Прекрасното чувство имам достатъчно

След месеци работа си взех отпуск, за да си почина, за да се насладя на спокойствието и за да се освежа. 

Когато почивам обичам сутрин да ходя на фитнес, да отделя час за себе си и да забравя за цели свят. Потапям се в една от най-любимите ми дейности и просто съм. След тренировката ми имах уговорена  среща с приятел.

По пътя се замислих за всичко, което имам…

Семейство, здраве, покрив над главата си, работа, автомобил, дрехи, книги, фитнес карта… Имах и около сто лева в мен. Предостатъчно за едно кафе с приятел и още нещо. 

За пръв път през живота си ме обзе чувството как към момента нямам нужда от нищо друго. Нищо. Какво прекрасно чувство! Изпълвате с лекота, свобода и те кара заговорнически да се усмихваш.

Една от любимите ми поговорки е „Торбата на желанията няма дъно“. В голяма степен е вярно.

Искаме още и още. Все сме устремени напред към следващата голяма цел. Непрекъснато храним очаквания да постигнем следващото нещо, което да ни донесе нови успехи и да ни направи по-щастливи. Състезанието сякаш никога не спира.

Освен ако самите ние изберем да спираме от време на време.

При мен се случи съвсем случайно. Ала разбрах колко е освобождаващо да си починем от вечните стремежи и да се насладим на всичко, с което сме благословени сега.

Вечерта реших да предприема още една крачка. Прегледах библиотеката си и отделих около десет книги, които съм купил и все още не съм прочел. Обичам книгите и редовно намирам време да чета. Но очевидно опашката беше станала твърде голяма. 

Осъзнах, че имам повече от достатъчно.  Затова реших да не купувам книги докато не прочета тези, които ме очакваха в библиотеката ми. Също така си обещах поне три месеца да не купувам нови дрехи. И накрая дадох дума пред себе си да не купувам нищо, от което наистина нямам нужда поне за известно време.

Защо си наложих доброволно подобно ограничение?

Убеден съм, че този начин на действие ще ми позволи още по-силно да се насладя на чувството имам достатъчно. Както вече споделих, прекрасно е.

Другият плюс според мен е, че така тренираме умението да контролираме желанията в торбата, както и повече да ценим и да се наслаждаваме на всичко, с което сме благословени.

Малкото може да бъде повече от достатъчно. А очевидно има и торби на желанията с дъно. В голяма степен зависи от нас.

Спирайте целенасочено от време на време, за да се огледате. Вижте дали имате достатъчно и се насладете на всичко, с което сте благословени.

Насладете се на прекрасното чувство имам достатъчно.

При мен се случи случайно. Или просто съм бил узрял за това преживяване. Няма значение. 

По-важното е, че за себе си реших през определени периоди да спирам, да си давам почивка от стремежите и да се наслаждавам на това, което имам сега.

Чувството имам достатъчно е повече от прекрасно. Позволявайте си го и живейте по-щастливо тук и сега.