Използвайте дневника на благодарността, за да живеете по-щастливо

Благодарността е най-красивото цвете в градината на нашето щастие. Замисляли ли сте за това? Да, благодарността е най-красивото цвете. То изпълва живота ни с аромат, свежест и красота.

Благодарността е фундамента на щастието ни. Можем да имаме всичко, но ако не го осъзнаваме и не го ценим – ние нямаме нищо.

Благодарността отваря широко очите ни за изобилието в живота, за всички прекрасни дарове, с които сме благословени и ще бъдем благословени.

Благодарността може да ви направи с цели 25% по-щастливи според изследванията в позитивната психология. Не вярвайте сляпо. Пробвайте сами!

Като всяко цвете, благодарността е нежно цвете. За да цъфти и да ни радва, то има нужда от нашите ежедневни и любящи грижи.

„Обикновено не помним дните. Ние помним моментите.” – неизвестен автор

Ще продължа така:

Животът е низ от моменти. Моментите правят дните ни.

Дните правят седмиците ни. Седмиците правят месеците ни.

Месеците правят годините ни. Годините правят живота ни.

Най-важни са моментите. В тях е нашето щастие.

Как да отворим очите и сърцата си за щастливите моменти?

Предлагам ви един елегантен, семпъл и работещ начин, чрез който да забелязваме и оценяваме щастливите моменти всеки ден. Предлагам ви дневника на благодарността. Използвайте го и живейте по-щастливо!

Първа стъпка: Купете си дневник.

Дръжте го близо до себе си. Колкото по-близо, толкова по-добре. Ще ви бъде от полза.

Втора стъпка: Отбелязвайте от три до пет щастливи моменти в края на деня, за които се чувствате благодарни.

Фокусирайте се върху събитията от деня и ще забележите, че има безброй неща, малки и големи, за които си заслужава да благодарим. Целта е да държим съзнанието си широко отворено и да не позволяваме на стойностните моменти да потъват под вълните на многобройните събития и преживявания. Нещо, което често се случва. Бъдете различни!

Ето и няколко въпроса, които ще изострят вниманието ви и ще ви направят по-бдителни:

Какво се случи днес, което ме изпълни с позитивни емоции?

Какво се случи днес, което искам да се случи пак?

Какво се случи днес, което ако имам избора да го преживея отново, бих казал: – „Да. Искам да го преживея отново.“?

Какво се случи днес, което ако имах вълшебна гумичка не бих изтрил от деня си?

Какво се случи днес, което не бих продал дори да ми предложат един милион лева?

Какво се случи днес, което осмисли моят ден?

Запишете отговорите в дневника и вие вече ще сте отговорили на въпроса „За какво съм благодарен днес?“ .

Позволете ми да направя едно важно уточнение. Често обръщаме внимание на „по-важните“ моменти. Например “Днес получих дългоочакваното повишение в работата”, “Днес си купих нова кола”, “Днес се дипломирах”и др.

Да. Това са страхотни моменти. Но имат един основен недостатък. Случват се по-рядко. Междувременно се случват хиляди други неща, които не бихме искали да пропуснем. Обръщайте им внимание. Когато говорим за щастието, няма големи или малки моменти. Има щастливи моменти. По позитивните емоции ще ги познаете.

Например:

“Продавачката в магазина беше изключително любезна и отзивчива”.

“Когато се прибрах вкъщи, детето се стрелна към мен и ме дари с широка прегръдка”.

“Докато пътувах към работа, по радиото пуснаха любимата ми песен”.

„Колежката ми сподели, колко успокояващо и действат разговорите с мен“.

„Днес се записах на плуване“.

„Насладих се на изгрева на слънцето“.

„Обади ми се стар приятел от училище, за да ме чуе как съм. Много ме зарадва”.

Щастливите моменти присъстват във всеки един наш ден.

Повечето хора не обичат да пишат. Затова ви предлагам светкавичен тест:

Сигурно сте чували препоръката колко е важно да запишем на лист хартия целите си. Два въпроса:

  • Вие имате ли такъв лист?
  • Колко от хора от вашето обкръжение имат такъв лист?

Записването изостря вниманието и фокуса, а това допринася за благоденствието ни. И все пак, единици имат записани цели. Повечето хора не обичат да пишат и пропускат да се възползват от силата на вниманието и фокуса.

Втори светкавичен тест:

Колко мъже с брада видяхте днес? Нито един? Петима? Въпрос с повишена трудност. Пробвайте шест дни да броите всеки ден колко мъже с брада сте видели и записвайте резултата. Това е силата на вниманието и фокуса. Използвайте я, защото възможностите и моментите са тук. Виждаме ли ги? Внимание и фокус. Използвайте ги на 100 %!

Още един довод в полза на записването

Благодарение на него имаме възможността да съхраним щастливите моменти. Бихте ли ми казали името на онзи, който предизвика усмивка на лицето ви точно преди двадесет и седем дни? Опа!

Очевидно, хиляди моменти просто потъват под вълните на забравата. Записвайте, и ще спечелите постоянен достъп до вашите щастливи моменти. Така можете да се връщате към тях и да им се наслаждавате отново и отново. Купете си красив дневник и съхранявайте собственото си щастие. Направете го заради себе си!

Трета стъпка: Чете редовно дневника си.

Най-добре сутрин. Ще придадете коренно различен тон на предстоящия ден. С две думи, летящ старт!

„Доброто начало е половината от успеха.“

Вечер преди лягане си осигурете успеха. Задавайте си въпроси, отговаряйте им и записвайте в дневника. Сутрин отделете време за четене. Вместо да гледате новини, четете.

Новините няма да ви направят по-щастливи. И не се притеснявайте, че ще пропуснете нещо. Другите със сигурност ще ви информират (задължително се осведомявайте по важните за вас въпроси). „Добрите вести“ сами ще ви намерят.

Закусете с порция щастливи моменти. Питателна закуска, която ще ви даде сили за целия ден. От вас зависи закуската ви да е разнообразна и пълноценна. Включвайте повече храни в менюто си, като записвате различни моменти.

Това ще ви стимулира да развивате умението да забелязвате и да оценявате все повече и повече щастливите моменти. Не се изненадвайте, ако четейки редовно дневника си, една сутрин осъзнаете колко богати сте в действителност. Милионери в най-ценната валута – щастието!

Щастливите моменти ще ви вдъхновяват да започвате деня и да го изживявате бодро, сърцато и с усмивка. Другите ще забележат промяната у вас и ще започнат да ви питата „Какво ви се е случило?”. Споделете им. Щастието е за всички!

Финални думи

Наслаждавайте се на щастието тук и сега.

Активно създавайте щастливи моменти за себе си и за другите.

Създавайте повече щастливи моменти.

Записвайте ги в дневника на благодарността.

Четете го сутрин, за да започвате всеки ваш ден с летящ старт.

Тези няколко стъпки ще преобразят живота ви, затова горещо ви препоръчвам да сте постоянни.

Грижете се за най-красивото цвете на света. Единствено тогава ще можете да го подарявате всеки ден – на себе си и на другите.

Уточнение:

В статията споделям с вас упражнение от позитивната психология, което аз самият редовно правя вече няколко години. Апелът ми към вас е да не приемате нищо в нея като заповед или команда. Всичко написано е препоръка от моя страна.

Затова опитайте и преценете сами. Личното преживяване е незаменимо.