Да се пробудиш за истинската си същност

Всяка сутрин се събуждаме и започваме деня. А колко сутрини си задаваме въпроса „Буден/Будна ли съм?“. Това, че сме отворили очи и сме дарени с още един ден е само началото. Останалото зависи от нас.

Най-красивото събитие в живота ни е пробуждането за нашата истинска същност:

– Кой съм аз?

– Каква е моята жизнена задача?

– Какво искам да направя?

– Как искам да живея?

След всичките години обучение и самообучение по психология и психотерапия, в рамките на две седмици осъзнах с цялото си същество толкова ясно, че все още позволяваме на другите да ни спират по пътя да бъдем и да реализираме себе си в целия си потенциал.

Но най-вече осъзнах, че най-голямото препятствие е в самите нас. Когато преодолеем него, никой не може да ни докосне и с пръст.

Осъзнах ясно, че аз съм отговорен пред себе си и пред живота, с който съм дарен; аз съм отговорен да търся и да намирам отговорите; аз съм отговорен да ги превръщам в конструктивни действия.

Не е лесно. Дори понякога е много страшно. Затова и толкова хора остават в собствената си сянка. Но това е предателство спрямо себе си. Да, предателство е точната дума.

Щастието започва отвътре навън. Щастието започва от момента, в който аз започна да чувствам, че не ми е тук мястото, че искам не това, което е сега. Щастието започва с това неудобство.

Нашата задача е да го почувстваме и да приемем посланието. След това започва същинската работа. Отговорите няма да дойдат изведнъж. По-скоро ще опознаваме собствената си истина лека-полека, както двама влюбени се опознават ден след ден. Затова всеки ден е безценен. Не важен, а безценен.

Буден ли съм?

Задавайте си по-често този въпрос и следвайте отговорите на сърцето си с цялата смелост и кураж, които притежавате.

Днес смятам да направя точно това. Утре…? Всеки ден, с който съм дарен!

Абонирай се за статиите на щастието!

Най-голямата услуга на света

Светът има нужда от добри хора. Във всеки един смисъл на понятието добър. Повече от приятно е да посетиш магазин и да те обслужи първокласен професионалист. Повече от приятно е да се обучаваш при учител, който гори в работата си и те вдъхновява. Повече от приятно е шефът ти да е човек, за когото искаш да работиш. Повече от приятно е водачът на автомобила да спре на пешеходната пътека и ти да пресечеш спокойно улицата. Повече от приятно е да имаш приятел, с който докато сте заедно да забравяш за времето. Повече от приятно е да си добър във всичките социални роли, които изпълняваш.

Това е най-голямата услуга на света, която можеш да си направиш!

Още през миналия век Е. Маслоу обявява потресаващият факт:

Хората, които реализират личния си потенциал представляват скромно малцинство – около 3-5%. След него дузина големи имена продължават до ден-днешен да говорят за тези 5%, които са решили да бъдат повече от добри. Е, не ли е време да увеличим този процент?

Как да си направя най-голямата услуга на света?

Чували сте твърдението „Победителите не се отказват“. Напротив. Победителите се отказват. Първото нещо, от което се отказват е посредствеността. Посредствените хора са постигнали едно задоволително ниво и край. Те не продължават напред и по този начин попълват групата на останалите 95%. Независимо дали им е удобно или не, те си стоят кротко и тихо. От време на време изразяват недоволство, обвиняват някого друг, посочват уверено къде и в кого е проблема. Умеят да чакат по-добри времена и искрено се надяват, че нещата ще се наредят незнайно как и незнайно кога. Понякога чувстват как таванът, който сами са си поставили над главите, ги притиска, но нещо не им стиска. А годините се нижат една след друга.

Безмилостната последица:

Каквито и защитни механизми да използват, за да запазят егото си, дълбоко в себе си те усещат, че не дават най-доброто, на което са способни в този живот. Усещат липсата и празнотата. Усещат, че нещо не е както трябва. Посредствените хора се чувстват горе-долу. Това вътрешно противоречие е доста мъчително в дългосрочен план и създава хронично вътрешно напрежение.

Според мен хората, които процъфтяват, рано или късно, взимат едно ключово решение. Те се отказват да бъдат посредствени.

Днес ще запиша в своя дневник на благодарността:

– Отказвам да бъда посредствен. Избирам да бъда най-добрия във всичко, което правя и всеки ден давам най-доброто от себе си за реализирането на пълния си потенциал.

Написаното остава и напомня. След това можете да си го повтаряте на глас. Великият Али е крещял „Аз съм най-добрия“. Повярвайте ми, прекрсно е знаел защо го прави.

1 стъпка: Твърд отказ от посредствеността.

2 стъпка: Осъзнат избор да бъдеш най-добрия, като се раздаваш без да се жалиш.

3 стъпка: Постоянство.

