По-щастливи

Насочвайте енергията си градивно и процъфтявайте

насочвайте енергията си градивно.
насочвайте енергията си градивно.

Насочвате ли енергията си градивно? Повече от важен въпрос, на който искам да ви обърна внимание в тази статия.

Представете си, че сте в пустинята. Разполагате само с една манерка вода и не знаете кога ще намерите водоизточник.

Ще си позволите ли да разлеете дори и капка от животворната вода нарочно?

99.9% от хората биха казали твърдо „Не”. Всеки от нас разбира естеството на ситуацията. От една страна, водата е ограничен ресурс, който е жизнено необходим. От друга страна, не знаем кога ще намерим вода. Тези две обстоятелства правят ситуацията пределно ясна. За съжаление в ежедневието ситуациите не са толкова оголени и ние губим ясното си зрение.

Каква е връзката между водата и енергията?

Първо, двете са живот.

Второ, двете са ограничен ресурс, които са жизнено необходими.

Трето, върху двата ресурса разполагаме с контрол – ние решаваме как да ги използваме.

Въпросът е как в действителност използваме ограничената си енергия в не толкова оголените ежедневни ситуации? Влагаме ли я там, където няма нужда, или я насочваме към градивни дейности и цели, които правят животът ни по-добър, по-смислен и по-щастлив?

Да видим!

Случва ли ви се да мрънкате? Случва ли ви се да се оплаквате?

Случва ли ви се да недоволствате? Случва ли ви се да завиждате, дори и с бяла завист?

Случва ли ви се да съжалявате?

Случва ли ви се да се чувствате ощетен?

На мен ми се случва. Не съм светец, ангел, гуру, просветен монах или мъдрец. Аз съм само човек и нищо човешко не ми е чуждо.

Въпреки това съм си поставил ясна и простичка цел – да се „улавям” кога правя неща, които с нищо няма да ми помогнат да подобря ситуацията и живота си.

Например ако се уловя да се оплаквам, веднага си казвам „Спри!”. След това си задавам въпроса „Как това ми помага?”. Ако отговорът е „Никак”, си напомням, че енергията е ограничен ресурс и съм длъжен да я използвам градивно. Вместо да се оплаквам, започвам да мисля как бих могъл да променя и подобря ситуацията.

Само по този начин имам възможност да отстраня причината за своето недоволство.

Както казах, аз съм само човек. Затова нито се учудвам, нито се самообвинявам, когато се уловя в „крачка“. Приемам емоциите си, които са толкова естествени, както са вълните в океана, и избирам дали да ги използвам като гориво за промяна или не.

Наскоро претърпях контузия и изпитвах болка. В този момент по навик се улових, че започнах да се оплаквам и да недоволствам. От друга страна, ясно си дадох сметка, че контузията е факт и подобно поведение няма да ми помогне с нищо. Взех решение да използвам болката като възможност, да насоча енергията си градивно и да правя каквото мога.

По този начин избрах да превърна минуса в плюс и да извлека най-доброто от ситуацията.
Не на последно място написах статията „Болката като възможност“, за да подкрепя сам себе си.

Важно ли е да използваме възможно най-голяма част от енергията си градивно?

Ако се колебаете и се изкушавате да я разпилявате в безсмислени дейности, затворете очи и си представете че сте в пустинята – разполагате само с една манерка вода. Надявам се тази визуализация да възвърне ясното ви зрение.

Най-големият враг на човека е самия човек. Щастливите хора избират да бъдат приятели със себе си.

Никой истински приятел няма да ви открадне манерката с вода. Истинският приятел би я споделил с вас. Бъдете истински приятели със себе си – решете кои поведения не са ви от полза, решете кои поведения са ви от полза и насочвайте енергията си градивно.

Не разпилявайте нито частица от безценния ресурс за негативни емоции, водещи до безплодни действия. Помнете: енергията е органичен ресурс и е изключително важно как и за какво я използваме.

Искате да живеете по-добре – насочвайте енергията си градивно.

Искате да живеете по-успешно – насочвайте енергията си градивно.

Искате да живеете по-смислено -насочвайте енергията си градивно.

Искате да сте по-удовлетворени – насочвайте енергията си градивно.

Искате да живеете по-щастливо – насочвайте енергията си градивно.

Бих искал да ви препоръчам следното упражнение:

1. Тренирайте да улавяте себе си кога, къде и как се ангажирате в мисли, емоции и поведения, които не ви помагат да живеете по-добре и по-щастливо.

2. Задавайте си въпроса „Как това ми помага?”.

3. Открийте вашия отговор и решете как бихте могли да насочите енергията си градивно с цел позитивна промяна.

4. Действайте.

Ето и няколко препоръки за оптимален ефект:

– Бъдете търпеливи. Както вълните в морето няма да спрат, така и ние не можем да изкореним безплодните мисли, емоции и поведения. Имайте реалистични очаквания. Те са най-добрата застраховка срещу разочарованията.

– Редовно се упражнявайте да „улавяте“ себе си и да си задавайте въпроса „Как това ми помага?“. Колкото повече практикувате, толкова по-лесно и естествено ще ви се получава.

– Напомняйте си, че енергията е ограничен ресурс и вие избирате как да я използвате. Ако не сте доволни от положението, търсете начини за подобрение и действайте решително.

Вдъхновение

Щастливите хора отхвърлят това, което не им е полезно. Задават си въпроси като „Как това ми помага?“, „Кое е по-добре за мен?“, „Как мога да променя ситуацията към по-добро?“. Насочват енергията си градивно и действат решително.

Правете най-доброто, на което сте способни към момента независимо къде се намирате и каква е ситуацията.

Ще си позволя да повторя още веднъж:

– Насочвайте енергията си градивно.

Цветан Иванов

Здравейте,
Аз съм Цветан Иванов - психолог и автор в shtastieto.com. Занимавам се активно с позитивна психология и психология на успеха. Личната ми мечта е да виждам все повече хора да живеят на върха на своя потенциал и да процъфтяват.
Желая ви приятни и ползотворни моменти в shtastieto.com.

2 коментара

Публикувай своя коментар