Някои хора обичат реда повече от другите. Аз съм от другите. Повече обичам подредения хаос.

Като студент бях достигнал апогея си. Стаята ми изглеждаше сякаш някой е обърнал всичко нагоре с главата, за да намери нещо ценно в нея. Купчини от книги, учебници и тетрадки. Купчини от дрехи, готови за бърза употреба. Леглото… защо да го оправям? Нали довечера пак ще си лягам, евентуално. По онова време цъфтях в хаоса. (още…)

„Учителю, какво мога да направя, за да помогна на света?“, – запитал вдъхновеният ученик.

„А какво можеш да правиш?“, – отвърнал Учителят.

Наистина, какво можем да направим, за да помогнем на света? Отговорът е – много неща. Толкова много, че ако се решим да помагаме, никога няма да останем без работа. (още…)

Успешните хора са умни. Те прекрасно разбират, че успехът е продукт на повече от един човек. Затова говорим за отбора мечта (dream team). Идеята е да съберем на едно място най-добрите и да ги обединим около една цел.

В спорта е практика да се съставят отбори мечти. Каква невероятна гледка е да се наслаждаваш на играта на най-добрите от добрите! В реалния свят това е най-успешната стратегия. Благодарение на нея можете да ускорите личния си успех и да процъфтявате. (още…)

Днес пазарувам в една от аптеките на верига „Марешки“ в Пловдив. Трябваше да закупя лекарства и имах финансов лимит. Служителката си изпълни задълженията страхотно.

Посрещна ме любезно. Нагласяхме лекарствата, за да се вместим в лимита – връщаше, добавяше, връщаше и пак добавяше. Нито веднъж не показа, че й е досадно. Напротив. Беше любезна и усмихната. Аз останах предоволен от обслужването. Докато издаваше фактурата, видях че на гишето има бележка, която информира клиентите, че могат да се оплачат ако са недоволни. (още…)

Ще ви издам една важна тайна: Ако не попитате, е по-малко вероятно да чуете „Да“.

В социалните отношения са важни външния вид, излъчването, поведението, езика на тялото, характера… , но с каквито и предимства да разполагате, най-важното си остава реалното задаване на конкретни въпроси. Чрез тях информирате ясно другите какво искате и питате за техния отговор. (още…)

Бизнес означава работа. Умните бизнесмени се грижат за бизнеса си, за да процъфтяват. Преди няколко дни отиваме на пазара в близост до нас, за да купим букет цветя. Продавачката ни обслужи превъзходно. Предложи ни красив букет, картичка, услужи ни с химикал, за да я надпишем и ни изпрати с усмивка и добри пожелания. (още…)

През 1983 г. професорът по икономика Мухамад Юнус основава „Грамин Банк“ (в превод от бенгалски „Селска банка“ или „Банка на бедните“). Банката в същността си е микрокредитна финансова институция, в основата на която са поставени принципите на взаимно доверие и солидарност.

Какво означава това? (още…)

В едно проучване участниците трябвало да отговорят на въпроса дали предпочитат да постъпят на длъжност, на която ще им се плати 30 000 долара за първата година, 40 000 за втората и 50 000 за третата или на такава, на която ще им се платят съответно 60 000, 50 000 и 40 000 долара за първите три години.

Болшинството от анкетираните предпочели първия вариант, в който заплатата прогресивно нараствала, въпреки че при втория общата сума, която щели да получат за трите години била 30 000 долара повече. (още…)

Някои хора са велики. Поне така ги определя мнозинството. Едни от тях са стъпили на Луната, други са направили революционни открития, трети са поставили световни рекорди, четвърти са спечелили престижни награди…

Обикновено свързваме величието с понятието грандиозност. Грандиозното лесно се забелязва от мнозинството. Факт. Историята познава личности, които са си извоювали пълното право да ги наричаме „велики” и ще продължи да ражда още велики хора, които ще продължават да променят света по грандиозен начин. (още…)

Агресивното предлагане не е единствената валидна алтернатива. Днес все повече компании и предприемачи разчитат на маркетинга на позволението (permission marketing). В едноименната книга Сет Годин подробно споделя какво е маркетинг на позволението, как да го прилагаме и все по-малко да разчитаме на маркетинга на прекъсването (interruption marketing).

Разликата между маркетинга на прекъсването и маркетинга на позволението (още…)