9 урока от футболния татко

Тази година имах удоволствието да наблюдавам подготовката и футболното първенство на набор 2006. Кучето не е станало месар с гледане, но затова пък внимателното наблюдение е невероятна възможност да усвоиш полезни уроци. Представям ви моите девет урока, които важат на терена и извън него.

1. Присъствай редовно на тренировките

Децата, които са постоянни напредват по-бързо. Те градят уменията си стъпка по стъпка и това ясно се вижда в начина, по който играят. Постоянството е основата, върху която разгръщат потенциала си.

2. Тренирай фокусирано

Тренировките продължават около 60 минути. За децата е предизвикателство 60 минути да са фокусирани на 100%. Но забелязах, че с малко помощ от треньорите се получава. Младите играчи са невероятно заинтересовани и с всяка тренировка им става по-лесно. Когато са на терена, те оставят целия свят зад гърба си и присъстват на 100%.

3. Слушай треньора

Треньорите имат знания, опит, умения и изградени качества. Те създават пространство, в което децата се развиват физически и психически. Треньорите наблюдават внимателно всичко което се случва на терена и дават незабавна обратна връзка на своите възпитаници. Благодарения на нея те се развиват много по-бързо.

4. Играй смело

В началото забелязваш как децата буквално се крият от летящите топки и със страх влизат в единоборства. Треньорите ги окуражават да играят смело за всяка една топка. С времето страха започва да се изпарява и на негово място се настанява решителността. Младоците започват да играят все по-смело и да се борят буквално за всяка топка. Трансформацията е истинска наслада за очите. Особено за родителите.

5. Дай най-доброто от себе си

Хората не сме машини. Логично следва, че представянето на младите надежди не всеки път е най-доброто. Има десетки външни фактори, които оказват влияние. Едно от най-важните умения, което младоците развиват на терена, е да се абстрахират от всичко и да дават най-доброто от себе си, на което са способни в този момент. Треньорите следят зорко за играта им и не се колебаят с една-две реплики да ги „събудят“. Интересно да се види как се мобилизират и показват скрити резерви.

6. Приеми резултата

Всеки иска да е победител и да върви постоянно нагоре. Едно от нещата, което научаваш на терена е, че никой не може да стои на върха прекалено дълго. Какъвто и да е резултата, просто го приемаш и продължаваш да тренираш. Следващия мач те очаква съвсем скоро. Най-важното е треньори и възпитаници да си правят изводи и да работят за непрекъснато подобрение. По този начин нивото се вдига плавно, а психиката укрепва – децата осъзнават, че няма такова нещо като окончателен провал.

7. Надъхвай се

Бъдещите звезди гледат своите любимци, споделят си, показват един на друг кой какво ново е научил и взаимно се надъхват. Тях ги обединява страстта към играта. Майсторски умеят да се подкрепят. От друга страна треньорите ги учат да се окуражават по време на тренировките и на мачовете. Това ги прави отбор, изпълнен с енергията на победителите.

8. Тренирай допълнително

Нашата улица е сборен пункт за децата. Носят футболни топки и играят. Докато се забавляват, те тренират допълнително. Това е силата на ентусиазма и страстта. Искаш още и още. Даваш още и още. Без никой да те кара.

9. Подкрепяй

Родителите водят децата на тренировки. Треньорите работят с тях. Децата дават най-доброто от себе си. Всеки отговорно изпълнява своята роля. Веригата е силна. Например ако родителят откаже да води детето на тренировки, се появява слабо звено и всичко се срива. За да се случва магията, е необходимо да се подкрепяме едни други.

През изминалия футболен сезон преживях невероятни емоции. Готино е да си футболен татко. И това може би е последният мой личен урок:

10. Имаш ли възможност да бъдеш, бъди!

Добрин Байчев направи прекрасно допълнение на моите уроци. Той ми писа и сподели, че би добавил урока:

11. Пази собствено си здраве и здравето на съотборниците си.

Благодарен съм му за споделянето. Това е фундаментален урок.