Енергията на думите и щастието

Положителните думи зареждат с положителна енергия. Негативните думи зареждат с негативна енергия. Те оставят енергийни отпечатъци. Думите потъват във всеки един от нас, без изключение. Често с времето ги забравяме, но понякога идват моменти, в които забравените думи изплуват в съзнанието ни.

Например

“Не ставаш за нищо”. “Ти си неудачник”. “Мама казва, че си идиот и аз мисля така”. “Ти си супер.” “Браво. Продължавай в същия дух.” “Имаш талант. Ще успееш.” “Благодаря ти.”

Кои думите предпочитате да чувате за себе си?

Дори да искаме да дадем на някого негативна обратна връзка, пак можем да облечем изказването си в позитивна форма.

Например

“Следващият път ще се справиш по-добре.” ” Всеки неуспех е полезен урок.” “Липсва ми нежния ти глас (когато някой крещи у дома).”

Въпросът е да осъзнаваме силата на думите и да дисциплинираме ума и устата си. С каква енергия зареждаме себе си и другите, зависи от нас. Затова е важно да не забравяме за силата на думите. Един цитат, който ми напомня за това, принадлежи на Буда:

Думите имат силата да рушат и лекуват. Когато думите са мили и искрени, те могат да променят нашия свят.

Думите, които избираме да използваме, отразяват избора, който сме направили – да рушим или да лекуваме; да правим себе си и хората нещастни или щастливи; да ги унижаваме или вдъхновяваме.

Изборът както винаги е наш.

Искам да напомня, че един от най-важните фактори за щастието ни е качеството на отношенията ни с другите. Добрите думи са чудесен начин да изпълним отношенията си със значимите за нас други с повече щастие.

Светът няма нужда толкова от информиране, колкото от напомняне. Затова ви предлагам едно прекрасно напомняне от Халил Джубран:

Когато срещнеш приятел на пътя или на пазара, нека духът в теб да движи устните ти и да насочва езика ти.

Вярвам, че колкото повече хора правят правилния избор относно думите, толкова по-усмихнати, успешни, благодарни и щастливи хора ще има на този свят. Заслужава си, защото да си самотно щастлив е истинско нещастие.

Не забравяйте, че добрите и вдъхновяващи думи не са предназначени само за другите. Ние по цял ден говорим със самите себе си. Обръщайте внимание на вътрешния си диалог и се замислете:

– Принизявам ли себе си или се вдъхновявам и окуражавам?

Дисциплинирайте съзнанието си, защото дисциплинираното съзнание е покана за щастие.

Думите са безплатен, но в същото време ефективен инструмент, чрез който можем да допринесем за един по-щастлив свят, населен с по-щастливи хора. Мая Анджелу казва:

– Думите влизат в тялото. Така те ни карат да се чувстваме добре, изпълнени с надежди, щастие и енергия, прекрасни, забавни и весели. Или могат да ни накарат да се чувстваме депресирани.

Какво по-хубаво от това да имаме правото да избираме енергията на щастието?!

Аз избирам да избирам мислите си!

Аз избирам да избирам думите си!

Аз избирам енергията на щастието!