Елиминирай, добавяй, процъфтявай – мощен подход за повече щастие

За да добавиш, е необходимо свободно пространство.

Понякога елиминираме с удоволствие. Например продаваме старата си кола и я заменяме с нова. Щастливи сме.

Друг път за да добавим, от нас се изисква да вземем съзнателно решение. Например решаваме да спрем да пием газирани напитки и да ги заменим с вода. Решили сме да се погрижим за здравето си.

Обичаме да трупаме. Вероятно самият процес ни дава чувство за сигурност и благополучие. Ах, колко обичам пролетните почиствания. Внасят свежест и променят нашия свят.

Между другото, елиминирането и добавянето са естествени процеси. Ежедневно се случват в природата и в самите нас, а ние сме част от нея.

Какво бихме могли да елиминираме, за да добавим?

Стотици неща. Точно поради тази причина се нуждаем от ръководен принцип:

Елиминирай всичко, което ти вреди. Добавяй всичко, което подпомага твоя цъфтеж.

Преди да вземем решение кое ще изхвърлим от живота си и кое ще добавим, би било добре да оценим решението спрямо горния принцип. В този случай вероятността да подхраним личното си процъфтяване нараства.

Невинаги промените идват със стопроцентова гаранция. Затова проучваме, интересуваме се от опита на другите, пробваме. За наше щастие, към днешна дата сме натрупали достатъчно сигурни знания, които ни подпомагат при взимането на решения.

Тютюнопушенето е вредно за нашето здраве и това на околните – превръщаме ги в пасивни пушачи. Две мнения по въпроса няма. Науката се е произнесла с точни данни.

Спокойно можем да елиминираме пушенето и да добавим повече кислород. Дори да започнем да ограничаваме броя на изпушените дневно цигари, пак е страхотно начало.

Изборът какво да добавим и какво да елиминираме е личен. Различни сме. Намираме се на различни етапи. Имаме различни навици. Уникални сме.

За мен е добре да огранича престоя си в интернет и да добавя повече живо общуване. За теб би могло да е добре да ограничиш мързела и да добавиш три посещения във фитнеса.

Аз спортувам редовно, което автоматично означава, че имам свободното пространство да се фокусирам върху други позитивни промени. Различни сме.

Това е само пример, за да видим, че подходът “елиминирай, добавяй, процъфтявай” изисква критичната ни преценка. Тук идва ред на втория принцип:

Прави периодични прегледи и преценявай какво още можеш да направиш, за да живееш по-щастливо.

Принципите уважават индивидуалността. Готови рецепти слагат всички под един знаменател.

Принципите почитат уникалността. Готовите рецепти застъпват масовото начало.

Винаги е по-добре решението да е ушито по наша мярка. Уникални сме.

– Какво ще добавиш?

– Какво ще елиминираш?

Говорим за нашето благополучие. Говорим за нашия живот.

Поговори със себе си за себе си и действай. Не чакай настъпването на “идеалния момент”. Природата се обновява всеки ден, а ние сме част от нея.

Внасяйте позитивни промени и живейте в хармония с природата и със себе си. Ние заслужаваме най-доброто.

Подходът “елиминирай, добавяй, процъфтявай” определено ни помага да живеем по-щастливо. Да ги използваме по-често!