За да чуем „Да“…

За да чуем “Да”, е задължително да попитаме. Ако не го направим, е по-малко вероятно да чуем желаното от нас „Да“. 

В социалните отношения са важни външният вид, излъчването, поведението, езикът на тялото, характерът… Но с каквито и предимства да разполагаме, най-важното остава реалното задаване на конкретни въпроси.

За да чуем „Да“, трябва да поискаме чрез конкретен въпрос. Разбира се, винаги съществува възможността да чуем „Не“ и тук повечето хора се спъват. Зад нерешителността да искаме смело често се крият:

 – Срам и неудобство.

 – Липса на достатъчно увереност.

 – Страх от отхвърляне.

 – Горчив минал опит.

Конкретната причина, която ни спира в някои ситуации, е само проява на симптома, който се изразява в липсата на пълна готовност да чуем и приемем „Да“ или „Не“ за отговор.

Винаги е по-добре да опитаме и да получим отказ, отколкото да не опитаме и все да се питаме „Какво би било ако…?“

Чрез смелите въпроси, ние напускаме вътрешния свят на догадките и заживяваме в животрептящата действителност.

Повечето хора все още не умеят да четат мисли. Затова съм убеден, че е по-печелившо е да залагаме на смелостта да искаме и благодарение на нея все по-ясно да заявяваме себе си и своите желания.

А едни от най-хубавите неща в живота ми са се случили след като съм осмелявал да поискам без да знам дали ще чуя “Да” или “Не”. Опитът ме е научил, че си струва смело да следваме сърцето си.

Никой няма да го направи вместо нас. Не позволявайте на страха, в различните му проявления, да ви спира. Щом сте убедени, искайте смело и приемайте отговорите такива, каквито са. 

 

PS. В случай, че имате нужда от професионална подкрепа от психолог по пътя към вашия по-добър живот, ще се радвам да се обърнете към мен за консултация.