Тайната на Али…или за вярата в себе си. Плюс 7 насоки как да я укрепваме

„Липсата на вяра, възпира хората да се изправят срещу предизвикателствата. Аз вярвам в себе си.“ – Мохамед Али

Мохамед Али, легенда в бокса, е известен с голямата си уста, но поведението и целият му живот показват, че думите му не са били само голи приказки.

Едно от най-известните му изказвания е:

– Аз съм най-великият!

Днес всички са съгласни с това твърдение. И няма как да е иначе. Мохамед Али е жива легенда заради успехите, които е постигнал в ринга и извън него.

Постиженията:

Шест пъти печели наградата „Златните Ръкавици на Кентъки“. Два пъти печели наградата „Национални Златни Ръкавици“, титлата на Националната Аматьорска Лига.

През 1960 година печели Олимпийските игри в Рим в „полутежка“ категория. В аматьорската си кариера има сто победи и само пет загуби. Невероятно постижение.

Като професионалист става три пъти Световен шампион. Състезава се срещу едни от най-страховитите боксьори по онова време. През 1999 година „Sports Illustrated“ и BBC го обявяват за „Спортист на века“.

Али до ден днешен е вдъхновение за мнозина, тъй като той не само е легенда в света на бокса, а е и изключителната личност.

Освен многобройните му успехи, това което ме кара да му се възхищавам и ме вдъхновява, е неговата безкрайна вяра в себе си. Затова започнах тази статия с думите му „Аз вярвам в себе си!“.

Ето и една интересна история, която демонстрира дълбочината на вярата му още пред да се докаже пред целия свят:

Правейки своя ежедневен крос, Али преминава край местно заведение, пред което всяка сутрин се събирали мъже от квартала. Един от тях силно се дразнел от факта, че тичайки той непрекъснато си повтарял „Аз ще стана Световен шампион“.

На сутринта мъжът се скрил зад ъгъла и, когато Али приближил, от изневиделица го ударил в лицето. Олюлявайки се от удара, той се задържал на крака, а след секунди отвърнал с бърза серия. Паднал на земята, мъжът крещял „Добре, добре, ще станеш световен шампион, ще станеш…“.

Следващата сутрин Али приближил заведението и мъжът го поздравил с думите:

– Привет, шампионе.

От неверник, той се превърнал в пророк.

По пътя на вярата

Али се отличава с талант, целенасоченост, дисциплина, кураж, трудолюбие, но най-вече с безгранична вяра в себе си. Не познавам друг боксьор, който така смело и открито да заявява себе си.

На някои хора може да им се струва пресилено, дори арогантно, но Али доказва, че вярата в себе си е ключов елемент за успеха и просперитета в живота.

Мохамед Али се е женил четири пъти и има седем дъщери и двама сина. Ако сте гледали великолепния филм „Али“, в който Уил Смит играе главната роля, може би ви е направило впечатление защо той се развежда с една от жените си.

Готвейки се за може би най-важния боксов мач в кариерата си, съпругата му го моли да се откаже от двубоя. Тя се страхува да не бъде наранен, а той възприема нейното отношение като липса на вяра в него. Отношение, което Али не може да преглътне. Така или иначе, легендата не се отказва от своя път, въпреки че съпругата му е имало право.

Противниците му са били наистина страховити боксьори. Имали са едни от най-тежките удари. Дори най-малката грешка е можела да доведе до тежки, дори фатални, последици за опонентите им. Въпреки това той никога не се оставя в лапите на страха… може би благодарение на вярата в себе си, която му е давала целия кураж на света.

Али печели всичките предизвикателства на ринга и извън него. „Шампионът на народа“ се превръща във вдъхновение за мнозина и жива легенда.

Тайната на Али

Всички елитни спортисти тренират на предела на човешките възможности. Те са фанатично отдадени, дисциплинирани и последователни. Друга тяхна отличителна черта е, че работят в екип от различни професионалисти. Никой не успява сам. Успехът е отборна игра.