Да решим да си направим най-голямата услуга на света не е егоистично действие. Позитивните примери вдъхновяват. Така, променяйки себе си, ние променяме света. Трудна задача, която изисква от нас да сме повече от решителни и последователни.

Въпросът ми към тебе е:

– Какво ще направиш по-различно след като прочете тази статия?

P.S. Светът има нужда от добри хора. Във всеки един смисъл на понятието добър.

Абонирай се за статиите на щастието!

Как да проверим дали сме позитивен човек?

Прозорецът на Джохари е психологически инструмент, създаден от Джоузеф Луфт и Хари Ингам през 1955 г. Използва се, за да помогне на хората да опознаят себе си и да подобрят взаимоотношенията си с другите.

Идеята, зад Прозореца на Джохари, наричан още Прозореца на личността, е да ни позволи да разберем какво знаем или не знаем за себе си и и как другите ни възприемат реално. Прозорецът представлява квадрат разделен на четири части. Всяка от тях ни дава необходимата информация. Четирите квадрата се наричат:

Публична личност – Това, което знаем за себе си и го показваме на другите.
Частна личност – Това, което знаем за себе си, но не го разкриваме пред другите.
Сляпо петно – Това, което другите знаят за нас, но ние не знаем за себе си.
Непозната област – Това, което не знаем за себе си и другите не знаят за нас.

Използвайки „Прозореца на Джохари“, успешно можем да опознаваме себе си и, при добро желание, да израстваме като пълноценни личности.

Например мислим си, че сме позитивни хора и че на другите им е приятно да общуват с нас. Тук се намираме в първия прозорец – знаем, че сме позитивни личности и се надяваме и другите да ни възприемат по този начин.

Но дали наистина останалите ни възприемат като позитивни личности?

window

Ето го и мястото на теста – да проверим дали мнението, което имаме за себе си се потвърждава от другите. Например изберете си магазин за хранителни стоки и всеки ден се отбивайте за някоя дребна покупка. Контактувайте с един и същ служител около десет дни. Всеки път, когато влизате в магазина поздравявайте, усмихвайте се, дръжте се любезно, пожелавайте лека работа и довиждане с усмивка. С една дума бъде позитивен в поведението си.

След като изпълните задачата влезте в магазина без да излъчвате позитивност. Погледнете служителя за няколко секунди без да казвате нищо. Представете си, че не сте се наспали предишната вечер и не сте в най-доброто си настроение. Вижте какво ще се случи.

Ако служителят ви се усмихне и каже ентусиазирано здравей, значи сте оставили в него впечатлението за позитивен човек. Нищо, че в момента не се държите като такъв. В рамките на тези десет дни той е „заучил“, че вие сте позитивен и сега ви отвръща със същото. Не се отчайвайте, ако не ви отвърне позитивно. Вероятно и той не си е отспал предишната нощ.

Можете да използвате същия принцип по-малко по-различен начин. В рамките на десет дена се дръжте с хората, с които ежедневно контактувате позитивно. След това направете проверка. Когато ги приближавате, или погледнете, вижте как ще реагират.

Ако не сте доволни от резултатите, продължавайте да ги „заучавате“. Успехите няма да закъснеят.

Защо да си правя целия този труд?

Поведението на човека влияе върху емоциите му. Дръжте се като позитивен човек и емоциите ви ще настигнат поведението ви.

От друга страна, вие инвестирате в позитивни социални взаимоотношения и с всяко взаимодействие натрупвате позитивен социален капитал. Ако някой ден не сте в най-добрата си форма, възможността хората около вас да ви „изплатят дивидентите“ е по-голяма. Така ще получите емоционална подкрепа, която ще ви върне доброто разположение на духа. Звучи добре, нали?

Все пак не приемайте този тест твърде сериозно. Някои хора обичат да са в негативно състояние на духа, да се вглъбяват в собствените си проблеми и да си мислят, че са единствените в подобно състояние.

Попаднете ли на подобни личности, не забравяйте че всеки човек иска да бъде щастлив. В този смисъл упорито ги „заразявайте“ с вашия позитивизъм и все някой ден може да се случи „чудо“!

Ако срещнете затруднения въпреки всичките ви усилия, дайте им моите координати.

Абонирай се за статиите на щастието!

Процъфтявай в движение

Който е съвършен, да си вдигне ръката. Който знае всичко, да си вдигне ръката. Който може да предложи ефективни решения за всяка ситуация, да си вдигне ръката.

Здравият разум ни казва, че подобно предизвикателство е невъзможно. От друга страна е добре да помним, че съвършенството е непрекъснато движение в правилната посока.

