Докторът, който заеква… или как използваме вътрешната сила в нас

Преди няколко седмици ми се наложи да отскоча до спешното отделение в болницата без да подозирам, че съдбата ми е приготвила среща с невероятен доктор, който заеква.

Ето как се случи всичко:

По време на тренировка чух пукане в гръдният ми кош и почувствах лека болка. Изстрелях се към спешното и на регистратурата в болницата ме насочиха към спешен кабинет номер девет.

Посрещна ме любезен и приветлив доктор. Обясних му какво е станало и къде чувствам болка.

Той ме прегледа и ми съобщи, че най-вероятно нямам спукано или счупено ребро, а става въпрос за спукан ребрен хрущял.

Назначи ми рентгенова снимка, за да изключи възможността от по-сериозни наранявания и евентуални усложнения. Снимката потвърди диагнозата му.

При първоначалният преглед бях леко обезпокоен и исках да разбера какво ми е състоянието. След като се върнах при него да разгледа снимката, той ми каза че няма нищо притеснително. Почувствах се по-спокоен.

В този момент започнах да го слушам много по-внимателно.

Обясняваше ми как ще протече възстановяването, колко време ще отнеме, какви обезболяващи мога да приемам в случай че чувствам болка…

Докато говорихме ми направи впечатление, че докторът леко заеква.

Вниманието ми автоматично се фокусира върху този факт. Речта му беше бавна, спокойна и на моменти видимо си поемаше въздух между отделните думи.

След като му пожелах всичко добро и напуснах кабинета, продължих да мисля за него.

От прегледа и консултацията останах с чувството, че е истински професионалист. Плюс това отношението му към мен като пациент беше превъзходно.

Бях възхитен и си пожелах все повече лекари да бъдат като него.

Този доктор не е като всички останали. Сигурен съм в това. Фактът че заеква, говори много. Говори много и за вътрешната сила в него, която той е избрал да използва градивно.

По статистика в света около 68 милиона души заекват, или приблизително 1% от населението на земята.

През годините учените издигат различни теории защо някои хора заекват, но все още няма консенсус какви точно са причините.

Въпреки това, различни специалисти работят с хората, които заекват, и постигат невероятно добри резултати заедно.

Идеята е, че заекването не е „дефект“, който обрича човека на непълноценен живот. Напротив!

Заекващите са изключително мотивирани да работят със специалисти и мнозина от тях успяват да постигнат ниво на заекване, което е едвам забележимо. Благодарение на изборът да използват пълноценно вътрешната сила (всички ние я носим в себе си), те се справят чудесно във всеки един житейски аспект.

Хората, които имат видими „недостатъци“ с нищо не са по-различни от другите. Дори те влагат повече усилия и старание в постигане на целите си и в стремежа си да живеят пълноценно.

Освен това пътят им не е никак лесен. Всеки от тях преживява и преодолява трудности, които на останалите не са познати. Но те знаят, че си струва. Те знаят, че всички ние можем да активираме вътрешната сила и чрез нея да градим своя по-добър живот.

Докторът, който ме прегледа, е уникален пример за това.

Абсолютно съм уверен, че той е преживял неизбежната вътрешна борба, избрал е посоката на действие и, в крайна сметка, е успял.

Също така съм сигурен, че в хода на своята трудна работа той е развил качества на характера, които са го направили по-добър, по-силен, по-устойчив, по-борбен, по-внимателен и по-човечен.

Когато животът ни изправи пред неблагоприятна ситуация, ние имаме избор как да я посрещнем. Имаме избор как да действаме. Имаме избор.

Трудностите могат да пречупят някои, но също така могат да извадят най-доброто от нас и да ни вдъхновят да се издигнем над ударите на съдбата и да утвърдим за пореден път силата на човешкия дух.

Вътрешната сила е разположение на всички. Въпросът е дали я използваме градивно?

И това е повече от важен въпрос, защото от отговорът ни зависи как живеем днес и утре.

Въпрос за повече успехи и щастие:

Как използвате вътрешната сила, която носите у себе си, всеки ден?