Емоционалните сълзи – позволявайте си ги без угризения

Какво представляват„емоционалните сълзи“? Как те ни помагат? Защо е добре да им даваме воля?

Тези три въпроса са важни, защото често сме възпитавани да стискаме зъби и да не плачем. От ранно детство ни повтарят, че силните не плачат. С годините ние попиваме тези съвети и лека-полека се отдалечаваме от човешката си същност.

Истината е, че сълзите имат своите позитивни функции и е добре от време на време да им даваме воля без грам угризения, че това ни прави слаби.

Да видим какво казва науката за сълзите, особено за емоционалните сълзи:

Тя различава три вида, като всеки от тях има специфични функции:

1. Базални сълзи – тяхната функция е да овлажняват повърхността на окото и да го предпазват от инфекции. Сълзите съдържат ензима “лизозим”, който унищожава само за 5-10 минути 90-95 % от бактериите. Без неговото действие очните инфекции и последиците от тях биха били масово явление.

2. Рефлекторни сълзи – те се получават при действието на външни дразнители (миризми, пушек, прах, светлина и други). Най-битовият пример за рефлекторни сълзи е беленето на лук. Тяхната функция е да предпазват очите от въздействието на външните дразнители.

3. Емоционални сълзи – те са характерни предимно за хората. Някои ги приемат като признак на слабост и се срамуват от тях, а други ги приветстват и смятат, че са дълбок израз на човешката ни същност.

Какво знаем за емоционалните сълзи?

Биохимикът Уилям Фрей ръководи екип, който над 15 години изучава сълзите. Изследванията му показват, че проливането на емоционални сълзи подобрява физическото и емоционалното ни състояние.

Обратното важи с пълна сила – потискането и сдържането на сълзите влошава физическото и емоционалното ни състояние.

В тази светлина, изразът „Поплачи си, ще ти олекне“ е изпълнен със здрав смисъл.

Как емоционалните сълзите ни помогнат да подобрим начинът, по който се чувстваме?

Уилям Фрей и екипът му провеждат експеримент, чиято цел е да открие какви са разликите между рефлекторните и емоционалните сълзи.

За да предизвикат рефлекторни сълзи, на участниците е поставена задача да белят лук. За да предизвикат емоционални сълзи, им е прожектиран тъжен филм.

Екипът установява, че съставът на рефлекторните сълзи е 98 % вода. Докато в състава на емоционалните сълзи, освен вода, се съдържат хормони на стреса и други токсични субстанции, които чрез сълзите напускат организма.

Заключението е, че емоционалните сълзите подпомагат организма да се разтовари от токсични субстанции, които се образуват и натрупват под въздействието на стреса. По този начин те намаляват негативните му ефекти. А ние се чувстваме облекчени, защо организмът ни се е освободил от ненужния товар.

Допълнителни изследвания показват, че плачът стимулира производството на ендорфини, които действат като естествени болкоуспокоителни в организма и допринасят за позитивното ни емоционално състояние. Освен това е установено, че след плач дишането и сърдечният ритъм се забавят и човек навлиза в по-спокойно състояние.

Сълзите имат и социална функция:

Те са силно изразно средство, което казва на другия, че сме искрени и открити; предизвикват ответни чувства на загриженост и състрадание.

По този начин сълзите сближават и укрепват емоционалната ни връзка с близките ни хора.

Изводът е семпъл: 

Да плачем, когато ни се плачи, е полезно за нас и доброто ни вътрешно състояние.

Сълзите не са “забранени емоции” и не би следвало да бъдат. Те имат своите позитивни функции. Затова нека не ги разглеждаме като чувство на слабост, а като израз на възстановяване на емоционалният ни баланс – което е по-точно в действителност.

Бих искал да завърша с един невероятен цитат на д-р Джудит Орлоф:

„Плача при всеки удобен случай. И винаги искам да мога да плача още. Благодарна съм за тази благословия, наречена сълзи.“

P.S. Емоционалните сълзи са благодат за нас. Не ги сдържайте. Позволявайте си ги без грам угризения. Само ще спечелите.