Той приема предизвикателството

Те бяха загубили блясъка си. Те бяха прокъсани. Те бяха използвани до краен предел. Затова младият вратар след една година си купи нови вратарски ръкавици. Тях ги очаква същата съдба – упорита и последователна работа. Благодарение на нея той се развива и успява да отговори успешно на все повече ситуации пред вратата, която пази. Колкото повече спасява, толкова повече процъфтява.

Тайната на вратаря – учи се в движение и практикува редовно.

pair

Този принцип е уникално ефективен и полезен за нас. Колкото повече го използваме, толкова повече увеличаваме шансовете си да процъфтяваме.

Пример:

Чувствате, че отношенията ви с вашата половинка не ви правят щастливи. Определено имате нужда от ново приложно знание, за да подобрите връзката си. Купете няколко качествени книги на тази тема и обогатете знанията си. След това действайте. Аз лично държа съзнанието си отворено за нова информация и не се колебая да пробвам. Чета, отсявам и пробвам. Когато действа, започвам усилено да практикувам.

Стремя се да прилагам този принцип като родител, приятел, професионалист – във всяка важна област от живота ми.

Ако нещо не върви, поемете отговорността, като започнете да учите в движение. Превърнете този принцип в позитивен навик и определено ще разполагате с голямо предимство.

Освен книгите обичам да общувам със хора, които имат солиден опит в дадена област. Изстраданата мъдрост е безценна. Някой е минал по-трудния дълъг път, а ние може да се възползваме от синтезираното знание. Затова кръгът на близките ви приятели е важен. Поддържайте го и продължавайте да го разширявате.

Мисли! Придобиваме нови знания, но никой не знае по-добре от самите нас как и кога да ги използваме. Самостоятелното мислене е незаменимо. Благодарение на него ние разкриваме все повече своя потенциал.

Когато нещата не вървят, задайте си въпроса „Какво мога да направя?“. Определено целта пред нас е усвояването на ново приложно знание, чрез което да обогатим опциите си за действие. След това пробваме и следим резултатите.

Направете преглед на важните за вас области и преценете в коя искате да внесете подобрения. Започнете да придобивате нови знания и действайте.

Бъдете активни и атакувайте проблемите. Нали знаете, във всеки проблем е скрита златна възможност за повече щастие. За да постигаме съвършенство в прогрес, едно от условията е да се учим в движение.

Залогът

Когато успеем да подобрим дадена сфера от живота си удовлетворението е огромно.

Например отношенията ви с детето са се влошили. Какво ще направите, за да ги подхраните и заздравите? Очевидно е, че преди влошаването сте действали по определени начини. Очевидно е, че щом резултатът не е положителен, има нужда от промяна. Знанието е сила. Използвайте я и процъфтявайте в движение.

Ние не сме пасивни жертви, макар че успешно можем да играем тази роля. Но истинската ни същност е творческа, креативна и съзидателна.

Ключова фраза: Тайната на вратаря.

Нека да тя ви напомня с каква сила за позитивна промяна разполага всеки един от нас и за възможността да процъфтяваме в движение!

Абонирай се за статиите на щастието!

Естествено щастие

„Аз не ти казвам как да бъдеш щастлив – казвам ти просто да бъдеш щастлив.”

Наскоро прочетох книгата на Дан Милман „Пътят на мирния войн”. Тя се оказа от книгите, които не свършват с точка, а със запетая. Тези книги ти дават храна за размисъл и по някакъв начин ти си този, който ги довършва.

Една от темите, която започна да ме занимава след прочита на книгата е „Да сме щастливи без причина”. На пръв поглед изглежда странно, алогично, немислимо …

Как така ще бъдем щастливи без причина?

Научени сме да вярваме, че трябва задължително да направим нещо, да постигнем нещо, да отидем някъде, да срещнем някого, да преживеем нещо, за да бъдем щастливи поне за малко.

В известна степен това е вярно. Щастието има своите причини и позитивната психология е науката, която изследва кои фактори допринасят за чувството ни за щастие и какво можем да направим, за да живеем по-щастливо. От друга страна бих искал да ви провокирам с идеята да бъдем щастливи без причина.

„Бъди щастлив сега, без причина – иначе изобщо никога няма да бъдеш щастлив.”

Основно, пътеките към щастието са две:

1. Да отстраняваме причините, които намаляват чувството ни за щастие.

2. Да създаваме повече причини, които увеличават чувството ни за щастие.

Очевидно има и трета:

3. Да бъдем щастливи без причина.

Човешката логика силно се противи на подобна идея. Свикнали сме да търсим причини. Ако даден автор ни убеждава, че това е възможно, все ще се намери някой да каже:

– Книгите са едно, животът е друго.

Може би, но не съвсем!

Какво ще стане, ако повярваме, че е възможно да сме щастливи без да отстраняваме и без да добавяме?

Какво ще стане, ако се издигнем над причините и си позволим да бъдем щастливи?

