Ритуал за щастие
Написано от Цветан Иванов
neighborhood02

Едно от любимите ми неща е събота и неделя да се разхождам из квартала. Отивам до магазина, отивам за вестник, отивам до фитнеса или просто излизам на разходка.

Обикновено по време на разходката се засичам с достатъчно хора от квартала. Поздравявам всеки и се усмихвам. Разменяме две-три думи и продължаваме по пътя си.

Когато се прибирам, вече съм обменил толкова позитивна енергия, че винаги се чувствам освежен и енергитизиран.

Този ритуал всеки път ми осигурява доза позитивни емоции и добро настроение.

От друга страна ми прави впечатление как през работната седмица повечето хора вървят сериозни и минават покрай другите като призраци. Няма "здравей", няма усмивки, няма лъчезарност. Вероятно по време на работа сме засипани с толкова големи и сериозни проблеми и ако не ги решим успешно, ще се случи най-лошото - светът ще започне да се върти наобратно.

Разбира се, всеки решава как да се държи с другите. Става въпрос както за възпитание, така и за самовъзпитание.

Обаче всеки, който избира да бъде буреносен облак пропуска онзи позитивен заряд, съдържащ се в доброто възпитаните и добрите отношения.

Едно ведро "Здравей", "Добро утро", "Успешен ден!", "Как си?", "Радвам се да те видя!", или пък само една широка усмивка, са предостатъчни, за да се заредим с позитивни емоции.

Изследванията в позитивната психология показват, че хората взимат по-добри решения и са по-продуктивни, когато са в добро насторение. В този смисъл, буреносните облаци са по-стресирани, по-трудно им върви работата и стават все по-сериозни и мрачни с напредването на деня. Разбирам, че това ги дарява с измамното чувство на "виж колко сериозни проблеми имам за решаване, следователно аз съм голяма работа", но това е илюзия на егото. Лесно е да си буресносен облак.

По-трудно е да си усмихнат, дружелюбен, весел и в същото време достатъчно отговорно да се отнасяш към задачите на деня. С малко разбиране, с малко практика и дисциплиниране на съзнанието бихме могли да живеем по-щастливо – на работа и след работа.

Аз съм направил своя избор, и се надявам небето да става все по-чисто и ясно!

"Когато срещнеш приятел на пътя или на пазара, нека духът в теб да движи устните ти и да насочва езика ти."  - Халил Джубран

{jumi [*3]}

email

Харесват ли ви публикациите в щастието.com? Абонирайте се за най-новите статии чрез безплатния абонамент по е-мейл, за да получавате първи всичко най-ново, което публикувам в сайта.