как имате възможност да използвате функционалните предимства на реда и действайте.

Например моя близка никога не знае къде й е телефона. Доста често се обажда на себе си, за да го открие. Други редовно търсят очилата си или ключовете за колата си. Трети… Безсмислени времезагуби, които ни ненужно ни изнервят. Малко ред и средата става по-благотворна. Въпрос на желание и навик.

Едно подценявано предимство на подредената среда

Редът изисква активни действия и постоянство. Поддържането му има дисциплиниращ ефект. Това са позитивни качества, които можем да използваме в своя полза. Да подредим мислите си, да подредим приоритетите си, да подредим целите си, да подредим, в крайна сметка, живота си и да процъфтяваме.

По-лесно е да започнем с променянето на външната среда, защото тя е под пряк наш контрол. Целта е да си дадем възможност да изградим позитивен навик и след това да започнем да го прилагаме в други важни житейски аспекти. Най-вече във вътрешен план за повече позитивни трансформации, които ще ни донесат повече щастие.

Накрая искам да ви споделя любимо мое дзен мондо. Чудесен пример за позитивната промяна отвън навътре:

Един монах се обърнал към Джао-джоу:

– Аз съм съвсем нов в манастира, моля дайте ми наставления.

– Изяде ли си оризовата каша? – попитал Джао-джоу.

– Да – отвърнал монахът.

– Тогава иди си измий паничката – казал Джао-джоу.

Внасяйте позитивни промени в живота си и процъфтявайте.

Използвайте външната среда, върху която имате контрол. Мощен подход, който ще ви очарова.

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

Добави коментар

Публикувай своя коментар