Какво можем да направим, за да помогнем на света?

„Учителю, какво мога да направя, за да помогна на света?“, – запитал вдъхновеният ученик.

„А какво можеш да правиш?“, – отвърнал Учителят.

Наистина, какво можем да направим, за да помогнем на света? Отговорът е – много неща. Толкова много, че ако се решим да помагаме, никога няма да останем без работа.

Едно от главните ни задължения е да се изучим и да овладеем професия, за да може да си изкарваме парите за насъщните хляб и масло, а защо не и за малко черен хайвер? Добрите професионалисти помагат на света и на хората всеки ден.

Например един доктор всеки ден намалява страданието в света. Един учител всеки ден работи, за да изучи децата ни и да ги подготви за живота. Един продавач всеки ден помага, като ни осигурява това, от което имаме нужда днес.

От друга страна, непрофесионалистите не помагат. Те успешно ядосват клиентите, затрудняват ги вместо да им съдействат и умело ни лазят по нервите.

Независимо какво работиш, ако си добър в професията си, всеки ден помагаш на хората, с които контактуваш. Това е благородно и достойно. Но човек не се изчерпва само с професията си. Тя е само част от нашата социална идентичност. На първо място ние сме хора, които общуват с други хора. Това е още една голяма възможност да помагаме. И тук можем да се ръководим от основния принцип – намалявай човешкото страдание и увеличавай човешкото щастие. В този случай помагаме и сме полезни.

Всеки ден имаме възможност да го правим, защото всеки ден общуваме с други човешки същества. Всеки ден можем:

  • да дадем надежда на отчаяния;
  • да повдигнем настроението на падналия духом;
  • да проявим състрадание и да помогнем на някого да живее по-добре;
  • да направим добро дело, което да озари нечий ден;
  • да вдъхновим и окуражим някой, който има нужда да повярва в себе си и да се устреми напред;
  • да бъдем хора с главно „Х“ и да бъдем от полза на другите.

Всички ние, хората, живеем на планетата Земя. Тя е нашата майка, която ни е приютява. Това е третата ни голяма възможност да помагаме на света. Някои членуват в организации за опазване на околната среда, други работят за предотвратяване на глобалното затопляне, трети… правят нещо, което са приели за своя мисия.

Дори да не сме ангажирани с големи каузи, всеки ден имаме възможност да правим нещо полезно за нашата Майка. Например докато си мием зъбите да не оставяме водата да тече постоянно. Така спестяваме от изчерпаемите водни ресурси. Можем да хвърляме боклуците си не където ни падне и да замърсяваме, а да използвам кошчетата и дори да изхвърляме боклука си разделно. Можем да откажем да носим дрехи и обувки от естествена кожа, за да предотвратим избиването на животни, които са част от нашата екосистема.

Възможности – хиляди. Възможности – всеки ден. Възможности – навсякъде около нас.

Въпросът на ученика е важен. Той ни кара да напуснем и да разширим границите на собствения ни Аз. Стимулира ни да станем част от нещо по-голямо от самите нас. Призовава ни да се стремим да бъдем достойни човешки същества. Това винаги ни дарява с чувство за смисъл.

Виктор Франкъл е един от първите, които поставят въпроса за смисъла в психологията и неговото значение за нашето благоденствие. Години след труда на В. Франкъл, позитивната психология емпирично доказва, че чувството за смисъл е един от най-силните и трайни източници на щастие. Всички имаме нужда от смисъл, дори смисли в живота си, за да чувстваме, че процъфтяваме.

Затова нека си задаваме този въпрос: „Какво мога да направя, за да помогна на света?“.

Нека си задаваме въпроса: „Какво мога да направя днес, за да помогна на света?“.

Нека преди да заспим да си задаваме въпроса :“Какво направих днес, за да помогна на света?“

Ежедневното напомняне ще ни води в правилната посока и всяко действие на помощ ще ни носи повече щастие. Не на последно място, ще спомогне да живеем в едно по-щастливо общество на една по-добра за обитаване планета. Нашата майка и нейните деца ще ни бъдат благодарни!

Наскоро „случайно“ гледах филма „25 цента“ с Ал Пачино. В него той казва следното: „Когато се родиш, Бог започва да ти строи къща. При всяко добро дело, той слага една тухла в твоята къща. При всяко едно лошо дело, той маха една тухла. В живота си съм правил повече добри дела. Надявам се къщата ми да е готова.“

Със всяко добро дело, освен че помагаме на света, ние строим и собствения си дом – и на земята и на небето. Така че нека по-често да си задаваме тези три въпроса и да действаме, водени от отговорите на сърцето.