Естествено щастие

„Аз не ти казвам как да бъдеш щастлив – казвам ти просто да бъдеш щастлив.”

Наскоро прочетох книгата на Дан Милман „Пътят на мирния войн”. Тя се оказа от книгите, които не свършват с точка, а със запетая. Тези книги ти дават храна за размисъл и по някакъв начин ти си този, който ги довършва.

Една от темите, която започна да ме занимава след прочита на книгата е „Да сме щастливи без причина”. На пръв поглед изглежда странно, алогично, немислимо …

Как така ще бъдем щастливи без причина?

Научени сме да вярваме, че трябва задължително да направим нещо, да постигнем нещо, да отидем някъде, да срещнем някого, да преживеем нещо, за да бъдем щастливи поне за малко.

В известна степен това е вярно. Щастието има своите причини и позитивната психология е науката, която изследва кои фактори допринасят за чувството ни за щастие и какво можем да направим, за да живеем по-щастливо. От друга страна бих искал да ви провокирам с идеята да бъдем щастливи без причина.

„Бъди щастлив сега, без причина – иначе изобщо никога няма да бъдеш щастлив.”

Основно, пътеките към щастието са две:

1. Да отстраняваме причините, които намаляват чувството ни за щастие.

2. Да създаваме повече причини, които увеличават чувството ни за щастие.

Очевидно има и трета:

3. Да бъдем щастливи без причина.

Човешката логика силно се противи на подобна идея. Свикнали сме да търсим причини. Ако даден автор ни убеждава, че това е възможно, все ще се намери някой да каже:

– Книгите са едно, животът е друго.

Може би, но не съвсем!

Какво ще стане, ако повярваме, че е възможно да сме щастливи без да отстраняваме и без да добавяме?

Какво ще стане, ако се издигнем над причините и си позволим да бъдем щастливи?

Какво ще стане, ако развием нагласата да оставяме причините за кратко всеки ден и да се наслаждаваме на състоянието наречено „естествено щастие“?

Какво ще стане, ако повярваме, че е възможно?

Миналата неделя сутрин се видях с майка ми. Отивахме до магазина да пазарим, но преди това минахме през кварталната кафе-машина. Възрастен човек я беше отворил и отстраняваше някаква повреда. Посрещна ни с усмивка и ни помоли да изчакаме минутка-две.

Докато работеше, говореше и се шегуваше. Тонът му беше като на младо момче – игрив, жизнен, звънък. След малко ми каза да пусна монетата да проверим дали машината работи. Беше се справил отлично.

Попитах майка си дали иска кафе. Тя отговори отрицателно. Възрастният човек ми подаде чашката и каза:

– Момент. Едно кафе за дамата.

Очите на майка ми се изпълниха с блясък. Жестът я беше трогнал. Огледах любезния господин. Беше среден на ръст, строен, чевръст, с ведър глас и сияещо излъчване. Попитах го как се казва. Той ме погледна за секунда и отвърна:

– Бай Георги. Общ работник.

Звучеше весело и свежо.

„Той наистина беше напълно щастлив! Явно нищо не можеше да смути щастливата му нагласа. През цялото време, откакто го познавах, се бе случвало да действа ядосано, тъжно, великодушно, грубо, с хумор и дори загрижено. Но винаги в очите му бе блещукало щастие – дори когато бяха изпълнени със сълзи.“

Сигурен съм, че Бай Георги не е по различен от нас и има своите причини да се чувства нещастен и щастлив. Но той работеше в неделя и излъчваше щастие.

Пожелахме му да е жив и здрав и още дълги години да бъде все така ведър. Продължихме по пътя си и обсъдихме колко различен е нашия Бай Георги. Единодушно стигнахме до извода, че в реалния живот има хора, за които четем в книгите!

Как да бъдем щастливи без причина и да се наслаждаваме на естественото щастие?

1. Най-важното е да повярваме, че е възможно. Вярата отваря вратата към позитивната промяна и ни позволява да я осъществим.

2. Да се вдъхновим. Споделям част от мъдростта на Дан Милман и ви разказвам за възрастен човек, който поправя развалени кафе-машини. Дръжте очите си отворени и няма как да не забележите някой щастливец като Бай Георги. Вдъхновявайте се от позитивните примери.

3. Задайте си следните въпроси:

Как изглеждам отстрани, когато съм щастлив/щастлива?

Как се движи тялото ми, когато съм щастлив/щастлива?

Как звучи гласът ми, когато съм щастлив/щастлива?

Какво е излъчването ми, когато съм щастлив/щастлива?

Как се чувствам, когато съм щастлив/щастлива?

Как мисля, когато съм щастлив/щастлива?

Чрез отговорите можете да начертаете вашата безпричинна щастлива карта.

4. Напомняйте си всеки ден да отделяте време да се отпуснете, да оставите причините за нещастието и щастието и да практикувате естествено щастие. Използвайте паузите, които винаги присъстват. Например след работа се прибирате с колата и спирате на червен светофар. Докато чакате, използвайте паузата и практикувайте.

5. Слагайте си по-често усмивката на лицето, независимо дали сте сами или с други. Усмивката е един от най-ярките знаци на щастието. Това е любимия ми начин към естественото щастие. Слагам си усмивката на лицето по няколко пъти на ден и се чувствам превъзходно.

6. Дръжте се като Бай Георги. Дори в неделя да ви извикат извънредно на работа, свършете я и излъчвайте щастие. Ще почувствате разликата. Другите също.

Естественото щастие е невероятно състояние достъпно за всеки един. Ето няколко ползи, които биха могли да ви мотивират по-често да практикувате.

Безпричинното щастие:

– ни дава глътка покой от неспирните стремежи и усилия.

– ни позволява да преживеем така необходимата ни лекота на битието и да си отдъхнем от предизвикателствата.

– не изисква нищо от нас, освен да се отпуснем и да си го позволим.

– е напълно безплатно и е изцяло в рамките на нашите възможности.

– е на наше разположение по всяко време.

„Действай щастливо, чувствай се щастлив, бъди щастлив без никаква причина.”

Всички цитати, които използвам тук, са от книгата на Дан Милман „Пътят на мирния войн”. Той е човекът, който ме стимулира да осъзная, че за да сме щастливи, не ни е необходимо нищо друго освен малко вяра, че е възможно. Повярваме ли със сърцето си, ще се научим да бъдем щастливи без причина и да се наслаждаваме на естественото щастие, заложено във всеки един от нас.

Оставете причините и опитайте!

Опитайте и се насладете на щастието!

Опитайте пак!

Защо ли? Просто ей така. Без причина.