Колко пълна е кутията ти с инструменти?

Представете си, че сте механик. В кутията за инструменти имате единствено чук. Колко ефективни бихте били в работата си?

Когато разполагаш само с чук, всичко започва да ти изглежда като пирон.

Ефективният механик държи в кутията си повече инструменти, за да може да се справя успешно в различните ситуации. Понякога действаме като механик, който има само чук.

Независимо каква е ситуацията, ние винаги подхождаме към нея по един и същ начин.

По-успешният подход е да разполагаме с повече инструменти. С други думи, колкото повече различни поведенчески стратегии владеем, толкова по-богат избор имаме при взимането на решение как да посрещнем дадена ситуация.

Например някои ситуации изискват от нас светкавични решения и действия. Всяко забавяне води до негативни последици. Ако пердето у вас се запали, действайте сега. После ще е късно.

Но ако ви предложат да се включите в нов бизнес и да инвестирате 10 000 лева, е по-добре да анализирате предложението и след като разполагате с достатъчно информация, да вземете правилното решение. Прибързването може да доведе до позитивни резултати или пък да намали банковата ви сметка с 10 000 лева.

Ако сте свикнали да действате сега, то в някои ситуации ще печелите, но в други задължително ще вкусите загубата. Животът е твърде богат, за да може да навигираме успешно само с една-единствена стратегия.

Ако сте свикнали винаги да обмисляте в детайли ситуацията, то определено ще пропуснете възможности, които изискват бързи действия и решения.

Извод

Колкото по-богат е нашия поведенчески репертоар, толкова по-добре за нас.

Вие познавате себе си най-добре. Отделете време и се огледайте, за да видите силните и слабите си страни. След като разполагате със знание, можете да решите как да се обогатите.

Например аз съм склонен да действам сега. Определено този подход ми носи предимства, но също така неведнъж ми е изигравал лоша шега. Затова целенасочено започнах да развивам умението да отлагам. По този начин си давам достатъчно време да проуча въпроса, да позволя на емоциите да утихнат и да взема възможно най-правилното решение към момента.

„Опознай себе си“ е древна мъдрост, оставена ни в наследство. Използвайте я, придобивайте ново знание за себе си и се обогатявайте. Пробвайте нови подходи и поведенчески стратегии. Това ще ви направи по-уверени, защото ще знаете, че кутията ви с инструменти е по-пълна. В нея няма само чук. Което е добре, защото в живота не всичко е пирони.

И когато се наложи да вземате решение как да действате в определена ситуация, вие ще разполагате с предимство. Богат е този, който има повече опции за действие.

Пожелавам ви да сте богати, успешни и да процъфтявате!

За финал

Пералнята ви се разваля. Викате майстор. Той пристига и от кутията си с инструменти вади чук с думите: – Да видим какъв е проблема!

Ще се зарадвате ли на майстора или ще потърсите друг?