Малцина са тези, които с готовност посвещават години от живота си, доброволно търпят лишения и дават всичко от себе си година след година. Но тези малцина съдбата обича. Тя знае как да се отблагодарява на своите любимци. Али е невероятен пример в това отношение.

Днес професионалните спортисти широко използват услугите на спортните психолози. Целта им е да се подготвят и психически. Не съм сигурен дали Мохамед Али е работил с психолог, но със сигурност знам, че в щабът му е работил човек, който е имал за задача да подхранва мотивацията му.

И въпреки всичко ключът към успеха не може да бъде изцяло обяснен с горните фактори. Има още един критично важен, който се състои в личния и дълбок избор.

Изборът

Всеки от нас изпитва страх в една или друга степен. Страхът има позитивна функция – мотивира ни да се подготвим, да направим необходимото, да се мобилизираме. Най-важното е да не позволяваме на страха да ни парализира. Валидната алтернатива е да го използваме като гориво за целенасочени и градивни действия.

Според мен, рано или късно, всеки от нас се изправя пред избора какво да прави със собствения си страх. Али е решил за себе си и е подкрепил избора си с безгранична вяра.

Може да сме невероятно отдадени. Зад нас може да стои великолепен екип. Но ако се оставим в лапите на страха, няма да успеем да реализираме възможностите си в целия им блясък.

Само когато овладеем страха и изберем вярата в себе, ние заживяваме на върха. На върха на вярата се ражда личната ни легенда, призвана да вдъхновява нас и онези, които имат очи да виждат и сърце да чувстват.

За мен всеки, който живее с безгранична вяра и я претворява в делата си, е легенда от ранга на Али.

7 насоки как да укрепваме вярата в себе си:

1. Каквото и да правите, правете го с цялото си сърце и давайте най-доброто от себе си година след година. Целенасочените и последователни действия във времето ни помагат да се усъвършенстваме и да ставаме все по-добри. Това определено подхранва вярата ни.

2. Посрещайте трудностите с ясно съзнание. Когато ги очакваме, ние сме по-подготвени и е по-трудно да ни хванат със свален гард. Забравете, че ще бъде леко и продължете с лекота. Напомняйте си, че няма лесен път към успеха и щастието.

3. Действайте в екип. Искам още веднъж да акцентирам върху факта, че успехът е отборна игра. Всеки от нас има нужда от близки хора, които да ни подкрепят с професионални знания, умения и опит, както и да ни окуражават по дългия труден път.

4. Опознавайте страховете си и не им се давайте. Моментите, в които страхът протяга лапите си към нас, са превъзходна възможност да му кажем „Аз съм по-голям от теб“ и да утвърдим вярата в себе си още повече.

5. Вдъхновявайте се. Мохамед Али е записал името си със златни букви в боксовата история. Не е длъжно да сте любител на бокса, за да се вдъхновявате от него. Светът е пълен с велики хора, които мога да запалят искрата на вдъхновението у нас. Търсете своите герои и ги приемете в екипа ви.

6. Помнете: Можете да разполагате с всички необходими условия, но най-важното от тях остава вярата в себе си. Всички притежаваме вяра. Всички. Укрепвайте я. И не забравяйте, че това е постоянен процес. Използвайте всяка една възможност да проявявате безрезервна вяра в себе си. Само тогава и другите ще вярват във вас и заедно ще покорите щастливите върхове на живота.

7. Заявявайте вярата в себе си. Али го е правил пред очите и ушите на целия свят. Нашите мисли и нашият глас имат невероятна сила. Използвайте я.

“Липсата на вяра, възпира хората да се изправят срещу предизвикателствата. Аз вярвам в себе си.“ – Мохамед Али

Използвайте “тайната” на Али и приемайте предизвикателствата в живота. Използвайте “тайната” на Али и укрепвайте вярата в себе си всеки ден. Използвайте “тайната” на Али и успявайте и процъфтявайте днес и утре.