Как да подхранваме мотивацията си сами за повече успехи

Мотивацията е енергията, която ни дава сили да работим за реализирането на мечтите и целите ни. Една от нейните характеристики е, че тя не е константна величина. В един момент може да сме силно мотивирани, а в следващия може да осъзнаем, че мотивацията ни за действие е спаднала. Затова е важно да умеем да подхранваме мотивацията си сами.

Така постоянно ще разполагаме с необходимата енергия, която да влагаме за постигането на желаните от нас мечти и цели. 

В тази статия искам да споделя с вас една стратегия, която работи и се надявам да ви бъде от полза.

Образите са неразделна част от нашето съзнание и способността ни да визуализираме. От ранна детска възраст те започват да оказват активно влияние върху нас.

Характерното за образите е, че те могат да се запечатат дълбоко в съзнанието ни и да продължат да ни влияят дълго време. Всички помним от детството си образа на баба Яга или на някой добър приказен герой, който е оказал влияние върху развитието ни.

Добрата новина:

Ние можем да впрегнем способността ни да визуализираме и да я използваме конструктивно чрез силата на позитивните образи, за да подхранваме мотивацията си сами и да постигаме повече смислени успехи.


Ще ви дам пример от моя живот. 

През годините забелязах как актьорът Том Круз в почти всички филми тича. Предполагам, че е страстен фен на тичането. Винаги са ми харесвали сцените, в които той бясно препуска и не знае що е туй умора. Има нещо изключително примамливо в тези сцени.

Вероятно асоциирам бързият бяг със свободата на движението; с прекрасният порив на вятъра; с усещането за волност…

Един ден почувствах, че искам да мога да тичам като Том Круз. Но… Истината е, че съм мързелив.

Въпреки че спортувам от години, постоянно съм избягвал тичането. Преди време реших, че в края на всяка тренировка ще започна да тичам по един километър на пътеката.

След години дойде време да кажа „Не“ на мързела и да се отдам на усещането за свобода и волност.

Днес редовно тичам по един километър два-три път седмично. Освен това се стремя да подобрявам времето, за което успявам да избягам моя километър.

Когато полагаме усилия и ни е тежко, идва момент, в който тялото се изморява и едно тихо гласче казва започва да ни нашепва:

– Стига толкова. Измори се. Няма да издържиш.

Това е времето, в което образите излизат на сцената като главни герои.

Ето как използвам стратегията на образите:

Оставям мислите да преминават през съзнанието ми като вълни, които се надигат и след секунди се спускат. Не ги следвам. Изчаквам  ги да отшумят сами.

Извиквам образа на Том Круз в съзнанието си, който тича ли тича.

Усещам прилив на енергия и мотивацията ми се повишава. Мислите в съзнанието ми започват да се променят.

От „Стига толкова, измори се, няма да издържиш“ вече чувам „Давай, тичай, бъди свободен и волен. Ти можеш“.

Когато ми стане много трудно също така използвам образа на Уил Смит, който в едно интервю казва:

– Разликата между мен и теб е, че аз буквално съм готов да умра на пътеката.

Образът на Уил Смит ме изпълва с несломима решителност да гоня целта пред мен. Вдигам глава, вдишвам, издишвам дълбоко и продължавам да тичам мотивиран.

Толкова мотивиран, че наистина съм готов да „умра“ на пътеката.

Ключът към ефективното използване на тази стратегия е да изберете образи, които ви вдъхновяват.

В моменти на трудност поканете ги като ваши добри приятели и подхранете мотивацията си.

Няма значение в коя област полагате усилия. Във всяка една има достойни примери за подражание. Важното е те да ви докосват и да ви вдъхновяват.

Изберете вашите образи и гарантирано ще усвоите умението да подхранвате мотивацията си сами. Така ще разполагате с нужната ви енергия за съзидателни действия.

Ето и един вариант на стратегията:

Можете да използвате самите себе си като вдъхновяващ образ. Например в моя случай понякога си представям образа на Цветан, който тича като луд без да спира, без да се задъхва и без да се изморява. Тоест да визуализирам по-доброто си Аз.

Действа.

Образът е като звезда, към която протягаме ръка.

Протегнете ли ръка, ще видите как и на вас ви протягат ръка. Така ръка за ръка ще успеете да направите следващата крачка и ще се приближите към желаното от вас по-добро бъдеще.

Смисленият успех, който ни прави по-щастливи, се постига със знания, умения, опит, воля и, разбира се, с невероятна мотивация (енергия за последователни градивни действия). 

Затова е важно да умеем да подхранваме мотивацията си сами.

По този начин шансът да се откажем намалява и, съответно, шансът да продължим нараства. Това само по себе си е предпоставка за повече заслужени успехи.

Надявам се стратегията с вдъхновяващите образи да е отговорила в известна степен на въпроса “Как да подхранваме мотивацията си сами за повече успехи?” и също така се надявам да ви бъде от полза в преследването на вашите красиви мечти и цели.

P.S. Това е само една от стратегиите, които използвам. В следващите статии планирам да споделя и други, които успешно използвам.

Междувременно, ще се радвам да споделите как вие успявате да подхранвате мотивацията си сами, за да постигате повече смислени успехи.