Какво ще стане, ако развием нагласата да оставяме причините за кратко всеки ден и да се наслаждаваме на състоянието наречено „естествено щастие“?

Какво ще стане, ако повярваме, че е възможно?

Миналата неделя сутрин се видях с майка ми. Отивахме до магазина да пазарим, но преди това минахме през кварталната кафе-машина. Възрастен човек я беше отворил и отстраняваше някаква повреда. Посрещна ни с усмивка и ни помоли да изчакаме минутка-две. Докато работеше, говореше и се шегуваше. Тонът му беше като на младо момче – игрив, жизнен, звънък. След малко ми каза да пусна монетата да проверим дали машината работи. Беше се справил отлично.

Попитах майка си дали иска кафе. Тя отговори отрицателно. Възрастният човек ми подаде чашката и каза:

– Момент. Едно кафе за дамата.

Очите на майка ми се изпълниха с блясък. Жестът я беше трогнал. Огледах любезния господин. Беше среден на ръст, строен, чевръст, с ведър глас и сияещо излъчване. Попитах го как се казва. Той ме погледна за секунда и отвърна:

– Бай Георги. Общ работник.

Звучеше весело и свежо.

„Той наистина беше напълно щастлив! Явно нищо не можеше да смути щастливата му нагласа. През цялото време, откакто го познавах, се бе случвало да действа ядосано, тъжно, великодушно, грубо, с хумор и дори загрижено. Но винаги в очите му бе блещукало щастие – дори когато бяха изпълнени със сълзи.“

Сигурен съм, че Бай Георги не е по различен от нас и има своите причини да се чувства нещастен и щастлив. Но той работеше в неделя и излъчваше щастие.

Пожелахме му да е жив и здрав и още дълги години да бъде все така ведър. Продължихме по пътя си и обсъдихме колко различен е нашия Бай Георги. Единодушно стигнахме до извода, че в реалния живот има хора, за които четем в книгите!

Как да бъдем щастливи без причина и да се наслаждаваме на естественото щастие?

1. Най-важното е да повярваме, че е възможно. Вярата отваря вратата към позитивната промяна и ни позволява да я осъществим.

2. Да се вдъхновим. Споделям част от мъдростта на Дан Милман и ви разказвам за възрастен човек, който поправя развалени кафе-машини. Дръжте очите си отворени и няма как да не забележите някой щастливец като Бай Георги. Вдъхновявайте се от позитивните примери.

3. Задайте си следните въпроси:

Как изглеждам отстрани, когато съм щастлив/щастлива?

Как се движи тялото ми, когато съм щастлив/щастлива?

Как звучи гласът ми, когато съм щастлив/щастлива?

Какво е излъчването ми, когато съм щастлив/щастлива?

Как се чувствам, когато съм щастлив/щастлива?

Как мисля, когато съм щастлив/щастлива?

Чрез отговорите можете да начертаете вашата безпричинна щастлива карта.

4. Напомняйте си всеки ден да отделяте време да се отпуснете, да оставите причините за нещастието и щастието и да практикувате естествено щастие. Използвайте паузите, които винаги присъстват. Например след работа се прибирате с колата и спирате на червен светофар. Докато чакате, използвайте паузата и практикувайте.

5. Слагайте си по-често усмивката на лицето, независимо дали сте сами или с други. Усмивката е един от най-ярките знаци на щастието. Това е любимия ми начин към естественото щастие. Слагам си усмивката на лицето по няколко пъти на ден и се чувствам превъзходно.

6. Дръжте се като Бай Георги. Дори в неделя да ви извикат извънредно на работа, свършете я и излъчвайте щастие. Ще почувствате разликата. Другите също.

Естественото щастие е невероятно състояние достъпно за всеки един. Ето няколко ползи, които биха могли да ви мотивират по-често да практикувате.

Безпричинното щастие:

– ни дава глътка покой от неспирните стремежи и усилия.

– ни позволява да преживеем така необходимата ни лекота на битието и да си отдъхнем от предизвикателствата.

– не изисква нищо от нас, освен да се отпуснем и да си го позволим.

– е напълно безплатно и е изцяло в рамките на нашите възможности.

– е на наше разположение по всяко време.

„Действай щастливо, чувствай се щастлив, бъди щастлив без никаква причина.”

Всички цитати, които използвам тук, са от книгата на Дан Милман „Пътят на мирния войн”. Той е човекът, който ме стимулира да осъзная, че за да сме щастливи, не ни е необходимо нищо друго освен малко вяра, че е възможно. Повярваме ли със сърцето си, ще се научим да бъдем щастливи без причина и да се наслаждаваме на естественото щастие, заложено във всеки един от нас.

Оставете причините и опитайте!

Опитайте и се насладете на щастието!

Опитайте пак!

Защо ли? Просто ей така. Без причина.

Абонирай се за статиите на щастието!