Благодарността – изразявайте я директно и градете мостове от споделено щастие

Изразяването на благодарност към другите може да промени нашите взаимоотношения с тях и да ги направи по-щастливи.

Благодарността казва на другия, че го оценяваме и подкрепяме. Изразявайки своята благодарност, ние подхранваме самооценката, доброто самочувствие и удовлетворяваме потребността от позитивна оценка и признание у значимите за нас други.

Благодарността, насочена към другите, действа като доза хранителни витамини.

Има две думи, които хората не използват достатъчно и които биха могли да променят света: “ Благодаря” и “Извинявайте. – Кен Бланчард

Още Е. Маслоу в своята прочута йерархия на потребностите акцентира върху важността те да бъдат удовлетворявани. В книгата си “Мотивация и личност” той изброява следните групи потребности:

– физиологични потребности;

– потребности от сигурност;

– потребности от принадлежност и любов;

– потребности от оценка;

– потребности от себеактуализация.

Според него всички хора имат потребност от стабилна и висока оценка за самите себе си, от чувство за собствено достойнство и чувството, че са ценени. Задоволяването на тези потребности води до чувството на увереност в себе си, усещане за вътрешна сила, до чувството, че си полезен и необходим на този свят. Неудовлетворяването им води до чувство на непълноценност, на слабост и ненужност, които пораждат негативни чувства.

Изразяването на благодарност е един от най-ефективните начини:

– да подкрепим и утвърдим другия;

– да го дарим с трайното усещане, че е добър, ценен и стойностен;

– да допринесем за неговото щастие.

Всеки има нужда да получава позитивна обратна връзка. Чрез нея ние подкрепяме другите в стремежа им да израстват и да реализират потенциала си.

Споделяйте по-често добрата си оценка с другите и по-често да им благодарете, като поставяте акцент върху позитивното. Използвайте силата на благодарността и поощрявайте другите да се проявяват в най-добрата си светлина.

Освен удовлетворяването на потребностите, изразяването на благодарност засилва мотивацията у другия да се ангажира отново с поведенията, за които сме благодарили. Според поведенческата теория за мотивацията, поведението, което е позитивно подкрепяно, е по-вероятно да се повтори, отколкото поведението, което не е било подкрепяно или пренебрегвано.

Също така имайте предвид, че поведението, което не се подкрепя кара другите да се ангажират по-малко с него, или дори да престанат да полагат усилия – например ако ви подарят цветя и вие не благодарите, другият би могъл да се обиди и да си каже “Така ли? Да видим сега кога ще ти подаря цветя отново.”

Ако сте доволни и щастливи например, че другият е свършил чудесна работа и го подкрепите като му благодарите, вие засилвате вероятността, той/тя да постъпи отново по същия начин за в бъдеще. Най-важният принцип в поведенческата теория за мотивацията е, че приятните последствия засилват поведението, а неприятните го отслабват.

 

изразявайте директно благодарността си

 

Струва си да запомним:

Подкрепяйте другите, като изразявате благодарност за поведенията, които искате да се повтарят, защото ви правят по-щастливи. Така вие дарявате щастие на свой ред и увеличавате вероятността другият да продължава в същия дух.

Бих искал да ви споделя няколко важни препоръки при изразяването на благодарност, които могат да ви помогната да превърнете благодарността в начин на живот:

1. Бъдете конкретни. Благодарете конкретно, а не общо. Например можете да кажете “Радвам се, че изчисти къщата”, а не “Ти си страхотен днес”.

2. Бъдете достоверни. Благодарете само при конкретен повод. Иначе у другия остава чувство за фалш.

3. Благодарете веднага. Подкрепяйте желаното поведение в първия възможен момент след като се прояви, а не „след дъжд качулка“. Отложената във времето благодарност е по-малко ефективна в сравнение с незабавно изразената. Има и изключения, но за това малко по-късно (благодарствени бележки).

4. Разширете благодарността като споделите как се чувствате в резултат на направеното или проявеното поведение. Споделяйте какви емоции и чувства е предизвикала у вас дадената постъпка. Хората сме дълбоко емоционални същества и имаме нужда от емоционално захранване.

5. Обръщайте се по име. “Звученето на собственото име е най-прекрасната мелодия”. Произнасянето на името кара другия да възприеме с повече внимание това, което казваме.

6. Поддържайте визуален контакт. Гледайте другия в очите докато изразявате благодарността си. Така засилвате връзката с другия.

7. Комбинирайте благодарността с невербално поведение – ръкостискане, лъчезарна усмивка, ведро кимане с глава, смигване, вдигнат палец, потупване по рамото, погалване, прегръдка, целувка…

8. След като благодарите направете пауза и позволете на другия да се наслади на емоцията. Емоциите имат нужда от време, за да се разгърнат. Нека другият да се наслади пълноценно на момента.

9. Бъдете постоянни. Не се поддавайте на променливите настроения, типични за всички нас. Например ако сте ядосани, не се водете по настроението си и не пренебрегвайте доброто поведение, което заслужава благодарност. Превърнете изразяването на благодарност в позитивен навик, неподвластен на настроенията. С практиката благодарността от навик наистина ще се превърне в начин на живот и отношение към другите.

Един от най-великите психолози – Уилям Джеймс, казва:

 – Най-съкровеният принцип на човешката природа е горещото желание да бъдеш оценен.

Редица изследвания сочат, че при изразяването на благодарност под формата на похвали има по-голяма вероятност другите да ви възприемат като симпатичен, сърдечен и дори физически по-привлекателен човек. Това е така, защото хората харесват повече тези, които харесват тях.

Други проучвания сочат, че когато интимните партньорите спрат да правят комплименти един на друг, много скоро те престават да се възприемат взаимно като физически и сексуално привлекателни. И трето, много вероятно е и другите да започнат да ви отвръщат със същото, повлияни от силата на личния пример. Задейства се така наречената възходяща спирала.

Благодарността изисква малко усилия. В замяна обаче чрез нея можете да отприщите лавина от позитивни емоции, които подхранват взаимното удовлетворение и щастие.

Освен вербалното изразяване на благодарност, използвайте и силата на писменото общуване. Чудесен начин, който аз много обичам, е използването на благодарствени бележки. Ето няколко идеи:

– Купете си малки листчета, на които да пишете своите благодарствени бележки и ги слагайте на най-неочаквани места, където знаете, че ще бъдат намерени.

– Изпращайте sms-и.

– Оставяйте съобщения във facebook.

– Бъдете креативни…

Благодарствените бележки съдържат елемент на изненада. Повечето хора обичат изненадите, особено когато са нежни и приятни. Това може да промени целия тон на деня на човека, комуто сте решили да оставите благодарствена бележка.

Бих искал да завърша с една великолепна и дълбока мисъл на Нютон:

Хората градят множество стени и твърде малко мостове

Изразявайте директно благодарността си и градете мостове от споделено щастие. Заслужава си. Особено ако твърдо решим да използваме силата на благодарността всеки ден.