Живот на победител и не се сърди човече

Почивните дни прекарахме у дома. Спокойствие. Свободно време. Забавления.

С Иван и Атанас обичаме да играем игри. Една от най-любимите ни е „Не се сърди човече!“. И двамата обичат да печелят и не обичат да губят. Искат да са номер едно. Оценявам това качество и ги подкрепям, защото в живота успяват хората, които имат стръв за победа.

Но само стръв не е достатъчно, за да реализираме своя потенциал и да водим живот на победител.

Както казва Ал Пачино във филма „Адвокат на дявола“:

– Не можеш да спечелиш всички дела!

Животът е поредица от загуби и победи. Никой не побеждава постоянно. Никой не е абониран за първото място.

За мен лично най-важното качество е да умеем да се борим докрай, което означава да можем не само да се радваме на победите, а и да приемаме и загубите. Звучи лесно, но от опит знам че не е толкова лесно. Загубата е доста строг учител.

След като си поставим цел, идва ред на усилията, постоянството и решителността да даваме най-доброто от себе си. Дали ще спечелим или загубим този път не е най-важното. Най-важното е как излизаме от “битката”.

Ако сме дали всичко от себе си, ние сме победители – не сме се отказали и сме направили всичко според силите и възможностите ни. Победата е следствие на подобна нагласа и поведение.

И така, играем „Не се сърди човече“ и Иван вижда, че ще загуби играта. В този момент се ядосва, започва да се тръшка и лигави. Казах му, че целта е да се бори и да не се отказва, независимо колко безнадеждно изглежда положението.

В момент на емоционална буря е трудно да чуем гласа на разума. Затова го оставих да си изрази емоциите и да се вентилира – една невероятна техника.

Представете си бик в клетка. Неговата сила е толкова голяма, че като нищо може да разбие клетката. Пуснете го на арената да лудува на воля и той ще се измори. Енергията му ще се изчерпа.

Същото е с емоциите. Когато не ги потискаме, а им позволим да се „налудуват“, съвсем скоро емоционалната буря утихва. Възвръщаме си емоционалното равновесие и трезвата преценка.

След около час Иван дойде при мен и ни покани да продължим играта. Казах му, че съм съгласен, но преди това бих искал да ми сподели какво е научил. В този момент той ми каза:

– Да се боря докрай, независимо от положението, и никога да не се отказвам!

Децата са невероятни. Те ни помагат да си припомним и да утвърдим важни житейски принципи, които са предпоставка за успешен и пълноценен живот.

Победите са следствие на нашите принципи, нагласи, убеждения и поведения.

Искрено се надявам и двамата да научат със сърцето си да се борят за мечтите и целите си достойно и да не се отказват, дори когато нощта изглежда най-тъмна. Искрено се надявам и аз да съм добър пример за тях.

Няколко напомняния за всички ни как да живеем живот на победител:

– Не се сърди човече.

– Бори се докрай.

– Давай най-доброто от себе си.

– Никога не се отказвай.

Въоръжени с тази нагласа, няма как да претърпим поражение. Защото знаем, че сме направили всичко възможно. И един плюс, който тази нагласа и съответното и поведение ни осигуряват:

За някои хора играта е “или-или”. Или печеля, или губя. Те са по-склонни да се отказват, защото загубите са гарантирани.

А онези:

– които се учат от несполуките;

– които мислят как да станат по-добри;

– които продължават колкото и да е трудно;

Именно те печелят доста по-често. Причината е семпла. Те продължават да развиват безграничния човешки потенциал и да го използват ден след ден.

Във всеки от нас живее победител.

Дали ще живеем живот на победител?

Ние решаваме.

Играта “Не се сърди човече” е изключителна възможност за тренировка на ума и на сърцето. Има и други чудесни игри, както и други начини да подхранваме победителя в нас. Възможностите наистина са повече от една и това е добра новина.

Три въпроса, за всеки който иска да живее на върха:

1. Коя е вашата игра?

2. Как развивате и укрепват качествата на победителя във вас?

3. Как му давате поле за изява?

Три въпроса, върху които се струва да се замислим, ако желаем да живеем пълноценно и да продължаваме да реализираме себе си. Три въпроса, които имат потенциала да ни подкрепят в стремежа ни да водим живот на победител.

Живот, който заслужаваме.