Вдъхновяват ли те чуждите успехи?

За добро или за лошо, твърде често сравняваме себе си с другите хора. На базата на социалното сравнение преценяваме как се справяме, колко сме стойностни, колко сме успешни и т.н.

Социалното сравнение е нож с две остриета.

Например миналата година сме си купили най-новия модел автомобил, но тази година съседът ни си купува последната версия. Някои хора направо откачат. Фактът, че карат кола на една година, за която хиляди други само си мечтаят, не им прави особено впечатление. Те са обсебени от мисълта, че съседът се е изкачил едно стъпало по-нагоре.

Когато се сравняваме с другите и преценим, че те са „по-горе“ от нас, вероятността да попаднем във водовъртежа на негативните емоции нараства. Ако преценим, че другите са „по-долу“ от нас, имаме всички основания да сме по-доволни и по-щастливи.

Проблемът при социалното сравнение е, че не може все ние да сме „по-горе“ и често се оказваме в положение „по-долу” от другите.

В едно изследване върху социалното сравнение психолозите установяват, че щастливите хора не са склонни да се сравняват с останалите. Те предпочитат да се сравняват със самите себе си. Това е чудесен подход, защото той отразява най-важната цел –днес да сме по-добри от вчера.

Но това е идеалният случай. Често става така, че успехите на другите направо ни се навират в очите. Например ваш колега си сменя работата и изведнъж вие виждате как той прави крачка напред и нагоре в трудовата си кариера, увеличава дохода си и социалния си статут. В същото време вие си седите на старата работа със старата заплата.

Ако се сравнявате с колегата, ви гарантирам, че ще преживеете не много приятни емоции – завист, гняв, потиснатост и др. Но само ако се сравнявате с него. Когато хората около вас успяват, а вие не се придвижвате напред, е много лесно да се поддадете на склонността да се сравняваме с другите.

Какво да правим, за да не попаднем в лапите на социалното сравнение?

Да се научим да се радваме искрено за другите е вероятно най-добрата противоотрова. Вместо да завиждаме и недоволстваме, радостта за другия/те ще ни изпълни с позитивни емоции. Да умеем да се радваме на чуждите успехи изисква от нас вътрешна мъдрост.

Защо мъдрост?

Щастливият човек е умен. Той не си губи времето в това да завижда и недоволства. Той гледа по-надълбоко.

Да се върнем на колегата, който е започнал нова работа. Щастливият човек може да си каже „Щом той успя, значи е възможно. Щом е възможно, значи и аз мога.“

Подобни мисли подхранват оптимизма ни, изпълват ни с енергия и укрепват нашата мотивация.

Така успехите на другите стимулират щастливия човек да работи усилено за своето по-добро бъдеще. Радостта за чуждите успехи се превръща в безплатно гориво за ефективна работа, насочена към подобряване качеството на живота ни и ни предпазва от негативните емоции и техните последици.

Всеки сам прави своя избор. Но едно е сигурно – неизбежно ще се натъкваме на успехите на другите. Дали ще си позволим да преживеем чувството на искрена радост и ще се вдъхновим, зависи от нас.

Може би не е необходимо да се сравняваме и да преценяваме кой е по-по-най. Може би е по-добре да знаем към какво се стремим и да се вдъхновяваме от чуждите успехи. Другата алтернатива лично на мен не ми допада.

Бъдете вдъхновени!