Можем ли да си купим щастие с пари?

Можем ли да си купим щастие с пари? Обичам да задавам този въпрос на приятели. Разговорът винаги става интересен и полезен. Чувал съм и чувам най-различни отговори.

Поради тази причина реших да напиша статия по темата, в която да ви споделя четири правила и една истинска история, които се надявам да ви бъдат полезни в стремежа към по-щастливия живот, така както са ми полезни на мен самия.

„С пари можем да си купим щастие. Купи ми подарък и ще да бъда щастлив.” – неизвестен автор

Дали?

Дали възможността за повече материални придобивки ни гарантира повече щастие?

Може би „Да”, може би „Не”. Отговорът е някъде там.

Въпреки че това е един от най-старите въпроси пред нас, той все още е актуален и противоречив. Дори смятам, че днес е по-актуален и по-противоречив от когато и да е било.

Да се върнем на въпроса „Можем ли да си купим щастие с пари?”

Директният отговор е „Не”. Все още няма магазини, в които да се продава щастие. И скоро няма и да има.

Независимо от този очевиден факт с пари можем да си купим щастие – индиректно и при положение, че знаем как да го направим.

Как да си купим щастие с пари?

От психологията съм научил и прилагам следните четири правила:

Правило 1

Инвестирай в преживявания, които ти носят щастие.

Позитивните преживявания са безброй – да отидем на кино, да поиграем боулинг, да излезем на кафе с приятели, да заминем на екскурзия, да поритаме топка, да се разходим в парка, да послушаме музика…

Все примери за приятни преживявания, които ни носят щастие и оставят спомени към, които можем да се връщаме. Особено ако сме ги увековечили в снимки или видеозаписи.

Отделяйте време, наслаждавайте се на приятни преживявания и създавайте топли спомени.

Правило 2

Купувай материални придобивки, които ще използваш по-често.

Най-важното е да купуваме разумно, а не импулсивно. Ако си купим нов чифт обувки, но ги слагаме веднъж в годината, покупката няма да ни осигури постоянен прилив на позитивни емоции.

Обаче ако ги носим достатъчно често и се наслаждаваме на удобството им, то тази покупка ще ни захранва с позитивни емоции.

Решаващото при материалните придобивки, е да ги използваме по-често. По този начин те редовно ни осигуряват качествена храна за душата.

За да успеем да се възползваме от тези две правила, е важно да знаем какво харесваме и обичаме, от какво наистина имаме нужда и как ще използваме новата материална придобивка.

Например аз обичам да си купувам книги. Положителното при книгите е, че можеш да ги препрочиташ и всеки път да откриваш нови и нови неща в тях.

Наскоро препрочитах книга, която съм си купил през 2003 г. След толкова години все още ми е приятно да я отворя, да се потопя в нея и да забравя за света за известно време. Това определено ме прави по-щастлив.

Преди да купим каквото и да е било, нека помислим за миг как ще го използваме и дали наистина покупката си струва. Това също така ни помага да отсяваме плявата от зърното, което предпазва и от ненужни разходи.

Правило 3

Инвестирай във важни и смислени цели.

Хората, които имат ясни цели и ги преследват са по-щастливи. В този смисъл, всяка инвестиция в постигането на личните ни цели се отразява благоприятно на чувството за щастие.

Защото знаем, че сме направили правилното нещо и сме се придвижили напред в избраната посока.

Например ако искате да завършите висше образование, всеки лев инвестиран в тази цел ще ви носи удовлетворение, тъй като постъпвате правилно, следвате решението си и работите за мечтите си.

Винаги е добре да имаме цели, към които се стремим с цялото си сърце и работим за реализирането им. Хората с цели живеят пълноценно.

Целите са мощен инструмент за повече щастие. Използвайте го.

Правило 4

Допринасяй за щастието на другите.

Една от закономерностите на щастливият живот е следната – допринасяйки за чуждото щастие, ние подхранваме своето.

Което означава, че парите инвестирани в благородни инициативи и каузи винаги са щастливо инвестирани. Успеем ли да направим другите по-щастливи, и ние ще се почувстваме по-щастливи.

Колко струва усмивката на едно дете, което расте в дом без любовта на родителите си? За мен е безценна. И твърде често не ни струва кой знае колко в парично изражение.

Чрез разумно инвестиране на парите ни можем да „купим“ щастие или по-точно да създадем условия за повече щастие – за нас и за хората около нас.

Генералната препоръка, която и аз самият се стремя да следвам, е:

Нека да обръщаме повече внимание на начина, по който се отнасяме с парите.

Те имат потенциала да допринасят за дълготрайното ни чувство за благоденствие. Или иначе казано, „Да, с пари можем да си купим щастие“.

Ето и една история, която е повече от добър пример за горното твърдение и прекрасен отговор на въпроса „Можем ли да си купим щастие с пари?“:

Преди време в „New York Times“ прочетох статия със заглавието „Някои покупки си заслужават цената“.

В статията се разказваше за семейство Стефански, което в период на икономическа криза и в момент в който работата на всеки е несигурна, решават да купят яхта. Инвестират 55 000 долара.

Медиите гръмват и задават въпроса дали в период на икономически трудности е разумно да се прави подобна инвестиция и ако отговорът е „Да“, то защо?

Ситуацията на семейството била усложнена и от факта, че на двамата им синове – Дан на 15 години и Уил на 17 години, предстояло учение в колеж, което само по себе е голяма финансова инвестиция за семейството.

Въпреки всичко, те решили да направя тази покупка.

Бащата, Рон, споделя в статията, че с години се е въздържал от закупуването на яхта поради финансови съображения независимо от огромното му желание.

Семейството нямало спестени пари, нито допълнителни доходи. Затова самия той не се е осмелявал да реализира желанието си.

На въпроса защо в крайна сметка купуват яхта, Рон отговаря, че в един момент е осъзнал следното – закупуването на яхтата е инвестиция в нещо много по-ценно.

На шестнадесет годишна възраст загубил майка си. Баба му била жената, която го отгледала. Три месеца преди да се роди първият му син, тя е убита от момче, което разнасяло вестници.

Според Рон когато погледнеш на живота от тази перспектива, разбираш, че смисълът е да се създават спомени чрез преживявания.

За него яхтата е инвестиция в семейните отношения. Тя ще им позволи да бъдат заедно и да се радват повече един на друг преди момчетата да отидат в колеж и да поемат по своя път.

След закупуването на яхтата семейният бюджет се свива с една четвърт. Но Рон е твърдо убеден, че ролята на родителя, приятеля и партньора в живота е да създава спомени и споделя, че затова сме тук.

Според него, погледнато от тази гледна точка, решението да купят яхта е много добро.

Да обобщим – 4 правила, чрез които бихме могли да си купим щастие:

  1. Инвестирай в преживявания, които ти носят щастие.
  2. Купувай материални придобивки, които ще използваш по-често.
  3. Инвестирай във важни и смислени цели.
  4. Допринасяй за щастието на другите.

Тези 4 правила ми позволяват от личен опит да отговарям с „Да“ на въпроса “Можем ли да си купим щастие с пари?”, а истории като тази на семейство Стефански изключително ме вдъхновяват и укрепват убеждението ми, че парите могат да носят щастие на мен, на теб, на всички нас.

Затова винаги се радвам, когато виждам хора, които създават с парите си щастие и правят света по-добър и красив. Те са невероятни.