Нека да продължаваме да правим своето нещо

Да продължаваме да правим своето нещо е уникално. Но…

Колкото по-успешни ставаме, толкова повече хората говорят за нас. Доста от тях го правят зад гърба ни и като цяло изказванията им не са особено ласкави.

Това не се случва единствено у нас. Говорим за човешка слабост.

Преди време реших да изтрия от речника си израза „Зад гърба на…“. Когато говоря за някого, си представям, че той/тя присъства. Тази тактика действа дисциплиниращо.

Да оплюеш, да принизиш, да сплетничиш, да говориш лошо по адрес на другите е лесно.

Трудно е да се стремиш да постигнеш нещо стойностно и да работиш усилено години наред. Трудно е да уважаваш успехите на другите и да ги признаваш.

Още по-трудно е да говориш за тях с респект и вдъхновение.

Искам да вярвам, че негативните разговори от типа „Зад гърба на…“ ще намаляват и толерантността към тях ще става все по-малка. Дотогава обаче е по-добре да сме подготвени, за да продължаваме активно да правим своето нещо.

Какво означава да сме подготвени?

Важно е да умеем да си обличаме дебелата кожа, която ни прави неуязвими за глупостите, изплюти по наш адрес. Определено помага и ни предпазва от негативната енергия.

Двете алтернативи пред нас:

1. Да залагаме на конструктивната обратна връзка.

2. Да уважаваме собствените си успехи и тези на другите, както и да хвалим заслужено.

Всичко друго е излишно.

Колкото повече хора отказват да говорят зад гърба на другите и започнат да гледат към себе си, толкова по-добре ще работим; толкова по-добре ще живеем заедно; толкова по-лесно ще продължаваме да правим своето нещо – нещото, в което вярваме и влагаме цялото си сърце.

Вслушвайте се в конструктивната обратна връзка. Тя винаги е полезна за нас. Но ако става въпрос за глупости, изречени зад гърба ни, най-добре да си облечем дебелата кожа и продължим да правим своето нещо.

Делата и резултатите ни говорят сами за себе си. Вдъхновявайте с позитивния си пример и не позволявайте на празните думи да ви нараняват. Обличайте си дебелата кожа и следвайте вашият личен курс.

Който говори зад гърба ни несъстоятелно, трябва да проумее че точно ние сме доста по-напред. А той/тя има да наваксва. Не позволявайте на приказките на другите да ви влияят негативно.

Ако някой ви дава конструктивна обратна връзка, супер. Във всички останали случаи, нека си обличаме дебелата кожа и нека да продължаваме да правим своето нещо – нещото, в което вярваме и влагаме цялото си сърце.