Как изграждаме доверие в отношенията с другите

collaboration1Доверието във отношенията е като свеж въздух, който създава атмосферата, в която те процъфтяват. То е тънката нишка, която ни свързва един с друг.

Благодарение на него, ние се чувстваме сигурни, спокойни и уверени в другите.

Благодарение на него, можем да се отпуснем и да оставим притесненията настрана. Благодарение на него, усещаме почвата под краката си стабилна и твърда.

Без доверие е трудно да си представим процъфтяващи отношения, които носят щастие. Доверието се изгражда трудно, лесно се руши и още по-трудно се възстановява. Затова всеки, който иска да бъде щастлив с другите, следва да обръща внимание на тази основна съставка на щастливите взаимоотношения.

Как изграждаме доверие в отношенията с другите? Continue reading „Как изграждаме доверие в отношенията с другите“

По скалата на успеха

rockВчера имах възможност да поговоря с един успял в професионален план човек. Бизнесмен, който ръководи успешно производство, осигурява работни места и плаща заплати и данъци на държавата. От подобни хора винаги има какво да научим, когато става въпрос за успех.

По време на разговор ни няколко негови изказвания ми направиха впечатление, зад които прозират убежденията относно темата „Как да бъдем успешни“. В тази статия искам да споделя какво си взех от него. Възможно е неговите бизнес-правила да ви прозвучат клиширано, но това не ме притеснява. В е-книгата си „Напомняне за щастие“ съм им посветил цяла статия. Continue reading „По скалата на успеха“

Ние притежаваме властта да избираме

chooseИмало двама братя. Единият бил преуспяващ бизнесмен и общественик, с добра репутация в обществото. Другият бил известен престъпник. Пред входа на съда журналисти обградили втория брат и го попитали:

- Как станахте престъпник?

- Имах тежко детство. Баща ми беше алкохолик. Биеше майка ми и мен. Можех ли да стана друг?!

В същото време няколко други журналисти обградили първия брат и го попитали:

- Известен сте с вашите успехи и добри дела в полза на обществото. Как постигнахте всичко това?

- Имах тежко детство. Баща ми беше алкохолик. Биеше майка ми и мен. Можех ли да стана друг?!

На пръв поглед звучи парадоксално! Continue reading „Ние притежаваме властта да избираме“

Каквото чувстваш ти, чувствам го и аз

Преди седмица с големият ми син се прибирахме от тренировка. Паркирах колата и тръгнахме към кооперацията. Пътя ни минава през разкошна поляна. Вървяхме, говорихме си и се смеехме. В този момент забелязах нещо, което дълбоко ме трогна.

На поляната имаше мъж, жена и две деца. Мъжът постилаше завивки, а жената се суетеше около децата – едното беше по-голямо, а другото съвсем малко и неуверено крачеше напред-назад. Останах с впечатлението, че семейството се кани да нощува под открито небе. Все още не беше толкова топло и ми стана мъчно за тях. Особено за малките деца. Continue reading „Каквото чувстваш ти, чувствам го и аз“

Свят с достойни хора

Да работиш като чистач не е престижно в нашето общество. И въпреки това необходимостта от тази професия е безспорна. Омаловажаваме труда на чистачите до границата на незачитането му… до един момент. По-точно до момента, в който няма кой да ни почисти боклуците.

Всяка голяма фирма се затрупва в собствената си мръсотия, когато чистачите отсъстват за два дни. И по необходимост служителите се организират и започват да чистят – всеки го прави у дома (почти всеки).

Сблъскваме се с парадокс. От една страна, имаме нужда от чистота, а от друга, не ценим труда на хората, които са поели отговорност за чистотата. Continue reading „Свят с достойни хора“