Едно решение – два различни свята

Едно решение – два различни свята. Добрата новина е, че ние решаваме всеки ден, в кой свят искаме да живеем, да работим, да бъдем.

Следващите въпроси биха ви позволи да прецените кой от тях обитавате в момента:

Обичате ли работата си? Отивате ли сутрин с удоволствие на работа? В края на работния ден тръгвате ли си удовлетворени?

Забавлявате ли се, докато сте на работа? Чувствате ли се щастливи на работа? Усещате ли, че работата ви позволява да се развивате и да използвате силните си страни?

Или

Настроението разваля ли ви се само при мисълта, че утре сте на работа? Чакате ли с нетърпение да приключи работният ви ден? Възприемате ли всеки почивен ден като истинско облекчение? Мразите ли неделята, защото след нея следва понеделник?

Чувствате ли се потиснати и неудовлетворени от работата си? Работите ли само, за да си осигурите доходи? Бихте ли сменили работата си при по-добра възможност? Чувствате ли се хванати като в капан на сегашната си работа?

Ако отговорите с „Да“ на първата група въпроси, шансът да сте удовлетворени и щастливи на работното място, е по-голям.

Ако отговорите на повечето въпроси от втората група с „Да“, то шансът да сте неудовлетворени, дори нещастни, на работното си място, е по-голям.

Защо това е важно за всеки един от нас?

Прекарваме огромна част от живота си на работа.

Ако попадаме във втората група, това означава, че през голяма част от времето сме неудовлетворени и нещастни (кофти). Ако попадаме в първата, това означава, че сме удовлетворени и щастливи през голяма част от времето си (супер).

Неслучайно поговорката „Превърни хобито си в работа и няма да ти се наложи да работиш и ден“ е толкова популярна и цитирана. Тя ни напомня да се стремим да работим така, че да допринасяме за личното си щастие.

За съжаление, много хора попадат във втората група – на неудовлетворените работещи, които не харесват работата си.

Не всяка работа е за всеки и ако не работим това, което ни носи удоволствие и удовлетворение; това, което ни стимулира и предизвиква; това което ни дарява с чувство на щастие и смисъл, би следвало да стъпим на пътя на промяната.

Ако не направим своя личен избор, то най-вероятно ще чакаме твърде дълго да се случи нещо позитивно.

Когато говорим за промяна, много хора я свързват със смяна на работата. Безспорно това е една от възможностите пред нас. Но невинаги е възможно тук и сега да направим подобна промяна.

Добрата новина

Не е нужно да си нещастен, докато се стремиш и чакаш да изгрее щастливата ти звезда.

В голяма степен от нас зависи как ще се чувстваме на работното си място и дали ще извличаме най-доброто от това, с което разполагаме към този момент.

Един от начините да получаваме удовлетворение от работата си е, като я направим максимално предизвикателна, така че да развиваме своите знания, умения и силни страни.

Психологът М. Чикзентмихали разработва концепцията за състоянието „поток“, която в същността си се състои в това да си поставяме предизвикателства, които ни стимулират да проявяваме себе си в най-голяма степен.

Другото важно нещо е с каква нагласа подхождаме към работата си. Нагласата ни може да превърне и най-досадната и скучна работа в приятна и носеща удовлетворение дейност. В голяма степен как се чувстваме и какво извличаме от работата си зависи от нас.

Реален пример

В един почивен ден имах късмета да се сблъскам с два типа продавачи – „токсичния“ и „щастливия“.

Токсичният продавач продаваше вестници и списания. Приближих се и видях, че едно от списанията, които следя и си купувам, е изложено на будката. Помолих да го разгледам преди да го купя и получих равнодушен отказ:

– Тук не се разглеждат списания. Само се купува.

Останах изненадан.

Свикнал съм преди да купя каквото и да е било да го разгледам и мисля, че това е право на всеки клиент.

Отговорих на „любезния“ продавач, че щом не се разглежда, то не се и купува. На което той ми отвърна да не се притеснявам, защото щял да си го продаде така или иначе. Освен че пропусна да реализира 5 лева оборот, мисля че нито един от двама ни не остана удовлетворен от взаимодействието продавач-клиент.

Продължихме съботната си разходка и след около петнадесет минути седнахме да пием кафе. Там имахме невероятното удоволствие да наблюдаваме „щастливия продавач“ в действие.

Забелязах, че младият мъж не пропускаше да обслужи любезно всеки клиент, да го развесели, да го накара да се разсмее и усмихне. В рамките на двадесет минути искрено се наслаждавахме на неговия подход. Не можех да се начудя как в един ден имах възможността да наблюдавам подобен контраст.

Тази случка наистина ме накара да се замисля колко е важна нагласата, с която подхождаме към онова, което правим.

Двама продавачи, два различни свята. Едно решение – два различни свята.

Единият остави горчив привкус у мен, а другият така ме впечатли, че през останалата част от деня неколкократно се сещах за него и се чувствах щастлив – какъв виртуоз на позитивните емоции!

Ако искаме да извлечем най-доброто от работата си, би следвало да съзнаваме силата на нагласата, с която избираме да я вършим.

Не казвам, че „щастливият продавач“ приема работата си като сбъдната мечта, но със сигурност той успява да извлича най-доброто от всеки един работен ден. Освен че продава, той се наслаждава на общуването с клиентите и активно допринася за това те да си тръгват доволни и с една идея по-щастливи.

Изборът

Всеки от нас решава какво да извлече от това, което му се случва в момента.

Независимо дали все още не сме намерили своята мечтана работа, опитът показва, че от нас зависи да направим така, че да бъдем максимално удовлетворени на работното си място. Ако направим позитивен избор, ще ни е много по-лесно и приятно да „дочакаме“ момента да открием и реализираме призванието си в света на работата.

Токсичен към себе си и клиентите или щастлив със себе си и даряващ щастие на хората – не е толкова сложно, независимо какво работим тук и сега. Въпрос на разбиране, на нагласа и на личен избор.

Двете възможности пред нас:

  • Днес избирам да бъда токсичен.
  • Днес избирам да бъда щастлив.

Едно решение – два различни свята. Добрата новина е, че ние решаваме всеки ден.